Σα. Μάι 11th, 2024

Καιρός: Οι τρεις φάσεις του καύσωνα μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη – Θερμοκρασίες μέχρι 44 βαθμούς

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η μεγάλη διάρκεια του καύσωνα, ο οποίος βρίσκεται προ των πυλών, προβληματίζει τους μετεωρολόγους. Εκτιμούν ότι για τουλάχιστον 10 ημέρες σε πολλές περιοχές της χώρας θα έχουμε πάνω από 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Η κορύφωση του θερμού αυτού κύματος, θα είναι την Παρασκευή και το Σάββατο. Θα φέρει υψηλές θερμοκρασίες που θα αγγίξουν ακόμα και τους 43 έως 44 βαθμούς Κελσίου.

Διυπουργική σύσκεψη για την προετοιμασία όλων των αρμόδιων φορέων εν όψει της έλευσης του καύσωνα έγινε το πρωί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε: «Θέλουμε να ζητήσουμε προσοχή και προστασία για τις ευπαθείς ομάδες τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, τα βρέφη, τα ζώα συντροφιάς και ειδική μέριμνα για τους εργαζομένους και για όλους τους πολίτες αυτές τις ημέρες».

Αν και οι προβλέψεις αυτές είναι για τη διάρκεια της ημέρας, δύσκολες θα είναι και οι νύχτες κυρίως στα αστικά κέντρα, όπου οι θερμοκρασία δε θα πέφτει κάτω από τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου. Το υπουργείο Εργασίας απηύθυνε αυστηρή σύσταση προς τις επιχειρήσεις για μείωση ή και παύση εργασιών, τις ώρες αιχμής, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα.

Συστήνει επίσης τηλεργασία για εργαζόμενους με σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ για τις υπαίθριες εργασίες, τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν περιλαμβάνουν:

  • Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος για το κεφάλι όπου δεν προβλέπεται
  • Χρήση κράνους προστασίας καθώς και προστατευτικών μέσων
  • Διαμόρφωση σκιερού μέρους για διαλείμματα.
  • Εκτέλεση εργασιών σε σκιερό μέρος όπου αυτό είναι δυνατόν
  • Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας συστήνει στους πολίτες και ιδιαίτερα στους χρόνια πάσχοντες να παραμένουν σε κλιματιζόμενους χώρους και να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο. Επίσης, συστήνεται η χρήση καπέλου και ελαφρού ντυσίματος, συχνή ενυδάτωση με ελαφριά γεύματα και αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.

Οι συστάσεις του υπουργείου Υγείας:

  • Παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους
  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο
  • Χρήση καπέλου και ελαφρύ ντύσιμο
  • Ενυδάτωση και ελαφριά γεύματα
  • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι το μελτέμι που θα έρθει από την Κυριακή 16 Ιουλίου, θα φέρει και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου, στο Αγρίνιο και στο Άργος η θερμοκρασία θα φτάσει τους 44 βαθμούς, στην Λάρισα και στην Ορεστιάδα τους 43 και στη Νότια Κρήτη τους 40 βαθμούς Κελσίου. Όσον αφορά στην Αττική και συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας, αύριο Τετάρτη το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 37 βαθμούς, την Πέμπτη τους 39, την Παρασκευή τους 41, το Σάββατο τους 42 και την Κυριακή τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Οι τρεις φάσεις καύσωνα μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη

1η φάση: Τετάρτη 12/7 – Σάββατο 15/7 περιλαβάνει: Σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα (42-44 βαθμούς Κελσίου)

2 φάση: Κυριακή 16/7 – Τρίτη 18/7 περιλαμβάνει: Ενίσχυση του βοριά στο Αιγαίο, μικρή υποχώρηση του καύσωνα στα ανατολικά και πολύ υψηλός κινδυνος πυρκαγιάς

3η φάση: Τετάρτη 19/7 – Παρασκευή 21/7 περιλαμβάνει: Νέα ισχυροποίηση του καύσωνα