Πα. Μαρ 29th, 2024

Με το EyeHarp οι τετραπληγικοί παίζουν μουσική με τα μάτια (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Όσες φορές κι αν έχετε ακούσει το «Χάρτινο το φεγγαράκι» αποκλείεται να σας έχει συγκινήσει όσο η εκτέλεση της  Αλεξάνδρας Κερλίδου που παίζει την εξαιρετική μελωδία του Μάνου Χατζηδάκι με τη βοήθεια του Eye Harp.

Το ΕyeHarp είναι ένα καινοτόμο λογισμικό που επιτρέπει σε άτομα με τετραπληγία να παίζουν μουσική κάνοντας ελάχιστες κινήσεις και ενεργοποιώντας το με τα μάτια τους.

Με τη χρήση μίας ειδικής κάμερας και τη δύναμη των ματιών άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν φανταστεί μέχρι τώρα ότι θα μπορούσαν να παίξουν μουσική το καταφέρνουν και αυτό σημαίνει πολλά για τους ίδιους τόσο σε επίπεδο ψυχολογικό όσο και στον τομέα της ανάπτυξης δεξιοτήτων. Όπως εξήγησε μιλώντας στο Ο3 της ΕΡΤ3 ο δημιουργός του Ζαχαρίας Βαμβακούσης, εμπνεύστηκε το EyeHarp το 2008 μετά από μία προσωπική του εμπειρία. Το σοβαρό ατύχημα που είχε ένας φίλος του τον έβαλε στη διαδικασία να σκεφτεί πώς θα μπορούσε να τον βοηθήσει να παίξει ξανά μουσική σε περίπτωση που δεν θα κατάφερνε να κινήσει τα χέρια του.

Αυτή τη στιγμή ο Ζαχαρίας Βαμβακούσης έχει μαθητές από την Ισπανία, την Ελλάδα, την Αυστραλία και την Ολλανδία και περιμένει με ανυπομονησία να ελευθερωθούμε από τα δεσμά της πανδημίας του κορονοϊού για να τους δει να δίνουν συναυλίες και να εισπράττουν τα χειροκροτήματα του κόσμου.

Το σημαντικό αυτό πρότζεκτ όπως εξήγησε ο κ. Βαμβακούσεης βρίσκεται στην αρχή και χρειάζεται όσο το δυνατό μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση για να συνεχίσει να λειτουργεί και να επεκτείνει τη δράση του.

ΕΡΤ