Τρ. Μάι 21st, 2024

Μαριλένα Σούκουλη: Προχωράμε μπροστά με αισιοδοξία για μια καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ομιλία – Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης.

θα μου επιτρέψετε  πριν ξεκινήσω την ομιλία μου να ευχαριστήσω από το βήμα της Βουλής τους Πολίτες της Κορινθίας για την ύψιστη τιμή να τους εκπροσωπήσω στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η επιλογή τους είναι για εμένα εντολή σκληρής εργασίας την οποία θα υπηρετήσω με υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

ο ελληνικός λαός επέλεξε να δώσει ισχυρή δημοκρατική εντολή διακυβέρνησης στον Πρωθυπουργό Κυριακό Μητσοτάκη και στην Νέα Δημοκρατία.  Είμαι πεπεισμένη ότι αυτή η επιλογή των πολίτων δεν ήταν χωρίς περίσκεψη.  Είμαι πεπεισμένη ότι υπήρξε αποτέλεσμα συνειδητής κοινωνικής βούλησης που προήλθε  από την συμπυκνωμένη πολιτική, κοινωνική και οικονομική εμπειρία των τελευταίων ετών.  Ήταν μια δημοκρατική επιλογή ανάληψης ατομικής και συλλογικής ευθύνης, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Σε ένα μέλλον που δεν είναι στρωμένο με τα ροδοπέταλα της πολιτικής ευκολίας των ψευδαισθήσεων  αλλά με τα άνθη των ρεαλιστικών κοινωνικών και οικονομικών ζητούμενων και επιδιώξεων που αναδύονται για μια Ελλάδα υψηλών προσδοκιών.

Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες ότι την τεράστια κοινωνική εμπιστοσύνη που μας αποδόθηκε δεν την υποδεχόμαστε ως ένα παγιωμένο πολιτικό και κοινωνικό δεδομένο αλλά ως το μέγιστο διακύβευμα της πολιτικής μας δράσης που θα αξιολογείται αυστηρά και καθημερινά στον δρόμο της επίτευξης λύσεων που θα επιβοηθούν τους όρους καλύτερης διαβίωσης ΟΛΩΝ των πολιτών της χώρας. Διότι για εμάς οι μόνες δράσεις που υπηρετούν την εθνική πρόοδο είναι οι δράσεις  που αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Σε αυτήν την δύσκολη πορεία όμως διατήρησης της κοινωνικής εμπιστοσύνης με στόχο την κοινωνική ευημερία, βασικό πολιτικό μας εφόδιο θα είναι η προγραμματική αξιοπιστία που διακρίνει τις  δεσμεύσεις μας έναντι του ελληνικού λαού. Όπως το 2019, έτσι και τώρα όταν ομιλούμε για προγραμματική αξιοπιστία δεν αναφερόμαστε πουθενά αλλού πάρα μόνο στην μετρήσιμη και αξιολογήσιμη συνέπεια μεταξύ προεκλογικών  λόγων και μετεκλογικών πράξεων.

Αναφερόμαστε στην αποτελεσματική υλοποίηση ενός συνεκτικού και φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων που θα απελευθερώσουν τις σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες του Τόπου μας. Ενός συνεκτικού και φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων που θα  μπορέσει να αντιμετωπίσει χρόνιες δομικές δυσλειτουργίες που παρατηρούνται σε διάφορα πεδία άσκησης εφαρμοσμένης πολιτικής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

αυτές τις ημέρες, εδώ από το Λίκνο της Δημοκρατίας ξεδιπλώνετε,  ιδιαίτερα από τους καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς το σχέδιο μας για την Ελλάδα του 2030.

