Πα. Μαρ 29th, 2024

Δήμος Σικυωνίων: Η Αρχαία Σικυώνα έρχεται στο φως και μαγεύει

Αρχαία Σικυώνα: Άποψη της Δυτικής Στοάς από τα βόρεια. Στο βάθος το γυμνάσιο.

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αρχαία Σικυώνα: Η αρχαία πολιτεία έρχεται στο φως και μαγεύει!

Τι προβλέπει το νέο ανασκαφικό πρόγραμμα για την πενταετία 2023-2028 – Ποια είναι τα σχέδια Λώλου-Σταματόπουλου για την δημιουργία ενός πρότυπου αρχαιολογικού πάρκου.

Στο πλαίσιο του πάγιου στόχου της δημοτικής αρχής Σικυωνίων να δημιουργηθεί στην Αρχαία Σικυώνα ένα πρότυπο αρχαιολογικό πάρκο, πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής των ανασκαφών, Καθηγητή Αρχαιολογίας του Παν/μίου Θεσσαλίας Γιάννη Λώλουκαι του δημάρχου Σικυωνίων Σπύρου Σταματόπουλου.

Από αριστερά προς δεξιά: ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος και ο Marty Wells, καθηγητής αρχαιολογίας στο Austin College του Texas και ο επικεφαλής των ανασκαφών στην Αρχαία Σικυώνα, αναπλ. καθηγητής Αρχαιολογίας Παν/μίου Θεσσαλίας, Γιάννης Λώλος.

Στην συνάντηση ήταν παρόντα μέλη της Αρχαιολογικής Αποστολής από το WilfridLaurierUniversity του Καναδά που θα συνεργαστούν στο νέο πενταετές ανασκαφικό πρόγραμμα, αλλά και αρχαιολόγοι, σχεδιαστές και συντηρητές από το Πανεπιστήμιο του Bordeaux και το AustinCollege του Texas, οι οποίοι ήδη συνεργάζονται από το 2014 στις ανασκαφές της Αρχαίας Σικυώνας, καθώς και ο αντιδήμαρχος Σικυωνίων Βασίλης Δομετίου.

Από αριστερά: Ο αντιδήμαρχος Σικυωνίων Βασίλης Δομετίου, ο επικεφαλής των ανασκαφών στην Αρχαία Σικυώνα, αναπλ. καθηγητής Αρχαιολογίας Παν/μίου Θεσσαλίας, Γιάννης Λώλος και ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος.

Στην σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι κοινή πεποίθηση και κοινός στόχος όλων των μερών είναι η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της ελληνιστικής πόλης, της οποίας η σύνδεση με το αρχαίο θέατρο θα δημιουργήσει ένα ενιαίο, πρότυπο αρχαιολογικό πάρκο, εύκολα προσβάσιμο στο κοινό. Σε αυτό το πάρκο θα ενσωματωθούν καινοτόμες πρακτικές ξενάγησης και αφήγησης, έτσι ώστε η ιστορία και ο πολιτισμός της Αρχαίας Σικυώνας, που λάμπρυναν αιώνες ολόκληρους τον ελληνισμό να γίνουν ευρύτερα γνωστά.

Στο πλαίσιο αυτό ο καθηγητής κ. Γιάννης Λώλος έκανε έναν σύντομο απολογισμό της ανασκαφικής δράσης στην Σικυώνα από το 2013 έως και σήμερα, τονίζοντας ότι οι μελέτες που εκπονήθηκαν μετά το πέρας των ανασκαφικών εργασιών, θα ενταχθούν μαζί με τη μελέτη του αρχαίου θεάτρου (που εκπόνησε η ΕΦΑ Κορινθίας) στο επόμενο ΠΕΠ Πελοποννήσου και θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, έτσι ώστε η Αρχαία Σικυώνα να γίνει επισκέψιμη στο σύνολό της.

Από αριστερά προς δεξιά: η συντηρήτρια Αθηνά Κουμπαρούλη, η σχεδιάστρια Alice Ognier (γαλλίδα, από το Πανεπιστήμιο του Bordeaux), ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος και ο Marty Wells, καθηγητής αρχαιολογίας στο Austin College του Texas, και με τον οποίο συνεργάζεται ο Γιάννης Λώλος από το 2014

Ο κ. Λώλος στην ενημέρωση που παρείχε στον δήμαρχο Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο και στους παριστάμενους ανέπτυξε και τα σχέδια του ανασκαφικού προγράμματος  για την επόμενη πενταετία.

Ο Scott Gallimore, καθηγητής αρχαιολογίας στο Wilfrid Laurier University του Καναδά, o οποίος είναι στην ανασκαφική ομάδα από την αρχή της ανασκαφής (το 2013). Ο νέος κύκλος ανασκαφών θα είναι και επίσημα συνεργασία μεταξύ της Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Wilfrid Laurier και της ΕΦΑ Κορινθίας.

Συνοπτικά, αναφέρθηκε στην ανάδειξη του οικιστικού ιστού της αρχαίας πόλης η οποία μαζί με τις πρόσφατα ανασκαμμένες περιοχές, τη βελτίωση και την επέκταση των υφιστάμενων διαδρομών επίσκεψης, θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα του αρχαιολογικού χώρου.  Πλέον, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί το μέγεθος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αστικού κέντρου της Σικυώναςμε τις διαφορετικές λειτουργίες του, πολιτικές (βουλευτήριο), ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές (θέατρο, στάδιο, λουτρά), λατρευτικές (ναοί), εμπορικές (στοές), βιοτεχνικές (εργαστήρια), αλλά και τον οικιστικό ιστό (οικίες), ο οποίος θα βρεθεί στο επίκεντρο της επόμενης φάσης των ανασκαφών στο χώρο.  Δεδομένου ότι μέχρι στιγμής καμία αρχαία Σικυώνια οικία δεν έχει αποκαλυφθεί στο σύνολό της, ο νέος κύκλος ανασκαφών στοχεύει να θεραπεύσει αυτό το κενό και να δημιουργήσει κατά το μάλλον, μία πλήρη εικόνα της ελληνιστικής πόλης.

