Τρ. Μαρ 19th, 2024

Πλεύρης: Κανένα νόημα να επαναφέρουμε μέτρα, το κύμα έχει ήδη κορυφωθεί

Κοινοποίηση ειδήσεων

Το κύμα της πανδημίας έχει κορυφωθεί, παρατηρείται ήδη πτωτική τάση στα κρούσματα και επομένως δεν έχει νόημα η επαναφορά μέτρων, δήλωσε σήμερα ο Θάνος Πλεύρης.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα να φέρουμε κανένα μέτρο πίσω, το κύμα ήδη έχει κορυφωθεί, εδώ και μια εβδομάδα όλα τα νούμερα είναι πτωτικά, οπότε λογικά και οι δείκτες με τα αρνητικά στοιχεία θα έχουν κι αυτοί την πτωτική τους πορεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Για τον αριθμό των θανάτων ο υπουργός επισήμανε ότι «ένα πολύ μεγάλο ποσοστό συνδέονται με θανάτους που είναι με covid». «Πλέον έχουμε πολλούς θανάτους οι οποίοι είναι με covid και όχι από covid. Διότι το 30% με 35% των περιστατικών που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται γιατί έχουν πάει στο νοσοκομείο για άλλο λόγο κι έχουν βρεθεί θετικοί, οπότε υποχρεωτικά μπαίνουν σε μονάδα covid»

Σχετικά με τα εμβόλια, σημείωσε ότι γίνονται δοκιμές σε δύο επίπεδα από την Pfizer και τη Moderna, σε πρώτη φάση για προστασία από τη μόλυνση από την Όμικρον αλλά και για προστασία από την Ομικρον 4-5. Εκτίμησε πως προς τα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές Σεπτεμβρίου οι δύο εταιρίες θα υποβάλλουν αίτημα για έγκριση.

Ερωτηθείς για την περίπτωση χορήγησης ενισχυτικής δόσης στο γενικό πληθυσμό δήλωσε ότι ακόμα δεν είναι γνωστό αν θα χρειαστεί, διότι σχετίζεται με την πορεία της πανδημίας.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του περί μη τήρησης του υγειονομικού πρωτοκόλλου από τον Αλέξη Τσίπρα, διευκρίνισε τα εξής: «Η μέρα της νόσησης είναι ημέρα μηδέν, πέντε μέρες καραντίνα. Η καραντίνα αυτή δε σπάει με τίποτα. Πέντε μέρες καραντίνα και μετά πέντε μέρες με μάσκα υποχρεωτικά, αυτό είναι το πρωτόκολλο. Γιατί; Γιατί όλες οι χώρες και η Αμερική και η Ευρώπη και το ECDC το CDC και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν αποσυνδέσει την καραντίνα με το τεστ, διότι η καραντίνα θεωρείται ότι αυτό είναι το μίνιμουμ που υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης.»

Και συνέχισε: «Η απάντηση ότι είσαι ακροδεξιό τρολ και τσαρλατάνος χωρίς να αναφερθεί ποιες οδηγίες ακολούθησε o κ. Τσίπρας, είναι μια κριτική που δεν έχει βάση». Δεν αποκλείεται όπως είπε το ενδεχόμενο το τεστ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να ήταν ψευδώς αρνητικό. «Αυτός είναι ο λόγος των 5 ημερών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, λέγοντας ότι «βγαίνουν 6.000 θέσεις». Επιπλέον, πρόσθεσε θα ενισχυθεί και με στοχευμένες κατευθύνσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 1,5 δισ.

Tέλος, για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο με τα «φακελάκια» στα νοσοκομεία τόνισε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, γίνεται επεξεργασία ενός μέτρου για να προγραμματίζονται ηλεκτρονικά τα ραντεβού στα χειρουργεία, όπως γίνεται με τα ραντεβού για εμβολιασμό.