Δε. Απρ 15th, 2024

Εκδήλωση για το 1ο στρατόπεδο των Ελλήνων στο Πάπαρι Αρκαδίας

Κοινοποίηση ειδήσεων

Επετειακές εκδηλώσεις σε ανάμνηση του ιστορικού γεγονότος της 6ης Απριλίου του 1821, έγιναν σήμερα το πρωί, στο χωριό Πάπαρι Δήμου Τρίπολης.

Στη θέση «βρύση», σύμφωνα με τους ιστορικούς και σύμφωνα με τα απομνημονεύματα των οπλαρχηγών της Επανάστασης του 1821, στις 6 Απριλίου 1821, μαζεύτηκαν – κατόπιν έγγραφης πρόσκλησης του Θ. Κολοκοτρώνη – πρόκριτοι, αρχιερείς και οπλαρχηγοί του Αγώνα και συγκρότησαν το 1ο οργανωμένο, επίσημο ελληνικό στρατόπεδο, εν’ όψει των μεγάλων μαχών που θα ακολουθούσαν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Τις επετειακές δράσεις, οργάνωσε η Αδελφότητα των απανταχού Παπαραίων, η τοπική κοινότητα, ο δήμος της Τρίπολης και η Μητρόπολη Μαντινείας-Κυνουρίας.

Πραγματοποιήθηκε η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαντινείας-Κυνουρίας κ.κ. Αλεξάνδρου (τόπος καταγωγής του), ενώ αμέσως μετά, ακολούθησε πομπή προς τη θέση «βρύση», όπου και εψάλη Επιμνημόσυνη Δέηση.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Πυροσβεστικής, των πολιτικών-αυτοδιοικητικών αρχών και των συλλόγων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας, εκφώνησε ο ιερέας Αριστείδης Κόνδος .

Η εκδήλωση διανθίστηκε από παραδοσιακούς χορούς απ’ το χορευτικό τμήμα της αδελφότητας.

Συγχρόνως, προσφέρθηκαν αναψυκτικά και γλυκά στους επίσημους και λοιπούς προσκεκλημένους και παρευρισκόμενους.

Η ΕΡΤ Τρίπολης, βρέθηκε στις επετειακές αυτές δράσεις και σας παρουσιάζει ένα… πλούσιο φωτογραφικό ιστορικό.

φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

ert.gr