Κυ. Απρ 28th, 2024

Μάριος Θεμιστοκλέους: Στο 40 με 45% μειώθηκαν οι λίστες αναμονής για τα χειρουργεία

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αναμονές για χειρουργείο, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, ενώ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης στις λίστες των χειρουργείων που εκπονούν όλο το τελευταίο διάστημα με εντολή του Υπουργείου Υγείας, οι διοικήσεις των νοσοκομείων όλης της χώρας.

Χρειάστηκε να γίνουν περίπου 60 χιλιάδες τηλεφωνήματα σε ασθενείς που είχαν εκδηλώσει την επιθυμία να υποβληθούν σε διάφορες επεμβάσεις στο ΕΣΥ, ενώ – όπως τελικά αποδείχθηκε από τη διαδικασία της εκκαθάρισης – οι περισσότεροι από αυτούς είχαν ήδη εξυπηρετηθεί όταν τους τηλεφώνησαν οι διοικητικοί υπάλληλοι των νοσοκομείων.Στα παραπάνω αποκαλυπτικά στοιχεία προχώρησε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2023.“Μεσοσταθμικά οι λίστες πέφτουν γύρω στο 40 με 45% από αυτό που είχαμε αρχικά υποθέσει. Υπάρχουν νοσοκομεία που είχαν πολύ μεγάλη πτώση, ενώ υπάρχουν νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα που εμφανίζουν μικρότερη πτώση”, ανέφερε συγκεκριμένα.Αξίζει να σημειωθεί ότι, τις χειρόγραφες αυτές λίστες αναμονής -τις οποίες τηρούσε μέχρι σήμερα ξεχωριστά το κάθε νοσοκομείο- δεν τις είχε αγγίξει κανείς από το 2017 οπότε και δημιουργήθηκαν.Με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευθεί σε αυτές, χειρουργικά περιστατικά που είχαν διεκπεραιωθεί είτε σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ, είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Μ. Θεμιστοκλέους: “Έγιναν 60 χιλιάδες τηλεφωνήματα σε ασθενείς”

Ο όγκος της εργασίας για την εκκαθάριση των χειρουργικών περιστατικών “σε αναμονή” ήταν τεράστιος.Χρειάστηκε να γίνουν από τους υπαλλήλους των νοσοκομείων σχεδόν 60 χιλιάδες κλήσεις σε σπίτια και κινητά ασθενών, για να αποδειχθεί τελικά σήμερα, πως οι λίστες αναμονής -που κίνησαν το ενδιαφέρον και προκάλεσαν την κριτική της κοινής γνώμης το προηγούμενο διάστημα- δεν ήταν τελικά τόσο μεγάλες.“Και τα 60 χιλιάδες τηλέφωνα έχουν γίνει. Τη Δευτέρα τα νοσοκομεία θα ολοκληρώσουν το έργο αυτό. Αυτή τη στιγμή έχουμε πάρει τα πρώτα δεδομένα και αυτά δείχνουν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία με την πρώτη ανάγνωση. Καθώς κάποια από αυτά τα στοιχεία, τα οποία θα είναι έτοιμα να δοθούν στις αρχές του Ιανουαρίου του 2024, δείχνουν μια πολύ σημαντική μείωση στον αριθμό των χειρουργείων”, ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπάρχει και κάποια ανομοιογένεια στις αναμονές: “Υπάρχουν μεγαλύτερες αναμονές στη βόρεια Ελλάδα”, εξήγησε.Όπως προκύπτει από τους αριθμούς, δεν αποκλείεται να αποδειχθεί πως από τα 60 χιλιάδες τηλεφωνήματα σε ασθενείς, το 40% με 45% που απάντησε ότι εξακολουθεί να περιμένει τη σειρά του για χειρουργείο, να μεταφράζεται σε περίπου 24 με 27 χιλιάδες άτομα.Αυτός ενδεχομένως θα είναι κι ο τελικός αριθμός των ασθενών που θα ενταχθούν στην νέα ψηφιοποιημένη λίστα.“Κάνουμε όλες τις διαδικασίες για να ψηφιοποιήσουμε τη λίστα. Από τον Φεβρουάριο του 2024 και μετά κανείς δεν θα μπορεί να εισάγει ασθενή στη λίστα με τον τρόπο που γινόταν μέχρι σήμερα, δηλαδή με ένα δελτίο. Πρέπει όλα τα είναι στον υπολογιστή ψηφιακά. Οι πληροφορίες θα περνούν στο ψηφιακό σύστημα και θα έχουμε όλη την πληροφορία συγκεντρωμένη και εκεί δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει κανείς”, σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας.

