Πε. Μάι 2nd, 2024

Στο «κόκκινο» τα καύσιμα: Πόσο θα φτάσει η τιμή της αμόλυβδης με «φόντο» το Πάσχα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η χθεσινή αιφνιδιαστική κίνηση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή του πετρελαίου κατά 1,16 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Μάιο, είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθούν οι τιμές του Brent στα επίπεδα των 85 δολαρίων το βαρέλι καταγράφοντας αύξηση κοντά στο 6%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Brent έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες κατά 21%, ενώ σχεδόν για το ίδιο διάστημα η τιμή του φυσικού αερίου ανατιμήθηκε κατά 25%.

Το πετρέλαιο μπορεί και να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι και να φτάσει τα 110 το Brent μέχρι το καλοκαίρι όπως εκτιμά η Rystad Energy, καθώς η μείωση της παραγωγής θα σφίξει περαιτέρω τη στενότητα της αγοράς.

Η UBS αναμένει επίσης ότι το Brent θα φθάσει τα 100 δολάρια μέχρι τον Ιούνιο. Η Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψή της για τον Δεκέμβριο κατά 5 δολάρια στα 95 δολάρια, δίνοντας την δική της εξήγηση για την απόφαση του πετρελαϊκού καρτέλ.

Αναλυτές στην αγορά αναφέρουν ότι από την επόμενη εβδομάδα οι τιμές στην βενζίνη θα βρεθούν σε επίπεδα ανώτερα των σημερινών κατά τουλάχιστον 10 λεπτά το λίτρο. Και αυτό, διότι οι αυξημένες τιμές στην διεθνή αγορά, εμφανίζονται στην λιανική περίπου 4 με 5 ημέρες μετά.

Έτσι, λοιπόν, η μέση τιμή της βενζίνης θα βρεθεί πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ σήμερα στην Αττική είναι στα επίπεδα το 1,9 ευρώ και στην περιφέρεια υπερβαίνει σε πολλές περιοχές το 1,95 ευρώ το λίτρο.

flash.gr