Σα. Μάι 18th, 2024

Την Τρίτη οι ανακοινώσεις για άρση μέτρων- Πώς θα αποτραπεί ο συγχρωτισμός στα ΜΜΜ (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο Πρωθυπουργός κλειδώνει τις οριστικές του αποφάσεις και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τελικά την Τρίτη. «Όλοι θα ξέρουν έγκαιρα τι θα γίνει και πώς», το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου. Τρεις οι βασικές φάσεις της χαλάρωσης, αρχής γενομένης από την 4η Μαΐου με τα μικρότερα εμπορικά καταστήματα.

Στα μέσα Μαΐου η 2η φάση και μέχρι τα μέσα Ιουνίου η 3η, στην οποία αναμένεται και το «ξεκλείδωμα» του τουρισμού, εφόσον βέβαια τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι αρνητικά.

Σε γενικές γραμμές, θα προηγείται ό,τι σχετίζεται με εξωτερικό χώρο. Αυτό θα αφορά και τα καφέ και τους χώρους εστίασης, η επαναλειτουργία των οποίων προγραμματίζεται για τη 2η φάση.

Οι μετακινήσεις σε πρώτη φάση θα απελευθερωθούν σε επίπεδο νομού, στο πλαίσιο δηλαδή της περιφερειακής ενότητας που κατοικούν οι πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα θα περιγράφει το πλαίσιο των βημάτων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα (εμπόριο, μεταφορές, σχολεία κλπ) και στη συνέχεια τα μέτρα θα εξειδικεύονται από τα αρμόδια υπουργεία.

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Εξετάζεται να μεταβληθούν οι ώρες πρωινής προσέλευσης στην εργασία

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής σε τηλεοπτική συνέντευξή του ανέφερε ότι εξετάζεται πολύ σοβαρά – από τον ίδιο τον πρωθυπουργό – το ενδεχόμενο «να μεταβληθούν οι ώρες πρωινής προσέλευσης στην εργασία, ώστε να αποφύγουμε τον συνωστισμό σε ώρες αιχμής».

Η πρόταση του υπουργείου είναι αν χρειαστεί να σπάσει η προσέλευση σε τρεις διακριτές φάσεις, αντί να έχουμε το μεγάλο κύμα από 7:30 ως 8:30.

Ο υπουργός αφού υπογράμμισε ότι «Δεν πρέπει να έχουμε την εντύπωση, πως, από τη μία ημέρα στην άλλη θα ξεχυθούν ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι στους δρόμους», επεσήμανε πως «τα νέα μέτρα θα πρέπει να έχουν μία ισορροπία. Στο Μετρό, στο Τραμ και στα λεωφορεία δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε όχημα».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, υπενθύμισε ότι: «Έχουμε πει ότι θα δώσουμε πιστωτικά στους ανθρώπους που είχαν προμηθευτεί κάρτες μηνιαίας ή μεγαλύτερης διάρκειας και δεν τις χρησιμοποίησαν. Σκεφτόμαστε να δώσουμε και μία επιπλέον έκπτωση 10% στους πολίτες που θα αγοράσουν νέα ετήσια κάρτα».

Για τις αερομεταφορές

Την Τετάρτη στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Μεταφορών της ΕΕθα εξεταστούν μέτρα για την επόμενη ημέρα, «Υπάρχουν και άλλα μέτρα τα οποία εξετάζει η κυβέρνηση, όπως η εποπτεία των ταξιδιωτών -από πού προέρχονται, ποια είναι τα ρίσκα που έχουν- επίσης ενώ και στα σημεία εισόδου θα χρειαστεί και κατά περίπτωση ακόμα να γίνονται και συγκεκριμένα τεστ», ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

Στην τελική ευθεία το «υγειονομικό πρωτόκολλο», για τους κανόνες λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείου Τουρισμού στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, εκτός απροόπτου, θα προβεί στη δημοσιοποίηση αυτού, αφού η διαβούλευση με τον ΕΟΔΥ, αλλά και με τις ξενοδοχειακές ενώσεις προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

ΕΡΤ1