Με τρόπο που θα το καθιστά ορατό στους πολίτες ώστε η αξιολόγηση τους στο έργο μας να είναι  αυστηρή αλλά και δίκαιη . Ένα σχέδιο που καλύπτει τις άμεσες και βραχυπρόθεσμες ανάγκες της χώρας μας αλλά παράλληλα ανοίγει τον δρόμο προς την υλοποίηση στρατηγικών και μακροπρόθεσμων στοχεύσεων που θα την καθιστούν πιο ισχυρή και πιο ανταγωνιστική στο Διεθνές περιβάλλον. Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε το πλαίσιο για την παραγωγή αλλά και την προσέλκυση Νέου πλούτου.  Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την δυναμική ενίσχυση της αλλαγής του παραγωγικού μας μοντέλου που ξεκίνησε την προηγούμενη τετραετία. Ένα μοντέλο που θα στοχεύει στην παραγωγή και εξαγωγή ποιοτικών προϊόντων και στην παροχή καινοτόμων υπηρεσιών, ανταγωνιστικών στις διεθνείς αγορές, ενισχύοντας το ΑΕΠ της χώρας μας.  Ένα μοντέλο που θα συνθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα διαφόρων θεματικών πεδίων όπως  ο Τουρισμός, ο Πολιτισμός, ο αγροτοδιατροφικος τομέας σε ένα ενιαίο και ελκυστικό περιεχόμενο αναπτυξιακών και επενδυτικών ευκαιριών. Παράλληλα  θα χρησιμοποιήσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στην διάθεση μας  – το Ταμείο Ανάκαμψης , το ΕΣΠΑ- ως επιταχυντές ανάπτυξης για να ενισχύσουμε  τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων μας. Να στηρίξουμε τις επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία. Να ενισχύσουμε  τις δράσεις κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού τις χώρας σύμφωνα με τις επιζητούμενες δεξιότητες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Στοχεύουμε και θα πετύχουμε τους επιθυμητούς όρους της βιώσιμης ανάπτυξης για την Ελλάδα που οραματιζόμαστε. Διότι η βιώσιμη ανάπτυξη θα μας εξασφαλίσει την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, την μείωση της φορολογίας, την μείωση της ανεργίας, την μείωση του ιδιωτικού και του δημοσίου χρέους, την αναγέννηση του ΕΣΥ, το πέρασμα της Παιδείας στην ψηφιακή εποχή, την βελτίωση των υποδομών μας, την αναζωογόνηση του πρωτογενούς  τομέα και φυσικά  την περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

Μια Ελλάδα που αναπτύσσεται δυναμικά θα είναι ισχυρότερη  γεωστρατηγικά σε ένα θερμό γεωπολιτικό σκηνικό.  Διότι από θέση οικονομικής ισχύος θα μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τα εθνικά της συμφέροντα επιδεικνύοντας εθνική αυτοπεποίθηση που προέρχεται βεβαίως από την προσήλωση  στο Διεθνές δίκαιο ως δύναμη σταθερότητας και ειρήνης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

η συμφωνία αλήθειας που έχουμε κάνει με τον ελληνικό λαό αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και ότι ο μετασχηματισμός της χώρας θα είναι μια επίπονη, χρονοβόρα αλλά και δημιουργική διαδικασία.

Η υλοποίηση της καθολικής κοινωνικής επιταγής για περαιτέρω σύγκλιση με τα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη θα είναι μια δυναμική πορεία που στο κέντρο της

θα έχει την σκληρή εργασία , την στοχοπροσήλωση και την συνεργασία  σε ένα διεθνές περιβάλλον που  χαρακτηρίζεται, σταθερά πλέον, από την ρευστότητα του.

Εμείς όμως γνωρίζουμε πού θέλουμε να πάμε την χώρα και θα τα καταφέρουμε με σύνεση και αποτελεσματικότητα.

Και σε όσους σχολιάζουν την πολιτική επικαιρότητα, λέγοντας ότι σε αυτήν την διαδρομή δεν έχουμε πολιτικό αντίπαλο, θα ήθελα να τους πω μόνον ένα πράγμα. Έχουμε αντίπαλο που είναι πολλές φορές επίμονος, σε ορισμένες περιπτώσεις χρόνιος, σε άλλες κρυμμένος σε σκιές του παρελθόντος. Αυτός ο αντίπαλος έχει όνομα και δεν είναι άλλος από τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα των ανθρώπων του τόπου μας που επιζητούν επίλυση. Με αυτά θα αναμετρηθούμε στην νέα μας θητεία και από την ουσιαστική αντιμετώπιση τους θα κριθούμε.

Είμαστε εδώ, έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη.

Είμαστε εδώ, να μεταδώσουμε προς την ελληνική κοινωνία μήνυμα αισιοδοξίας ότι μαζί, ενωμένοι θα αναδειχτούμε νικητές στην μάχη αυτή.

Στην μάχη για μια καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες της πατρίδας μας