Σα. Μάι 18th, 2024

Πέντε ιδιαίτερες συνταγές για Φανουρόπιτα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε 5 εναλλακτικές και αρωματικές συνταγές για Φανουρόπιτα.

Φανουρόπιτα με μέλι

Υλικά

  1. 500 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
  2. 2/3 κούπας μέλι
  3. 1/2 κούπα καλαμποκέλαιο
  4. 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
  5. 1 κούπα νερό χλιαρό
  6. 2 πορτοκάλια, το ξύσμα τους
  7. 1 φακελάκι baking powder
  8. 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
  9. 1 κούπα σταφίδες
  10. 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
  11. 1 κουταλάκι κανέλα
  12. 1 κουταλάκι σόδα

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τις σταφίδες στο χλιαρό νερό να φουσκώσουν όσο εμείς φτιάχνουμε τη ζύμη μας.  
  2. Σε μπολ χτυπάμε το μέλι με το καλαμποκέλαιο, το ξύσμα, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Προσθέτουμε και το χλιαρό νερό με τις σταφίδες και ανακατεύουμε. Στο χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε τη σόδα να αφρίσει και το ρίχνουμε στο μείγμα. Χτυπάμε καλά όλα τα υγρά.  
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder, προσθέτουμε τα καρύδια χοντροκομμένα και ανακατεύουμε.  
  4. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι στο μείγμα των υγρών ανακατεύοντας μέχρι να το πάρει όλο και να έχουμε ένα παχύρευστο ομοιόμορφο χυλό.  
  5. Ρίχνουμε τη ζύμη μας σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψάκι, στρώνουμε την επιφάνεια με βρεγμένο χέρι και ψήνουμε το κέικ μας σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 45-50 λεπτά.

Φανουρόπιτα με ταχίνι

Υλικά

  1. 1-1,5 κούπα ταχίνι
  2. 1 1/2 κούπα πορτοκάλι χυμό στυμμένο
  3. 1 κουπα νερό
  4. 1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)
  5. Ξύσμα λεμονιού
  6. 1 κγ κανέλα
  7. 1 κγ σόδα φαγητού
  8. 1,3 κουπα ζάχαρη
  9. 0,5-1 κούπα σταφίδες
  10. 1-1,5 κουπα καρύδια τριμμένα
  11. 4 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (όχι πολύ γεμάτες)

Εκτέλεση

  1. Βάζω στο μπωλ του μίξερ το ταχίνι, το νερό, το χυμό (αν δεν έχετε βάλτε πορτοκαλάδα)  
  2. Προσθέτω το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και τη ζάχαρη και ανακατεύω με ένα κουτάλι  
  3. Σε άλλο μπωλ βάζω το αλεύρι, την κανέλα, τη σόδα. Ενσωματώνω τα στερεά στα υγρά και ανακατεύω μέχρι να πάρω ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα.  
  4. Βάζω στο τέλος τις σταφίδες και το καρύδι και αν χρειάζεται προσθέτω λίγο αλεύρι για να μην είναι πολύ ρευστό το μείγμα (να στέκεται λίγο όταν το ρίχνω από ψηλά στη φόρμα και σιγά σιγά να απλώνει)  
  5. Βουτυρώνω μια φόρμα, αλευρώνω κλασικά και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180, για περίπου μια ώρα. Δοκιμάστε με το μαχαίρι για να τσεκάρετε το ψήσιμο.  
  6. Βέβαια αν θέλετε μπορείτε να κάνετε την άλλη εκδοχή που είναι τόσο υπέροχη: μικρά ατομικά φανουροπιτάκια!! Σαν μαφινς!! Και επειδή η λογική της Φανουρόπιτας είναι να μοιραστεί, μου έλυσε τα χέρια και την λάτρεψα!! Βάζω το μείγμα μέσα σε χάρτινη θήκη και μετά σε θήκη αλουμινίου και στο ταψί η σε θήκη μαφινς. Καλή όρεξη!

