Πα. Μαρ 29th, 2024

Κορωνοϊός: Παραμένει η χρήση μάσκας στα ταξί – Τι ισχύει για τα πλοία

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η χρήση της μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος εξετάστηκε εκ νέου σήμερα, Τετάρτη, από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με τις αποφάσεις, η υποχρέωση για χρήση μάσκας παραμένει στα ταξί και στα φαρμακεία, ενώ διαφοροποίηση προβλέπεται για τα καράβια της ακτοπλοΐας.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα:

Ταξί: Υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους οδηγούς και τους επιβάτες.

Φαρμακεία: Υποχρεωτική χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες.

Επιβατηγά πλοία: Αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου, παραμένει η υποχρεωτική χρήση στους εσωτερικούς χώρους για όλους, πλήρωμα και επιβάτες. Το μέτρο θα επανεξεταστεί στα τέλη Ιουνίου.

Ημερόπλοια: Αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Κρουαζιερόπλοια: Αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και επανέρχεται όταν νοσήσει ποσοστό άνω του 2% των φιλοξενούμενων ή ποσοστό άνω του 4% του πληρώματος εντός μιας εβδομάδας ή αν νοσήσει εντός 48 ωρών ποσοστό άνω του 1% του συνολικού πληθυσμού που βρίσκεται στο πλοίο.

Εν τω μεταξύ, από σήμερα 1η Ιουνίου, καταργήθηκε η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς αλλά και πολλούς εσωτερικούς χώρους, με την επιτροπή των ειδικών να συστήνει, ωστόσο, στους πολίτες –και ιδίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες- να τις χρησιμοποιούν σε περιπτώσεις συνωστισμού.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και την ύφεση της πανδημίας και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, από σήμερα 1/6/2022 έως και 15/09/2022 αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα αεροπλάνα και οι υπεραστικές συγκοινωνίες που υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως είναι τα τρένα και τα ΚΤΕΛ.

Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αφορά και στους εργαζομένους σε όλους αυτούς τους χώρους.

Η υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές, καθώς επίσης και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

«Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο, ωστόσο παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους αυτούς τους χώρους και ιδίως από τον πληθυσμό ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες», είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης την ημέρα που ανακοίνωσε την άρση υποχρεωτικότητας χρήσης της μάσκας λόγω της πανδημίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και μέλη της επιτροπής τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι η μάσκα είναι μια καλή πρακτική για τον χώρο των νοσοκομείων, η οποία θα μπορούσε να διατηρηθεί για καιρό. Όπως επίσης έχουν πει κατά καιρούς, ο κάθε πολίτης μπορεί να κρίνει πλέον εάν οι συνθήκες συνωστισμού στον εξωτερικό ή στον εσωτερικό χώρο όπου βρίσκεται, είναι ικανές για τη μετάδοση του κορωνοϊού και συνεπώς χρειάζεται να φοράει τη μάσκα του.