Πε. Φεβ 22nd, 2024

ΔΕΗ: Τα ληξιπρόθεσμα χρέη φτάνουν τα 2,8 δισ. ευρώ – Μόλις τα 500 εκατ. ευρώ είναι ρυθμισμένα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ εξακολουθούν να παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη αγγίζοντας τα 2,8 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός πως υπήρξε μείωσή τους κατά 100 εκατ. ευρώ.

Από αυτά τα 500 εκατ. ευρώ των χρεών είναι στο πλαίσιο των οφειλών που έχουν ρυθμιστεί και εξυπηρετούνται, τα 700 εκατ. ευρώ αφορούν στους λεγόμενους τελικούς πελάτες – δηλαδή εταιρείες που έχουν κλείσει- και το υπόλοιπο 1,6 δισ. ευρώ είναι συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα χρέη καταναλωτών.

Τα σχετικά στοιχεία έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι στο πλαίσιο της αποεπένδυσης θα εφαρμοστεί και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους που δεν θα παραμείνουν στις μονάδες υπό τη νέα ιδιοκτησία (για τους οποίους θα ισχύει η πενταετής προστασία των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων), ή δεν θα μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες της ΔΕΗ.

Το σχέδιο δράσης για την αποπληρωμή των οφειλών προς τη ΔΕΗ καλείται να υλοποιήσει άμεσα η Qualco, η εταιρεία συμβούλων που έχει προσλάβει η Επιχείρηση για να διαχειριστεί τους «κόκκινους» πελάτες. Η εταιρεία έχει ήδη παραδώσει στην ΔΕΗ την πρότασή της για την διαχείριση των ανείσπρακτων λογαριασμών, η οποία πρόκειται να εγκριθεί άμεσα από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ για ξεκινήσει να υλοποιείται.

Ο επικεφαλής της επιχείρησης επανέλαβε την ανάγκη για πραγματοποίηση προσλήψεων, κυρίως επιστημονικού προσωπικού, στους τομείς της αγοράς, των οικονομικών, των τεχνικών θεμάτων και των πωλήσεων. Οι προσλήψεις όπως είπε θα πρέπει να εγκριθούν από το υπερταμείο και στη συνέχεια θα υλοποιηθούν από το ΑΣΕΠ. Υπάρχει επίσης και η σκέψη για δημιουργία θυγατρικής από κοινού με την General Electric στην οποία θα μεταφερθεί το σύνολο του προσωπικού συντήρησης των αεριοστρόβιλων προκειμένου η εταιρεία να παρέχει υπηρεσίες συντήρησης σε όλες τις μονάδες και να έχει μεγαλύτερη ευελιξία στις προσλήψεις.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ζήτησε πάντως επιτάχυνση και των διαδικασιών μέσω ΑΣΕΠ καθώς παρατηρείται όπως είπε το φαινόμενο οι προσλήψεις να γίνονται δύο χρόνια μετά την προκήρυξη με αποτέλεσμα οι επιτυχόντες να έχουν βρει στο μεταξύ δουλειά.

Pronews.gr