Πα. Απρ 26th, 2024

Με το βλέμμα στις εκλογές του 2019 ο Ερντογάν – Νέα “μέτωπα” μετά το τέλμα στην Αφρίν της Συρίας – Σειρά έχουν “αντιφρονούντες” – Αιγαίο – Ανατολική Μεσόγειος… (εικόνες)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας” υποτίθεται ότι θα διαρκούσε… ώρες. Αντ’ αυτού κοντεύει μήνας και η κατάσταση οδεύει από το κακό στο χειρότερο για την Τουρκία. η οποία πέρα από τους Κούρδους, έχει τώρα απέναντί της και τον Στρατό της Συρίας. Η γεωπολιτική όμως αυτή αναδίπλωση του Ερντογάν, δεν σημαίνει ότι είναι και μόνιμη και ότι δεν θα… δοκιμάσει την τύχη τους κάπου αλλού, εκεί που νομίζει ότι βρίσκεται ο πιο αδύναμος κρίκος και εν προκειμένω την Ελλάδα και την Κύπρο.

Παράλληλα έρχονται νέες διώξεις – “πυροτεχνήματα” και όλα αυτά εν όψει των εκλογών του 2019 που το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί πέραν των δικών του ψήφων και τις ψήφους των εθνικιστών. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι πιθανή απώλεια του Ρ.Τ. Ερντογάν της εξουσίας μπορεί να σημαίνει ακόμα και φυλάκιση, καθώς εχθρούς δεν έχει μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό της Τουρκίας (ίσως και περισσότερους εκεί).

Μέσα σε αυτό το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος 170 υπόπτων για διασυνδέσεις με το δίκτυο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Προφανώς αυτή είναι και η αιτία της αυτομόλησης και παράδοσης στις ελληνικές αρχές των 17 ανώτερων κρατικών Τούρκων υπαλλήλων (διαβάστε σχετικά εδώ) οι οποίοι παραδόθηκαν χθες στον Ελληνικό Στρατό στο φυλάκιο της Παναγιάς στις Οινούσσες.

Όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, στο στόχαστρο της επιχείρησης, η οποία επικεντρώθηκε στην Κωνσταντινούπολη και επεκτάθηκε σε 37 άλλες επαρχίες, βρέθηκαν απόστρατοι και εν υπηρεσία στρατιωτικοί καθώς και στρατιωτικοί που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, μετέδωσε το πρακτορείο και πρόσθεσε ότι 22 από αυτούς συνελήφθησαν σήμερα το πρωί.

Οι ύποπτοι θεωρείται ότι είχαν έρθει σε επαφή με ιμάμηδες του δικτύου από τηλεφωνικό θάλαμο ή από άλλο σταθερό τηλέφωνο, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Οι συλλήψεις εντάσσονται στην επιχείρηση εξάρθρωσης του δικτύου του Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999 και αρνείται κάθε ανάμειξη στο πραξικόπημα. 

Οι ελληνικές αρχές φοβούνται ότι θα υπάρξει νέο κύμα  προσφύγων, όπως αυτοί που εμφανίστηκαν χθες στην Παναγιά στις Οινούσσες της Χίου, οι οποίοι θα αποτελέσουν νέα εστία τριβής με την Αγκυρα.

Κατά τους 19 μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 240 ανθρώπους, η Τουρκία έχει φυλακίσει τουλάχιστον 50.000 ανθρώπους θέτοντας σε ισχύ την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Επίσης έχει απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα 150.000 εργαζόμενους στον στρατό, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Το πέμπτο κατά σειρά περιστατικό παράνομης εισόδου Τούρκων πολιτών στη Χίο ήταν αυτό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας στην Πούντα Οινουσσών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, πρόκειται για 17 άτομα και συγκεκριμένα 4 γυναίκες, 7 άνδρες και 6 παιδιά από διάφορες περιοχές της ευρύτερης περιοχής της Σμύρνης, που ζητούν άσυλο. Οι αρχικές πληροφορίες ότι πρόκειται για δημόσιους υπαλλήλους και δικαστικούς που ισχυρίζονται ότι κινδυνεύουν από το καθεστώς διώξεων που έχει εξαπολύσει ο Τούρκος ΠρόεδροςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαιώνονται πλήρως.
Οι οικογένειες των Τούρκων μεταφέρθηκαν αρχικά στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στην περιοχή του Χαλκειούς για καταγραφή και ταυτοποίηση.

