Σα. Μάι 11th, 2024

Συνεχίζει την επέλασή του ο «Ιανός» – Προβλήματα ηλεκτροδότησης στα νησιά του Ιονίου (video-live)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Με θυελλώδεις ανέμους -που φθάνουν και τα 10 μποφόρ- και έντονες βροχοπτώσεις, ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» έπληξε τη νύχτα τα νησιά του Ιονίου, και ήδη σημειώθηκαν προβλήματα κυρίως στην ηλεκτροδότηση σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη. Τις επόμενες ώρες θα κινηθεί προς τη δυτική Ελλάδα, και τη δυτική Πελοπόννησο, ενώ στη συνέχεια θα περάσει στην κεντρική Ελλάδα. Το πρωί θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να γίνει αποτίμηση της κατάστασης αλλά και να εκτιμήσουν τα νέα δεδομένα και να παρθούν νέα μέτρα.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η Ιθάκη, καθώς όπως δήλωσαν στην ΕΡΤ τόσο ο έπαρχος της Ιθάκης Θανάσης Λιβιτσάνης όσο και ο δήμαρχος Διονύσης Στανίτσας από τις 4 τα ξημερώματα το νησί είναι χωρίς ρεύμα, δέντρα και κολώνες έχουν πέσει λόγω των θυελλωδών ανέμων, ενώ σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. Ζητούν να κηρυχθεί η Ιθάκη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δημοσιεύτηκε από Stanitsas Dionisis στις Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020

Στην Κεφαλονιά από τις έντονα καιρικά φαινόμενα σημειώθηκαν προβλήματα σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του Αργοστολίου ενώ πολλά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, δέντρα έχουν πέσει. Ο αντιδήμαρχος Αργοστολίου Διονύσης Μινέτος δήλωσε στην ΕΡΤ ότι έχουν αρχίσει και κλιμακώνονται τα φαινόμενα τις τελευταίες ώρες καθώς το νησί βρίσκεται πλέον στην ουρά του κυκλώνα. Ο δήμος εξέδωσε ανακοίνωση στις 5 το πρωί για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με την οποία καλεί τους δημότες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην κυκλοφορούν άσκοπα. Στο Αργοστόλι υπάρχει διακοπή ρεύματος καθώς και σε όλες τις δημοτικές κοινότητες.

Ο Κώστας Μανιάτης πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ μίλησε στην ΕΡΤ το πρωί, για τα προβλήματα που υπάρχουν στην ηλεκτροδότηση στα νησιά του Ιονίου και σε κάποιες περιοχές της δυτικής Ελλάδας.

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Πύργου Ζαχαρίας Μαντάς μετέδωσε ότι οι ισχυροί άνεμοι έχουν δημιουργήσει μέχρι στιγμής κάποια προβλήματα στο οδικό επαρχιακό δίκτυο, γι’ αυτό και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Κλειστά θα είναι σήμερα τα σχολεία, σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αργολίδα, Κορινθία, δυτική Μάνη, καθώς και Χαλκίδα, ενώ σε ισχύ είναι το απαγορευτικό απόπλου, για τα νησιά του Ιονίου.

Σε συναγερμό βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, ενώ οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες για περιορισμό των μετακινήσεων. Έως τις 9 το βράδυ απαγορεύεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, και Μεσσηνίας.

Δείτε την εξέλιξη του φαινομένου σε πραγματικό χρόνο

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα κεντρικά και νότια. Τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και τη Στερεά (κυρίως την κεντρική). Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Πηγή: ert.gr, Φωτογραφία – imerazante.gr