Φανουρόπιτα με μήλα και κρανοποτό

Υλικά

  1. 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο
  2. 1 κουαλιά σούπας κανέλα
  3. 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  4. 3/4 φλιτζανιού φρέσκος χυμός πορτοκάλι
  5. 1 φλιτζάνι ανάμεικτες σταφίδες ή αποξηραμένα cranberry
  6. 1 φλιτζάνι φουντούκια χοντροαλεσμένα
  7. 3 φλιτζάνια φαρίνα κόκκινη
  8. 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
  9. ξύσμα πορτοκαλιού
  10. 2 μέτρια μήλα στάρκιν
  11. 1 σφηνάκι κρανοποτό ή (αν δεν έχετε) κονιάκ
  12. ζάχαρη άχνη για το πασπαλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τα μήλα σε μεγάλους κύβους.  
  2. Τα βάζουμε σε ένα μπολ να μουλιάσουν μαζί με το κρανοποτό και τις σταφίδες.  
  3. Χτυπούμε τη ζάχαρη με το λάδι με το μίξερ για 3 λεπτά.  
  4. Αναμειγνύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού (προσοχή γιατί το μείγμα φουσκώνει πολύ γρήγορα) και το προσθέτουμε στη ζάχαρη με το λάδι.  
  5. Προσθέτουμε και χτυπούμε σταδιακά το αλεύρι, την κανέλα και ξύσμα.  
  6. Στο τέλος προσθέτουμε το μείγμα των μήλων και τα φουντούκια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.  
  7. Έχοντας προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς, απλώνουμε το μείγμα σε ένα στρογγυλό ταψί (διαμέτρου 26 cm), λαδωμένο και αλευρωμένο.  
  8. Ψήνουμε την πίτα για 40 με 45 λεπτά περίπου. Αφού τη βγάλουμε, την αφήνουμε για 5 λεπτά περίπου να παγώσει και στη συνέχεια την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Φανουρόπιτα με χαλβά

Υλικά

  1. 500 γρ. φαρινάπ
  2. 400 γρ. χαλβάς βανίλια σε κομματάκια
  3. 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι ή μανταρίνι
  4. 1 ποτήρι σπορέλαιο
  5. 1 ποτήρι ζάχαρη
  6. σόδα, γαρύφαλο, κανέλα (από 1 κουταλάκι)
  7. 1 φλυτζάνι τσαγιού φρουϊ γλασέ (200 γρ. περίπου)

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύω χυμό, λάδι, κανέλα, γαρύφαλλο, σόδα και ζάχαρη.  
  2. Ρίχνω τα κυβάκια του χαλβά και ανακατεύοντας τα διαλύω. Σιγά σιγά βάζω και το αλεύρι. Στο τέλος ρίχνω και τα φρουϊ γλασέ.  
  3. Ψήνω στους 175 βαθμούς για 1 ώρα περίπου σε ταψί Νο 28.  

Φανουρόπιτα Μοναστηριακή

Υλικά

  1. 4 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  2. 1 κουταλάκι κανέλλα
  3. 1 μπέικιν
  4. 1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
  5. 1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  6. 1/2 φλυτζάνι τσαγιού νερό
  7. 3/4 φλυτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα
  8. ελάχιστη σόδα
  9. ξύσμα λεμονιού – πορτοκαλιού
  10. 1 φλυτζάνι τσαγιού σταφίδα ξανθή (προαιρετικά)
  11. 1 φλυτζάνι τσαγιού καρύδια (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Κτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ για λίγα λεπτά και μετά βάζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά.  
  2. Ύστερα βάζουμε το φλυτζάνι με τη ξανθή σταφίδα και το φλυτζάνι με τα καρύδια κομμένα κομμένα χοντρά.  
  3. Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί νούμερο 30 και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45΄ λεπτά ή έως ότου βγει καθαρό το μαχαίρι.  
  4. Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη άχνη.  

Πηγή: cookpad.com