Πε. Φεβ 22nd, 2024

Εγκρίθηκε με 161 υπέρ και 103 κατά το άρθρο 8 για την αναδοχή-υιοθεσία

Κοινοποίηση ειδήσεων

Υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία το επίμαχο άρθρο 8 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τα μέτρα προώθησης του θεσμού για την υιοθεσία και αναδοχή, που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Ειδικότερα, σε σύνολο 264 βουλευτών, υπέρ του άρθρου 8 τάχθηκαν 161 έναντι 103 βουλευτών που καταψήφισαν.

Από τους πολιτικούς αρχηγούς: Υπερψήφισαν ο Αλέξης Τσίπρας, η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης. Καταψήφισαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ο Βασίλης Λεβέντης.

Από τη ψηφοφορία απουσίαζαν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Από ΣΥΡΙΖΑ: Καταψήφισαν οι Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Θόδωρος Παραστατίδης.

Απουσίαζαν: Σταύρος Κοντονής , Γιώργος Κατρούγκαλος Νίνα Κασιμάτη, Γεωργία Γεννιά, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Καραγιάννης και Άννα Βαγενά.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής όπως εξήγησε ο ίδιος, παρά τη προσπάθεια του, δεν πρόλαβε να έρθει έγκαιρα από το υπουργείο όπου είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις και έφτασε μόλις είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία.

Από τους ΑΝΕΛ: Υπερψήφισαν οι Κώστας Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Απουσίαζε η Έλενα Κουντουρά.

Από τη ΝΔ: Υπερψήφισαν η Ντόρα Μπακογιάννη, η Όλγα Κεφαλογιάννη, η Νίκη Κεραμέως και η εισηγήτρια του κόμματος Κατερίνα Μάρκου.

Απουσίαζαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης καθώς και οι Νίκος Δένδιας , Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Λευτέρης Αυγενάκης , Ανδρέας Βαγιωνάς και Θόδωρος Φορτσάκης.

Οι Μάκης Βορίδης και Μάριος Σαλμάς που βρίσκονται σε κοινοβουλευτική αποστολή απέστειλαν επιστολή στην οποία δήλωσαν ότι καταψηφίζουν.

Από τη ΔΗΣΥ: Απουσίαζαν οι Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Γιώργος Αρβανιτίδης και Μιχάλης Τσελέπης.

Από το ΚΚΕ: Απουσίαζαν 8 βουλευτές, μεταξύ αυτών ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας και η Λιάνα Κανέλη.

– Από τους Ανεξάρτητους βουλευτές, απουσίαζε ο Χάρης Θεοχάρης.

Σχετικές ειδήσεις: Σήμερα η ψήφιση του ν/σ για την υιοθεσία και αναδοχή-Οι διαφοροποιήσεις για το άρθρο 8 (video)

Παρέμβαση Τσίπρα στη Βουλή: «Κανένα παιδί στο περιθώριο, κάνενα παιδί στο ίδρυμα» (video)

ΣΥΡΙΖΑ: Παραπομπή Κατσίκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας ζητούν 16 βουλευτές

ΜΑΡΙΑ ΘΕΛΕΡΙΤΗ

Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας,Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  “Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας”

 Κατα τη συζήτηση στην Ολομέλεια την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018, η Βουλεύτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κορινθίας Μαρία Θελερίτη, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα υπερψήφισης του σχεδίου νόμου επισημαίνοντας τα κυριότερα χαρακτηριστικά του.

Πρωτίστως σημείωσε ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί τομή στον τρόπο που η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α αντιλαμβάνεται και σχεδιάζει το κοινωνικό κράτος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη απέναντι σε σοβαρά κοινωνικά φαινόμενα και ζητήματα:

την φροντίδα των παιδιών που την έχουν απωλέσει λόγω των πολέμων, της ανέχειας, του κακοποιητικού περιβάλλοντος, της απώλειας των γονέων

την φροντίδα των παιδιών και εφήβων με όρους ανθρωπιάς και στοργής, και με σεβασμό στο δικαίωμά τους σε μια αξιοπρεπή ζωή, με ίσα δικαιώματα στο παιγνίδι, στη μόρφωση, στα όνειρα και στην ισότιμη πρόσβαση στην ιδιότητα του πολίτη

την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και εφήβων που είναι έγκλειστοι και έγκλειστες σε ιδρύματα και διαφόρων τύπων στέγες και την καταπολέμηση των φαινομένων εμπορίου παιδιών.

 Κατόπιν αναφέρθηκε στην κεντρική θεσμική επιδίωξη που αποβλέπει, αφενός στην μείωση/επίσπευση του χρόνου αναμονής και αφετέρου στην θεσμική και επιστημονική θωράκιση της διαδικασίας, ώστε και ο έλεγχος των υποψηφίων γονέων για το κατά πόσο είναι κατάλληλοι για να αναδεχθούν/υιοθετήσουν ένα παιδίνα εξασφαλίζεται πλήρως  και τα δικαιώματα των ίδιων των γονέων στην διαφανή και ταχεία υλοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών. 

Η ψηφιοποιημένη διαδικασία επίσης είναι ένα αξιόπιστο εργαλείο το οποίο καταλήγει σε τρία (3) ηλεκτρονικά μητρώα που τηρούνται στην ΗΔΙΚΑ και τα διαχειρίζεται το ΕΚΚΑ:

Το μητρώο ανηλίκων,

Το μητρώο υποψήφιων αναδόχων και θετών γονέων και

Το μητρώο εγκεκριμένων αναδόχων και υιοθεσιών.

Με αυτόν τον τρόπο το κράτος θα γνωρίζει τον ακριβή αριθμό παιδιών που υπάρχουν στα ιδρύματα ή δίδονται για αναδοχή και υιοθεσία, όπως και τον ακριβή αριθμό υποψήφιων γονέων.

 Ακόμη συστήνεται   κεντρικό όργανο για την παιδική προστασία, το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας (Ε.Σ.Α.Ν.Υ.) το οποίο θα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στους φορείς παιδικής προστασίας, θα επιλύσει τα όποια προβλήματα ερμηνείας του νόμου και θα επιβλέπει πανελλαδικά την εφαρμογή των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας.  Το σχέδιο νόμου όμως, εκτός από την τομή στο κοινωνικό κράτος προχωράει και σε μια αυτονόητη και προοδευτική επέκταση δικαιωμάτων και ελευθεριών που αφορούν την δυνατότητα αναδοχής από ζευγάρια με Σύμφωνο Συμβίωσης.

Τέλος επεσήμανε ότι ήταν θετικοί στην συντριπτική τους πλειοψηφία απέναντι στην διάταξη που δίνει τη δυνατότητα για αναδοχή σε ομόφυλα ζευγάρια, οι 29 φορείς που κλήθηκαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου και κάλεσε όλες και όλους τους συναδέλφους της, αφήνοντας κατά μέρος συντηρητικές και στερεότυπες αντιλήψεις και προκαταλήψεις να υπερψηφίσουν το σχέδιο νόμου για την προώθηση και ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής και της υιοθεσίας.