Κυ. Απρ 28th, 2024

Φίλης: Έρχεται ένταση Ελλάδας -Τουρκίας λόγω πολέμου στη Μέση Ανατολή

Κοινοποίηση ειδήσεων

Tην άποψη ότι «η Ελλάδα από δω και πέρα θα πρέπει να είναι έτοιμη για ένταση με την Τουρκία λόγω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς», εξέφρασε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της «Ζούγκλας» ο καθηγητής γεωπολιτικής – γεωστρατιγικής στη Σχολή Εθνικής Άμυνας και στο Ledra College Λευκωσίας, Γιώργος Φίλης.

«Η Τουρκία ακύρωσε κάθε προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεών της με το Ισραήλ και έτσι οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο αλλάζουν. Αυτό σημαίνει πως η πίεση που θα δεχθεί ο Ερντογάν θα οδηγήσει σε εκτόνωση προς την Ελλάδα και αυτό αναμένεται να συμβεί γρήγορα. Αυτή τη φορά βέβαια τα πράγματα  μπορεί να ξεφύγουν λόγω πιθανής ευρύτερης εμπλοκής δυνάμεων σε αυτόν τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας ανέφερε πως «η βελτίωση αυτών των σχέσεων δε φαίνεται να αποτελεί ένα πιθανό σενάριο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Όμως δεν πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα αφήσουν εύκολα την Τουρκία να ξεφύγει και έτσι πρέπει να δούμε τι θα γίνει σε αυτήν τη χώρα. Αυτό είναι και το επικίνδυνο για εμάς, για την Ελλάδα». 

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέει: «Ο Ερντογάν τελικά δεν κατάφερε να βρεθεί στο προσκήνιο ως μεσολαβητής σε αυτόν τον πόλεμο αλλά ούτε και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Επίσης αυτά που ανακοινώνει περί δύο νέων αεροπλανοφόρων τύπου “Χουάν Κάρλος” από την Ισπανία, θα πρέπει να καταλάβουμε πως δεν έχει αεροπλάνα για να τα εξοπλίσει. Επίσης εάν σκεφτεί να βγάλει ένα τέτοιο αεροπλανοφόρο στη Μεσόγειο σε περίπτωση κρίσης τότε το αεροπλανοφόρο θα γίνει κοραλλιογενής ύφαλος. Από την πλευρά μας επειδή η Ισπανία είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα μπορούσαμε να ζητήσουμε εμπάργκο». 

Ο Γιώργος Φίλης κατά τη διάρκεια της συζήτησης μιλά ακόμα και για την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Όπως υποστηρίζει «η χώρα μας με τις αμερικανικές βάσεις και τις διευκολύνσεις προς τον στρατό των ΗΠΑ εμπλέκεται σε αυτόν τον πόλεμο. Σε περίπτωση όμως που ο πόλεμος αυτός επεκταθεί με την είσοδο και άλλων δυνάμεων τότε η Ελλάδα θα παίξει τον αντίστοιχο ρόλο της Πολωνίας στον πόλεμο με την Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας μας θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, όχι μόνο για τους μοναχικούς λύκους αλλά και για άλλους εσωτερικούς κινδύνους  που εγκυμονούν».

Μεταξύ άλλων μιλά και για το Ιράν σχολιάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις του Ιρανού προέδρου Έμπραχιμ Ραΐσι κατά του Ισραήλ. «Το Ιράν έβαλε πρόσφατα τους αντάρτες Χούθι να κηρύξουν τον πόλεμο κατά του Ισραήλ. Οι κινήσεις του δείχνουν πως η εμπλοκή του στον πόλεμο είναι πολύ πιθανή πια και εάν γίνει αυτό το Ισραήλ αναμένεται να παλέψει για την ύπαρξή του με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μια τέτοια κλιμάκωση θα είναι πολύ πιο σοβαρή από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης
www.zougla.gr