Σα. Απρ 27th, 2024

Ο φιλέλληνας Λόρδος Βύρων, η ηγετική μορφή του ρομαντισμού ¨έρχεται¨ στην Αρκούδα Κορινθίας, στο συσκευαστήριο Γιαμπουράνη, στις 30 Ιουλίου

Κοινοποίηση ειδήσεων

Προβολή ταινίας μεσαίου μήκους «Ο Μπάιρον στην Αττική»  του Στάθη Ρέππα στις εκδηλώσεις   τέχνης &  πολιτισμού που οργανώνει η καλλιτεχνική ομάδα Μεταμόρφωση.   

Ένα ταξίδι στην προεπαναστατική Ελλάδα βρίσκει πρόσφορο έδαφος στον θεματικό πυλώνα «Ένα φωτεινό μέλλον με Δύναμη Ψυχής Άλφα εις τη ν» που παρουσιάζει φέτος η Καλλιτεχνική Ομάδα Μεταμόρφωση, για την αναζήτηση όσων μας παρακινούν να δημιουργούμε, να καινοτομούμε και να διεκδικούμε.

Η ταινία , είναι αφιερωμένη  στα  200 χρόνια   από την Ελληνική Επανάσταση  και είναι ο μεγάλος νικητής   στο  6ο Διεθνές Φεστιβάλ  Κινηματογράφου Ναυπλίου «ΓΕΦΥΡΕΣ»  τον  Οκτώβριο 2021.   Η  ταινία βραβεύτηκε  με το βραβείο Καλύτερου  ντοκιμαντέρ   Τεκμηρίωσης  μεσαίου μήκους.     

Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στο βιβλίο  ταυ Πάνου Τριγάζη με τίτλο:  «Ο Λόρδος Βύρων στην Αττική», εμπνευσμένο , από την φιλοσοφία  του Λόρδου Μπάιρον για τα ιδανικά της ελευθερίας της Ειρήνης και του Ρομαντισμού.  

Η ταινία είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες και για μαθητές σχολείων και έχει επιλεγεί με στόχο,   τη  διάδοση μηνυμάτων Ελευθερίας, Ειρήνης,  Αγάπης για την Ελλάδα   και του  Σεβασμού στην  ζωή και τον  άνθρωπο.  Έχουν ως σκοπό, κάθε άνθρωπος να ανακαλύψει μέσα στην καρδιά του την δύναμη ψυχής άλφα εις την Ν, μια θετική δύναμη,  δημιουργίας   για ένα μέλλον,  χωρίς  βία  και επιθετικότητα απολαμβάνοντας  ένα από τα  ύψιστα αγαθά  μας που είναι  η ελευθερία.   

30  Ιουλίου Ημέρα φιλίας  

Αν είμαι ποιητής το χρωστώ στον αέρα της Ελλάδας,  έγραφε σε κάποιον φίλο του ο Φιλέλληνας , Λόρδος Μπάιρον.  

 Προς τιμή της ημέρας , 30 Ιουλίου  ημέρα Κυριακή,  και ώρα 8: 45 μ.μ  η καλλιτεχνική  ομάδα Μεταμόρφωση,  θα παρουσιάσει την ταινία «Ο Μπάιρον στην Αττική»  του Στάθη Ρέππα  ένα ντοκιμαντέρ,  για τον Λόρδο Βύρωνα τον μεγάλο Φιλέλληνα, που με την κλασική παιδεία που είχε δεχτεί ως φοιτητής στη χώρα του, συνεπαρμένος από την όμορφης  Ελλάδας, των αρχαίων μνημείων και τον πολιτισμό της, γράφει στίχους και την εξυμνεί.   

Στην ταινία  γίνετε αναφορά σε κάτι που ξεχνάμε: ότι πρώτος ο  λόρδος Μπάιρον , το 1810  ΥΨΩΣΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ του κατά της λεηλασίας του Παρθενώνα από τον συμπατριώτη του Λόρδο Έλγιν  , καταγγέλλοντας  και  την  πατρίδα του , Βρετανία  για  τυραννία.  

Μετά την προβολή  της ταινίας  , θα ακολουθήσει συζήτηση του  σκηνοθέτη Στάθη Ρέππα με το κοινό. 

Η ταυτότητα του ντοκιμαντέρ. 

Κείμενα από το βιβλίο του Πάνου Τριγάζη με τον ομώνυμο τίτλο σε σενάριο και απόδοση διαλόγων Μαρίας Παναγιωτακοπούλου. Μουσική: Πηγή Λυκούδη. Ερμηνεία (μελοποιημένου ποιήματος του Μπάιρον): Γεωργία Αγγέλου. Αφήγηση-παρουσίαση: Ορφέας Ζαφειρόπουλος. Παραγωγή: Film My Word, Φώτης Φωτιάδης. Σκηνοθετική επιμέλεια: Στάθης Ρέππας. Διάρκεια: 37’. Ευγενική χορηγία – αναφορά στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821: Περιφέρεια Αττικής – Δήμος Βύρωνα.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 70 λεπτά

ΕΙΣΟΔΟΣ: 8 €