Πα. Απρ 19th, 2024

Μητσοτάκης: “Θα διακόψουμε τη Superleague εάν συνεχιστεί το άρρωστο κλίμα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο, ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής τόνισε πως “οι τελευταίες ημέρες έβγαλαν στην επιφάνεια μια μίζερη πραγματικότητα. Την ώρα που ανακτούμε την αξιοπιστία μας ως χώρας, όταν αναβαθμιζόμαστε από τους οίκους αξιολόγησης, πράγματι πληγώνεται στο εξωτερικό από μία ποδοσφαιρική βεντέτα. Από μία επιχειρηματική και προσωπική αντιπαλότητα, διχάζοντας τους πολίτες ακόμη και με όρους γεωγραφίας. Ας είμαστε ειλικρινείς, είκοσι χρόνια ταλανίζεται το ποδόσφαιρο από τέτοια γεγονότα. Και καμία κυβέρνηση μπόρεσε να τα αντιμετωπίσει, ούτε η δικιά σας. Ας μην μπούμε στη συζήτηση ποιος έκανε παρέα με ποιον, ούτε να αναφερθώ στις δικές σας εκλεκτικές συγγένειες. Οφείλουμε να αποκρούσουμε κάθε διχαστική ατζέντα”.
«Χθες ψηφίσαμε μια ρύθμιση με σκοπό να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις από μια γνωμοδότηση της ΕΕΑ. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη η παρανομία μιας ομάδας θα οδηγεί σε τιμωρία της ομάδας, όχι σε εξόντωση. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτό; Φρόντισα να απομακρύνω ευρωβουλευτή μας που δεν συμπεριφέρθηκε ως εκπρόσωπος του λαού αλλά ως οπαδός. Κάναμε μια παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι. Έκρινα όμως μια ποδοσφαιρική διαμάχη δεν επιτρέπεται να μετεξελιχθεί σε κοινωνική», ανέφερε.
«Η πολιτεία λειτούργησε με κριτήρια πολιτικά, όχι οπαδικά. Αποκρούσαμε άθλιες διχαστικές κραυγές. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, απλά σιωπάτε οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Ίσως γι αυτό η μετριοπαθής προσέγγισή μας συγκεντρώνει τα πυρά απ όλες τις πλευρές. Φαίνεται ότι μερικοί εξέλαβαν ως αδυναμία την πρόθεσή μας. Και έτσι κάποιοι επιμένουν να μεταφέρουν τις διαφορές τους από τα γήπεδα στην κοινωνία. Κάποιοι χρησιμοποιούν οπαδικούς στρατούς για να απειλούν βουλευτές», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα πράξω αυτό που επιβάλλει η συνείδησή μου και προειδοποιώ όσους δυναμιτίζουν την κοινωνική ομαλότητα: Να ξεχάσουν τα σχέδιά τους. Θα απαντήσει η κυβέρνηση κατάλληλα. Ο αθλητισμός είναι υγεία, υπάρχει για να ενώνει τους ανθρώπους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι εάν δεν υπάρξει συνεννόηση των ομάδων, τότε θα υπάρξει αποκλεισμός από τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. «Ύστατη προσπάθεια συνεννόησης με τις ομάδες. Διαφορετικά οι ποδοσφαιρικές ομάδες θα αποκλειστούν από κάθε διοργάνωση, και οι ιδιοκτήτες από τα πολλά έξοδά τους. Σε περίπτωση που συνεχιστεί το άρρωστο κλίμα επί μακρόν, τότε θα διακόψουμε τη Superleague», είπε και συνέχισε:

«Θα αποταθούμε σε FIFA και UEFA. Και οι πρόεδροί τους θα προσκληθούν για να συντάξουμε ένα μνημόνιο ανάταξης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Με διεθνή υποστήριξη και τεχνική βοήθεια θα ξεκινήσει η ανασυγκρότηση του ποδοσφαίρου. Και εάν οι παράγοντες δεν συμμετάσχουν στην αυτοκάθαρση του ποδοσφαίρου, θα υποστούν απώλεια εσόδων και κύρους. Και θα αναλάβουν το βάρος της αποβολής των συλλόγων τους από τις διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Αυτή η προσπάθεια θα χτιστεί πάνω στα θετικά, όπως το VAR και οι ξένοι διαιτητές. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου όταν διακυβεύεται η κοινωνική συνοχή».

Έτσι επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το Newpost ότι ως ύστατο όπλο, στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη και το grexit από την UEFA, δηλαδή με αίτημα της χώρας να βγει το ελληνικό ποδόσφαιρο από το επαγγελματικό πρωτάθλημα και να μετατραπεί σε ερασιτεχνικό ώστε η όλη λειτουργία και εξυγίανση του να αρχίσει εκ του μηδενός.

Ως προς τη συμφωνία με τις ΗΠΑ και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Μου δώσατε κ. Τσίπρα την εντύπωση ότι επιχειρείτε να κάνετε αντιπολίτευση μόνο χάρη της αντιπολίτευσης. Σας το έχω πει ότι δεν έχω ουσιαστικά διαγνώσει καμία σημαντική απόκλιση ως προς τις κεντρικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής. Θεωρώ ότι αυτό είναι θετικό, κατάκτηση για τη χώρα. Πρέπει να σας πω κ. Τσίπρα ότι όταν πήγα στις ΗΠΑ χρησιμοποίησα αυτή τη διακομματική συναίνεση ως απόδειξη της σταθερότητας της χώρας στις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής. Μίλησα πως ξεχάσατε τις πορείες στην αμερικανική πρεσβεία και τα συνθήματα».

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη συμφωνία, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Ξαφνικά επιστρέφω απο τις ΗΠΑ και ακούω το ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τη κύρωση συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας γιατι κάτι άλλαξε και θα φανούμε προβλέψιμοι, δεδομένοι και ότι δεν πρέπει να έιμαστε δεδομένοι και προβλέψιμοι στην εξωτερική πολιτική. Αυτή τη συμφωνία την είχατε διαπραγματευτεί και θέσει σε εφαρμογή εσείς κ. Τσίπρα. Όλα αυτά τα είχατε ήδη κάνει, από το ’18 λειτουργεί. Ποιον κοροϊδεύετε εδώ πέρα; Πράγματι είπα στις ΗΠΑ ότι είναι καλό να είσαι προβλέψιμος. Απρόβλεπτος ήσασταν εσείς το πρώτο εξάμηνο του 2015 και είδαμε που μας οδηγήσατε. Η προβλεψιμότητα στην εξωτερική πολιτική είναι πλεονέκτημα».

www.anatropinews.gr