Ο νέος κύκλος ανασκαφών υπό την αιγίδα της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας θα είναι επίσημη συνεργασία της Αρχαιολογικής Εταιρείας (εκπροσωπούμενη από τον καθηγητή κ. Γιάννη Λώλο ως διευθυντή της ανασκαφής), με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας και το Πανεπιστήμιο WilfridLaurier του Καναδά, εκπροσωπούμενο από τον καθηγητή ScottGallimore, συνεργάτη του κ. Λώλου στην ανασκαφή της Σικυώνας από το 2013.

Ο Γιάννης Λώλος ενημέρωσε τον δήμαρχο Σικυωνίων ότι προκειμένου οι ανασκαφές να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς και να γίνει εφικτή σε σύντομο χρονικό διάστημα η αποκάλυψη σημαντικού τμήματος του οικιστικού ιστού της αρχαίας πόλης, προγραμματίζεται η συγκρότηση μιας πολυπληθούς ομάδας, με εργατοτεχνίτες (χάρη στις ανασκαφές της τελευταίας δεκαετίας υπάρχουν πλέον εξειδικευμένους εργατοτεχνίτες στο Βασιλικό), φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και συνεργάτες διαφόρων ειδικοτήτων (για την επίβλεψη των ανασκαφικών τομών, την καταγραφή των ευρημάτων, την αρχιτεκτονική αποτύπωση, τη μελέτη της στρωματογραφίας, της κεραμικής, των νομισμάτων, του ζωοαρχαιολογικού υλικού, των αρχαιοβοτανικών καταλοίπων κ.α.), αλλά και με την συνεργασία εξειδικευμένου προσωπικού από άλλα Πανεπιστήμια όπως π.χ. από το Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Τέλος ο κ. Λώλος ανέπτυξε και την άλλη διάσταση του νέου πενταετούς προγράμματος ανασκαφών, καθώς όπως ενημέρωσε ο νέος κύκλος θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα λειτουργώντας ως σχολείο πεδίου (‘fieldschool’), το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι οι φοιτητές και φοιτήτριες, θα μπορούν συμμετάσχουν στην ανασκαφή και να την χρεωθούν ως κανονικό μάθημα.

Ο δήμαρχος Σικυωνίων εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών και επανέλαβε την πάγια θέση του για την αναγκαιότητα ανάδειξης του συνόλου του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Σικυώνας.

Η ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητας της Αρχ. Σικυώνας, σημείωσε ο Σπύρος Σταματόπουλος, μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός για την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής, γι’αυτό και ο δήμος Σικυωνίων θα συνεχίσει να στηρίζει ηθικά, υλικοτεχνικά και οικονομικά τις ανασκαφικές εργασίες. Το νέο πενταετές πρόγραμμα προσδοκούμε ότι θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο όραμά μας, στην απόδοση στην Οικουμένη της Αρχαίας Σικυώναςμε ένα μοναδικό και καινοτόμο τρόπο που θα της αποδώσει και πάλι την αρχαία μοναδικότητα και αξία της.

Πήλινο αγγείο, δείγμα της σικυώνιας αγγειοπλαστικής

Λεζάντες φωτογραφιών:

ΣΙΚΥΩΝΑ – 001: Από αριστερά: Ο αντιδήμαρχος Σικυωνίων Βασίλης Δομετίου, ο επικεφαλής των ανασκαφών στην Αρχαία Σικυώνα, αναπλ. καθηγητής Αρχαιολογίας Παν/μίου Θεσσαλίας, Γιάννης Λώλος και ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος.

ΣΙΚΥΩΝΑ – 002: Από αριστερά προς δεξιά: ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος και ο MartyWells, καθηγητής αρχαιολογίας στο AustinCollege του Texas και ο επικεφαλής των ανασκαφών στην Αρχαία Σικυώνα, αναπλ. καθηγητής Αρχαιολογίας Παν/μίου Θεσσαλίας, Γιάννης Λώλος.

ΣΙΚΥΩΝΑ – 003: Από αριστερά προς δεξιά: η συντηρήτρια Αθηνά Κουμπαρούλη, η σχεδιάστρια AliceOgnier (γαλλίδα, από το Πανεπιστήμιο του Bordeaux), ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος και ο MartyWells, καθηγητής αρχαιολογίας στο AustinCollege του Texas, και με τον οποίο συνεργάζεται ο Γιάννης Λώλος από το 2014

ΣΙΚΥΩΝΑ – 004: ΟScottGallimore, καθηγητής αρχαιολογίας στο WilfridLaurierUniversity του Καναδά, o οποίος είναι στην ανασκαφική ομάδα, από την αρχή της ανασκαφής (το 2013). Ο  νέος κύκλος ανασκαφών θα είναι και επίσημα συνεργασία μεταξύ της Αρχαιολογικής Εταιρείας, του WilfridLaurier και της ΕΦΑ Κορινθίας.

ΣΙΚΥΩΝΑ – 005: Πήλινο αγγείο, δείγμα της σικυώνιας αγγειοπλαστικής

ΣΙΚΥΩΝΑ – 006: Αρχαία Σικυώνα: Άποψη της Δυτικής Στοάς από τα βόρεια. Στο βάθος το γυμνάσιο.