Στη συνέχεια τη διαχείρισή τους θα αναλάβει η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου που θα τους μεταφέρει ακτοπλοϊκώς στον Πειραιά ώστε να ακολουθηθεί η συνηθισμένη διαδικασία στην Αθήνα.
Οι αρχές της Χίου για λόγους ασφάλειας των Τούρκων πολιτών δεν δημοσιοποιούν περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητά τους καθώς και τις ακριβείς περιοχές προσέλευσής τους.

 

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν «εισβάλει» στο Αιγαίο και προκαλεί ψαρεύοντας ο ίδιος παράνομα στα Εθνικά Χωρικά Υδατα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί και το… ψάρεμα για να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία και να αμφισβητήσει τα όρια των Εθνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ).

Συγκεκριμένα επιβιβάστηκε σε τουρκικό αλιευτικό που ψαρεύει παράνομα σε ελληνικά ύδατα, επιβραβεύοντας έτσι την παράνομη τουρκική δραστηριότητα και στέλνοντας μήνυμα για αναβάθμιση της προκλητικότητας της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν παρουσιάστηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και έχουν δοθεί από Έλληνα ψαρά. Είναι αποκαλυπτικές της προπαγάνδας που κάνει η Τουρκία και του «ντοπαρίσματος» της κοινής γνώμης κατά της Ελλάδας, με στόχο την πρόκληση ενός «θερμού επεισοδίου» που θα επιτρέψει στον Ερντογάν να μπορέσει να απεγκλωβιστεί από την Αφρίν ώστε να μην εμπλακεί σε έναν συνεχή πόλεμο φθοράς με τους Κούρδους αλλά και έναν μαζικότερου είδους με την ίδια την Δαμασκό.

Αυτές λοιπόν οι φωτογραφίες δείχνουν το Τούρκο πρόεδρο να έχει επιβιβαστεί σε τουρκικό αλιευτικό, ένα απ΄ αυτά που εμπλέκονται σε “ναυμαχίες” με ελληνικά σκάφη στα Ίμια, αλλά και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου όπου οι Τούρκοι ψαράδες αυθαίρετα εμφανίζονται για να ψαρέψουν.

Πολλά απ΄ αυτά τα αλιευτικά σκάφη βεβαίως, δεν είναι μόνο ψαράδικα. Κάνουν κι άλλες δουλειές όπως φαίνεται… Χρησιμοποιούνται από την Τουρκία για να προκαλούν ένταση και να προκαλούν επεισόδια, “μετρώντας” αντιδράσεις. Οι παρεμβάσεις των σκαφών της τουρκικής Ακτοφυλακής και του Ναυτικού έρχονται πετά από κλήσεις των ψαράδων.

 

Νέα πρόκληση από την Άγκυρα: Τουρκικά μαχητικά εμπόδισαν να απογειωθεί το ελικόπτερο του Π.Κουρουμπλή

Εν τω μεταξύ νέο περιστατικό προκλητικότητας της Αγκυρας έλαβε χώρα χθες, καθώς τουρκικά μαχητικά δεν επέτρεπαν στο ελικόπτερο που μετέφερε τον Παναγιώτη Κουρουμπλή να απογειωθεί από τη νήσο Στρογγυλή.

Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποίησαν 42 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου.

Το αποτέλεσμα ήταν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Παναγιώτη Κουρουμπλή να παραμείνει καθηλωμένο για επιπλέον μισή ώρα στο στρατιωτικό φυλάκιο στη νήσο Στρογγυλή.

Pronews.gr