Πε. Μαρ 28th, 2024

Πρώτη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ξεκίνησαν σήμερα, Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, υπό τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη.

Πιο συγκεκριμένα, οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής αφορούν την «εξέταση της υπόθεσης παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό Predator, την παράνομη χρήση αυτού στην επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου», που αποφάσισε η Ολομέλεια μετά από πρόταση της Αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής και κίνησε τις διαδικασίες εκλογής του προεδρείου της, η οποία είναι σε εξέλιξη.

Αναλυτικά η 29μελής Εξεταστική Επιτροπή απαρτίζεται από:

1. Θεοχάρης Θεοχάρης (Χάρης) – ΝΔ
2. Καραγκούνης Κωνσταντίνος – ΝΔ
3. Κελέτσης Σταύρος – ΝΔ
4. Κεφάλα Μαρία – Αλεξάνδρα – ΝΔ
5. Κεφαλογιάννης Ιωάννης – ΝΔ
6. Κυρανάκης Κωνσταντίνος – ΝΔ
7. Κωνσταντινίδης Ευστάθιος – ΝΔ
8. Μάνη – Παπαδημητρίου ‘Αννα – ΝΔ
9. Μαρκόπουλος Δημήτριος – ΝΔ
10. Μπουτσικάκης Χριστόφορος – Εμμανουήλ – ΝΔ
11. Ράπτη Ελένη – ΝΔ
12. Σπανάκης Βασίλειος – Πέτρος – ΝΔ
13. Τσαβδαρίδης Λάζαρος – ΝΔ
14. Φωτήλας Ιάσων – ΝΔ

15. Χατζηβασιλείου Αναστάσιος (Τάσος) – ΝΔ
16. Βούτσης Νικόλαος – ΣΥΡΙΖΑ
17. Ελευθεριάδου Σουλτάνα – ΣΥΡΙΖΑ
18. Κατρούγκαλος Γεώργιος – ΣΥΡΙΖΑ
19. Ραγκούσης Ιωάννης – ΣΥΡΙΖΑ
20. Τζάκρη Θεοδώρα – ΣΥΡΙΖΑ
21. Τζανακόπουλος Δημήτριος – ΣΥΡΙΖΑ
22. Τόλκας Άγγελος – ΣΥΡΙΖΑ
23. Φίλης Νικόλαος – ΣΥΡΙΖΑ
24. Λιακούλη Ευαγγελία – ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ.
25. Μπιάγκης Δημήτριος – ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ.
26. Καραθανασόπουλος Νικόλαος – ΚΚΕ
27. Ασημακοπούλου Σοφία-Χάϊδω – Ελληνική Λύση
28. Σακοράφα Σοφία – ΜέΡΑ25
29 Μπογδάνος Κωνσταντίνος – Ανεξάρτητος

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας μιλώντας στην ΕΡΤ την Τρίτη(6/9), έκανε λόγο για διπλό στόχο της επιτροπής: «Η εξεταστική αποκτά δική της οντότητα, υπόσταση από τη στιγμή που εκλέγει προεδρείο και θα αποφασίσουν τα πάντα που αφορούν την λειτουργία της, το εύρος της, τους μάρτυρες που θα καλέσουν, τον προορισμό της. H Εξεταστική είναι ένας πολυπρόσωπος εισαγγελικός λειτουργός».

«Αυτό που θέλουμε είναι να γίνει με σοβαρότητα ένας διάλογος για την επόμενη μέρα. Πώς θα δημιουργήσουμε δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην συμβούν ξανά τέτοια δυσάρεστα φαινόμενα. Αυτό είναι το ζητούμενο», σχολίασε από την πλευρά του στον ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Από την άλλη πλευρά στο ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζονται φόβοι πως η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα καλέσει όλους τους απαραίτητους μάρτυρες- συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού- κι ότι πολλοί από όσους παραστούν θα επικαλεστούν, κατόπιν συνεννόησης μεταξύ τους, το απόρρητο.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι βαθιά τραυματισμένος από το θέμα των παρακολουθήσεων: «Η υπόθεση αυτή αποτελεί βαρύ τραύμα στη λειτουργία του πολιτεύματος και προεξοφλεί ότι ο κος Μητσοτάκης ως βασικός υπεύθυνος και ηθικός αυτουργός αυτής της εκτροπής, είναι πλέον απερχόμενος πρωθυπουργός. Και αναρωτιέμαι πως θα μπορέσει το επόμενο διάστημα να σταθεί σε μια Ευρώπη όπου δεν υπάρχουν λίστες χρηματοδότησης ΜΜΕ, με αποτέλεσμα δεκάδες έγκυρα Διεθνή Μέσα να έχουν ήδη ξεγυμνώσει τη καθεστωτική και αντιδημοκρατική του συμπεριφορά».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος είχε τονίσει πως η Βουλή είναι «το θεσμικό πολιτειακό όργανο που οφείλει να συμβάλει ενεργά στη διαλεύκανση της υπόθεσης παρακολούθησης και απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Nίκου Ανδρουλάκη», επαναλαμβάνοντας παράλληλα τα δύο ερωτήματα που εγείρονται, και πρέπει να απαντηθούν θεσμικά: «Πρώτον, τι ακριβώς συμβαίνει με την ομολογημένη παρακολούθηση της ΕΥΠ και ποιος και γιατί θεώρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη “κατάσκοπο” εις βάρος της χώρας. Και, δεύτερον, τι ακριβώς έχει συμβεί με το Predator; Προκύπτει ότι κάποιος αποπειράθηκε -άραγε ποιος;- να παγιδεύσει το κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, κατά διαβολική σύμπτωση την ίδια ακριβώς περίοδο που έχει ξεκινήσει και έχει παραταθεί η παρακολούθηση από την ΕΥΠ».

Πηγή: cnn.gr