Πε. Μαρ 28th, 2024

Πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ

FILE - Britain's Queen Elizabeth II attends the Remembrance Sunday ceremony at the Cenotaph in London, on Nov. 11, 2018. Buckingham Palace says Queen Elizabeth II has sprained her back and will not attend the Remembrance Sunday service in central London to remember Britain’s war dead, Buckingham Palace said Sunday, Nov. 14, 2021. (AP Photo/Alastair Grant, File)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Τέλος εποχής στη Βρετανία. Η βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε σε ηλικία 96 ετών, στην εξοχική της κατοικία στο Μπαλμόραλ. Με τον θάνατο της βασίλισσας ο γιος της Κάρολος γίνεται ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας.

Δείτε live τις εξελίξεις από τη Βρετανία:

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν τον θάνατό της με μια σύντομη δήλωση, ανακοινώνοντας 10ημερο εθνικό πένθος και ξεκινώντας αφιερώματα στη μακρόχρονη ζωή και τη βασιλεία της που έσπασε κάθε ρεκόρ. “Η βασίλισσα πέθανε ειρηνικά στο Μπαλμόραλ σήμερα το απόγευμα. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα θα παραμείνουν στο Μπαλμόραλ σήμερα το απόγευμα και θα επιστρέψουν στο Λονδίνο αύριο” ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πένθιμα, ενώ η σημαία κυματίζει μεσίστια στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες Λονδρέζοι και τουρίστες για να θρηνήσουν. Πολλοί από τους συγκεντρωμένους ξέσπασαν σε λυγμούς, ενώ στο πλήθος επικρατούσε σιγή. Την ίδια ώρα το BBC μετέδιδε τον εθνικό ύμνο της Βρετανίας.

Τα μέλη της οικογένειάς της είχαν σπεύσει από νωρίς δίπλα της αφού οι γιατροί εξέφρασαν ανησυχία για την υγεία της. Συγκεκριμένα, όλα τα παιδιά της, ο Κάρολος, η Πριγκίπισσα Άννα, ο Πρίγκιπας Άντριου και ο Πρίγκιπας Εδουάρδος, συνέρρευσαν στο σπίτι της στη Σκωτία. Μαζί τους βρέθηκαν οι γιοι του Καρόλου, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο αδελφός του, πρίγκιπας Χάρι.

Η βασίλισσα υπέφερε από «προβλήματα κινητικότητας» από τα τέλη του περασμένου έτους, τα οποία την ανάγκασαν να αποσυρθεί από όλες σχεδόν τις δημόσιες εμφανίσεις της.

Τι προβλέπει το πρωτόκολλο

«Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε»… Μέσα σε δέκα λεπτά από την ανακοίνωση του θανάτου της οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, ενώ άλλα ο ιστότοπος της Βασιλικής Οικογένειας.


(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο Βασιλιάς πλέον Κάρολος θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος και θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο με τελευταίο σταθμό την Ουαλία.

Εκτός από την Βασιλική οικογένεια για την θλιβερή είδηση ενημερώνεται και η πρωθυπουργός Λιζ Τρας από τον προσωπικό γραμματέα της βασίλισσαςτο υπουργικό συμβούλιο καθώς και οι ένοπλες δυνάμεις που θα σχεδιάσουν τιμητικές τελετές σε όλη την χώρα λίγες ώρες αργότερα.

Η κηδεία της βασίλισσας θα πραγματοποιηθεί δέκα μέρες μετά τον θάνατο της στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ ενώ πριν από την κηδεία η σορός της θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Παλάτι του Γουεστμίνστερ, το οποίο θα είναι ανοιχτό 23 ώρες την ημέρα για όσους θελήσουν να απότισουν φόρο τιμής. Η μονάρχης θα ταφεί στη βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, δίπλα στον σύζυγο της Φίλιππο.

Άγνωστο παραμένει πότε θα γίνει η ενθρόνιση του πρίγκιπα Καρόλου, όπως και το όνομα που θα θελήσει να πάρει μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων.

(AP Photo/Alastair Grant)

Ποια ήταν η βασίλισσα Ελισάβετ

Η Ελισάβετ ήταν η βασίλισσα της Βρετανίας και περισσότερων από 12 άλλων χωρών από το 1952. Μεταξύ άλλων είναι αρχηγός του κράτους του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου Στ, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Ήταν μόλις 25 ετών. Στέφθηκε βασίλισσα τον Ιούνιο, στην πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και αποτέλεσε μια πρόγευση του πώς θα ήταν η ζωή των μελών των βασιλικών οίκων υπό τη συνεχή παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης. Την εποχή εκείνη, η Βρετανία διατηρούσε ακόμη μεγάλο μέρος της αυτοκρατορίας της. Έβγαινε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά οι «τάξεις» και τα «προνόμια» κυριαρχούσαν ακόμη στην κοινωνία, ενώ τα δελτία στα τρόφιμα δεν είχαν ακόμη καταργηθεί.

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της βασιλείας της. Ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, ο Χάρι Τρούμαν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Πόλεμος της Κορέας μαινόταν. Η Λιζ Τρας είναι η 15η πρωθυπουργός με την οποία συνεργάζεται η Ελισάβετ στη μακροχρόνια θητεία της. Η Ελισάβετ έμεινε χήρα μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, τον Απρίλιο του 2021, λίγο πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής.

Η μετά την Ελισάβετ εποχή αναμένεται περίπλοκη με τον Κάρολο, η δημοτικότητα του οποίου δεν είναι αντίστοιχη με εκείνη της μητέρας του, στον θρόνο. Οι Βρετανοί, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, θα προτιμούσαν τον γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ και τη σύζυγό του Κέιτ.

ertnews.gr