Τε. Μάι 1st, 2024

«Καμπανάκι» από επιστήμονες: Περισσότερα από 1,3 δισ. άνθρωποι θα πάσχουν από διαβήτη το 2050

Κοινοποίηση ειδήσεων

«Έκρηξη» του αριθμού των ενηλίκων που θα ζουν με το διαβήτη θα σημειωθεί μέχρι το 2050 λόγω της αύξησης του ποσοστού των παχύσαρκων και των υγειονομικών ανισοτήτων που υπάρχουν στον πλανήτη.  

Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που δημοσιεύτηκε στις επιθεωρήσεις The Lancet and The Lancet Diabetes & Endocrinology από 529 εκατομμύρια το 2021 οι πάσχοντες από διαβήτη θα ξεπεράσουν τα 1,3 δισεκατομμύρια το 2050.

Οι συντάκτες της έρευνας, σύμφωνα με τον The Guardian, κάνουν λόγο για ανησυχητικά ευρήματα λέγοντας ότι ο διαβήτης θα ξεπεράσει σε αριθμό πασχόντων πολλές τωρινές ασθένειες και θα αποτελεί σημαντική απειλή για τους ανθρώπους και τα συστήματα υγείας.

«Ο διαβήτης μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία σήμερα θα παρουσιάζει έκρηξη τις επόμενες τρεις δεκαετίες σε κάθε χώρα, ηλικία και φύλο», υπογραμμίζει ο δρα Σιβάνι Αγκαργουάλ του συστήματος Υγείας Montefiore και το Κολέγιο Ιατρικής Albert Einstein στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη των Ηνωμένων Εθνών μέχρι το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 9,8 δισεκατομμύρια το οποίο σημαίνει ότι ένας στους επτά ή ένας στους οκτώ θα ζει με το διαβήτη.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, σημειώνουν: «Ο διαβήτης τύπου 2 που αφορά τις περισσότερες περιπτώσεις της ασθένειας μπορεί να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά ή και να εξαληφθεί αν εντοπιστεί γρήγορα. Ωστόσο, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κρούσματα αυξάνονται κυρίως λόγω της παχυσαρκίας, αλλά και άλλων παραγόντων».

cnn.gr