Τρ. Μάι 21st, 2024

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜ. ΚΟΝΟΜΟΔΗΣ: Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η υποχρέωση ειδοποίησης της πλησιέστερης Αστυνομικής Αρχής βαρύνει μόνο τους εμπλακέντες με οποιονδήποτε τρόπο σε οδικό τροχαίο ατύχημα από το οποίο επήλθε σωματική βλάβη ή θάνατος, όχι, δε, και τους εμπλακέντες σε τροχαίο από το οποίο επήλθαν μόνον υλικές ζημίες. Παρά ταύτα, πρέπει να θεωρηθεί ότι κάθε ζημιωθείς από τροχαίο ατύχημα πρέπει να καλεί την Αστυνομία για να καταγράψει το τελευταίο, εάν επιθυμεί να επιδιώξει μελλοντικά την αποζημίωσή του.
Αυτό συμβαίνει διότι η αστυνομική καταγραφή του συμβάντος σε Δελτίο Οδικού Τροχαίου Ατυχήματος Υλικών Ζημιών ή σε Έκθεση Αυτοψίας Οδικού Τροχαίου Ατυχήματος σωματικών βλαβών (ή θανάτου) αποκρυσταλλώνει, καθιστά γνωστά στον ζημιωθέντα και αποδεικνύει τα εξής αναγκαία στοιχεία για την διεκδίκηση της αποζημιώσεώς του: τον αριθμό κυκλοφορίας του ζημιογόνου οχήματος (ή των ζημιογόνων οχημάτων), το ονοματεπώνυμο και την διεύθυνση κατοικίας του ετέρου οδηγού (ή των ετέρων οδηγών), το ονοματεπώνυμο και την διεύθυνση κατοικίας του ιδιοκτήτη του ζημιογόνου οχήματος (ή των ιδιοκτητών των ζημιογόνων οχημάτων) και την ασφαλιστική εταιρεία του ζημιογόνου οχήματος (ή των ζημιογόνων οχημάτων). Αν τα ανωτέρω στοιχεία δεν καταγραφούν αμέσως μετά από το ατύχημα, και δη από αστυνομικό όργανο, ο ζημιωθείς από αυτό θα μπει σε περιπέτειες όχι μόνο για τον εντοπισμό τους, αλλά και για την μελλοντική απόδειξή τους, ιδίως ενώπιον του επιληφθησομένου Δικαστηρίου.
Συμπερασματικά, κανένας εμπλακείς σε αυτοκινητικό ατύχημα δεν πρέπει να κάνει το λάθος να εμπιστευθεί τις διαβεβαιώσεις του ετέρου οδηγού ότι θα τον αποζημιώσει άμεσα και να μην ειδοποιήσει την Αστυνομία. Και τούτο διότι είναι συχνότατο το φαινόμενο ο άλλος οδηγός την επόμενη κιόλας ημέρα να «τα γυρίζει» και ο ζημιωθείς να μπαίνει σε περιπέτειες για την αποτελεσματική διεκδίκηση της αποζημίωσής του, ερχόμενος αντιμέτωπος ενίοτε ακόμη και με άρνηση του ίδιου του ατυχήματος από τους υπόχρεους σε αποζημίωσή του.

Ιωάννης Δημ. Κονομόδης
Δικηγόρος