Θεμιστοκλέους: “Κανένα ογκολογικό περιστατικό σε αναμονή”

Το 70% με 75% των περιστατικών που βρίσκονται σε αναμονή για χειρουργεία αφορά -σύμφωνα πάντα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους- μόνο 4 – 5 είδη επεμβάσεων και συγκεκριμένα: την ολική αρθροπλαστική ισχίου, την ολική αρθροπλαστική γόνατος, τη χολολιθίαση, τη βουβουνοκήλη κα.Ο υφυπουργός Υγείας ήταν κατηγορηματικός: Στις λίστες αυτές δεν υπάρχουν καθόλου ογκολογικά περιστατικά.“Είμαστε πολύ περήφανοι που στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχουμε αναμονή για ογκολογικά περιστατικά. Σε άλλα συστήματα υγείας είναι έντονο αυτό το πρόβλημα, αλλά στην Ελλάδα παρ’ όλα τα άλλα προβλήματα που υπάρχουν, δεν έχουμε αναμονή στα ογκολογικά περιστατικά”, ανέφερε εμφατικά ο ίδιος.Δίνοντας μια εξήγηση για τις λίστες αυτές, οι οποίες δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο όπως είπε, διευκρίνισε πως γιγαντώθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, όταν όλα τα χειρουργεία είχαν μετατραπεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για τη νοσηλεία των σοβαρών περιστατικών COVID-19.“Μεσοσταθμικά ο COVID έφερε μια αύξηση της λίστας πανευρωπαϊκά”, ανέφερε συγκεκριμένα.

Πρόσβαση στην ηλεκτρονική λίστα από τις αρχές του χρόνου

Από τις αρχές του χρόνου ο πολίτης θα μπορεί ηλεκτρονικά να έχει πρόσβαση και να βλέπει την αναμονή που υπάρχει για χειρουργείο. Έτσι θα γνωρίζει εάν ένα νοσοκομείο έχει αναμονή, ώστε να βρίσκει ένα άλλο που έχει τη λιγότερη αναμονή, σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.Πρόσθεσε δε πως για την εξυπηρέτηση αυτών των περιστατικών από τους πρώτους μήνες του 2024 θα αρχίσουν να λειτουργούν και τα απογευματινά χειρουργεία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.Στην υπουργική απόφαση που αναμένεται από τη νέα χρονιά και η οποία θα επιτρέπει στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκήσουν και ιδιωτικό έργο, θα υπάρξει και ειδική ρύθμιση για την πιλοτική φάση των απογευματινών χειρουργείων.“Έτσι ώστε τα νοσοκομεία του ΕΣΥ να μπορούν να λειτουργούν και τις απογευματινές ώρες με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν και τα απογευματινά ιατρεία, για να επιτευχθούν τρία πράγματα: καλύτερες για τους γιατρούς συνθήκες εργασίας, αλλά και αμοιβές ανάλογες με αυτές που υπάρχουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα νοσοκομεία να μπορούν χρησιμοποιήσουν τις υποδομές τους επεκτείνοντας το ωράριό τους από το πρωινό στο απογευματινό, αλλά το κυριότερο, να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες και καλύτερη πρόσβαση στο σύστημα Υγείας”, κατέληξε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πηγή: iatropedia.gr