Τρ. Απρ 23rd, 2024

Ψάρι Κορινθίας: Η απόδοση τιμών προς τους νεκρούς υπάρχει όσο και ο πολιτισμός μας

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η απόδοση τιμών προς τους νεκρούς υπάρχει όσο και ο πολιτισμός μας – Τι ισχύει όμως στο νεκροταφείο του χωριού Ψάρι Κορινθίας.

Οι εικόνες που ακολουθούν δεν τιμούν κανέναν. Ιδιαίτερα τους νεκρούς μας που θα έπρεπε στην τελευταία τους κατοικία να μην είναι σε ένα περιβάλλον που θυμίζει περισσότερο χωματερή και λιγότερο χώρο ταφής ανθρώπων και μεταθανάτιας αξιοπρέπειας …

Όλοι μας είμαστε υπεύθυνοι για αυτές τις εικόνες ! Όλοι μας θα πρέπει να φροντίσουμε ο χώρος αυτός να αποπνέει ηρεμία και σεβασμό.
Υπάρχει όμως κάποιος που από τους νόμους του κράτους που διέπουν τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αρμόδιος, υπεύθυνος και υπόλογος, για τη σωστή λειτουργία των Νεκροταφείων. Κι αυτός στην περίπτωσή μας δεν είναι άλλος από τον Δήμο Σικυωνίων που εισπράττει ανελλιπώς ανάμεσα στους πολλούς δημοτικούς φόρους και τα τέλη νεκροταφείου. Η είσπραξή τους προϋποθέτει αυτονόητα την ανταπόδοση προς τους πολίτες κατάλληλων υπηρεσιών και όχι απραξία και εγκατάλειψη.

Κυπαρίσσια ξερά εδώ και δεκαετίας, απλά περιμένουν ή κάποιον να τα κόψει και να τα απομακρύνει ή σε μια –απευκταία- πυρκαγιά να λειτουργήσουν σαν προσάναμμα και να αποτελειώσουν ότι υπάρχει στο χώρο, μεταξύ αυτών βέβαια και τους τάφους.

 Υλικά πάσης φύσεως, παλιά καντήλια, παλιά στεφάνια, ξύλα, υπολείμματα εκταφών (ότι σημαίνει αυτό κυριολεκτικά…)  σκουπίδια και σωροί υλικών κατεδάφισης συνθέτουν ένα περιβάλλον απίστευτης εγκατάλειψης και αδιαφορίας.

Η πέτρινη γωνία που σχηματίστηκε στην είσοδο του νεκροταφείου, έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδια εστία καύσης απορριμμάτων με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει … 

Αν κάποιος ψάξει στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» θα βρει βέβαια τις κατά καιρούς αποφάσεις του Δήμου Σικυωνίων για τον καθαρισμό του νεκροταφείου του χωριού μας. Επί της ουσίας όμως το νεκροταφείο μας παραμένει για πολλά χρόνια μια εστία άναρχης απόρριψης μπαζών. Επομένως ο Δήμος μας, ελπίζουμε κάποια στιγμή να περάσει στο επόμενο βήμα, αυτό του ελέγχου της εφαρμογής των σχετικών αποφάσεών του από τους υπεργολάβους τους οποίους ο ίδιος άλλωστε επιλέγει.

Ο θεσμός του ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ έχει επανειλημμένως ασχοληθεί με ζητήματα που αφορούν την ορθή λειτουργία των νεκροταφείων. Σε σχετική ανάρτησή του, μπορεί κανείς να δει σε γενικές γραμμές το πλαίσιο λειτουργίας και τους αρμόδιους.

Γενικότερα επίσης να πούμε πως εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα έχουν κατατεθεί σε όσο πιο αρμόδια χέρια γίνεται σοβαρές προτάσεις συγχωριανών μας για την καλύτερη λειτουργία του Κοιμητηρίου του χωριού μας. Αντί της αδιαφορίας καλύτερη θα ήταν η αξιολόγησή  και η υιοθέτησή αυτών των προτάσεων …   

Αναμένουμε οι αρμόδιοι του Δήμου μας να πράξουν τα αυτονόητα, αντιλαμβανόμενοι επιτέλους, ότι Δήμος Σικυωνίων δεν είναι μόνο το Κιάτο και τα πέριξ …

www.psarikorinthias.gr