Πα. Μαρ 1st, 2024

26 κρούσματα μεταλλαγμένου ιού στη χώρα μας

Κοινοποίηση ειδήσεων

Μέχρι στιγμής υπάρχουν στη χώρα μας 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού και έχουν ιχνηλατηθεί οι επαφές τους, ενώ έχουν αναφερθεί στην Κρήτη 10 κρούσματα και αναμένονται αποτελέσματα και εντός του Σαββατοκύριακου. Ανησυχία υπάρχει για τα δύο ορφανά κρούσματα που εντοπίστηκαν, καθώς δεν υπάρχει ταξιδιωτικό ιστορικό, ούτε προκύπτουν επαφές με άλλα εισερχόμενα κρούσματα.

Νωρίς το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας υπό τον Βασίλη Κικίλια και τη συμμετοχή του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρη Θάνο, του Πρόοέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα, Γιώργο Σουρβίνο, Δημήτρη Παρασκευή και Γκίκα Μαγιορκίνη.

Αντικείμενο της σύσκεψης ο συντονισμος και η ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στη σημασία του δικτύου για τις μεταλλάξεις, έτσι ώστε, όπως είπε, να υπάρχουν σωστά επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία θα οδηγήσουν στην σωστή επιδημιολογική ανάλυση. Γεγονός που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να λαμβάνει τις ανάλογες αποφάσεις με γνώμονα την δημόσια υγεία και την προστασία των πολιτών. Τα ύποπτα δείγματα μεταλλαγμένου στελέχους θα στέλνονται στο Ιδρυμα Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών.