Πα. Μαρ 29th, 2024

50 χρόνια από τη δημιουργία και 30 από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγ.Νικολάου εξ Ιχθύος στο χωριό Ψάρι Κορινθίας

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σαράντα ακριβώς χρόνια μετά τη θαυματουργή ανεύρεση των στοιχείων του βίου και του Μαρτυρίου του συγχωριανού μας Νεομάρτυρα Αγίου Νικολάου του εξ Ιχθύος της Κορινθίας

από τον Ιεράρχη Ιεζεκιήλ στη διαλυμένη Μονή της Αγ.Τριάδος Σιάμου στην Πίνδο (1928), στο χωριό μας είχε ωριμάσει πλέον η ιδέα της ανάγκης κατασκευής Ιερού Ναού προς τιμήν του Αγίου.

Η οικονομική δυσκολία της εποχής ξεπεράστηκε από τη θέληση των συγχωριανών μας. Μετά από ενέργειες της τότε προσωρινής επιτροπής ανέγερσης του Ναού, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων ενέκρινε στις 13-3-1968 (μισό αιώνα πίσω από σήμερα) τη σύσταση ερανικής επιτροπής για την κατασκευή – επιτέλους- του Ιερού Ναού.

 

Όλο το χωριό τότε περίμενε με αγωνία να δει το Ναό χτισμένο. Είχε προηγηθεί η αγορά από την Εκκλησία του κατάλληλου οικοπέδου στο δυτικό άκρο του χωριού ιδιοκτησίας τότε της  οικογένειας Αθανασίου (τα Αλώνια του Κατσογιάννη) και η δωρεά όμορου οικοπέδου από τον αείμνηστο  Κων/νο Σταματόπουλο.

Εργολάβος που θα αναλάμβανε την οικοδόμηση του Ναού ορίστηκε ο Θανάσης Σαρλάς από τη Λαύκα. Πολιτικός Μηχανικός από το Άργος είχε δημιουργήσει το σχέδιο του Ναού και το είχε προσφέρει δωρεά στον Άγιο Νικόλα, αλλά το σχέδιο αυτό δυστυχώς ελάχιστα τηρήθηκε …

Συγκινητική ήταν η συμμετοχή όλων των συγχωριανών τότε στην κατασκευή του Ναού. Όλοι έσπευσαν να κουβαλήσουν με τα ζώα τους από τη «Γαλάριζα» και την «Πέρα μεριά» πέτρες για την οικοδόμηση. Ο γράφων θυμάται προσωπικά ως μικρό παιδί τους χτιστάδες να παρακαλούν τους πολλούς συγχωριανούς που συνέρρεαν κουβαλώντας πέτρες να μην φέρουν άλλες γιατί δεν είχαν που να τις βάλουν… Ήταν η ευεργετική για τις κοινωνίες εκείνης της εποχής «Προσωπική Εργασία» που είχε πείσει τους προγόνους μας ότι έπρεπε να φροντίζουν όλοι μαζί για το κοινό καλό …

Τα Θεμέλια του ναού ανέλαβαν να ανοίξουν με κασμάδες τσάπες και φτυάρια οι αείμνηστοι  Μιλτιάδης Παπαδημητρίου και Σπύρος Πέππας. Βέβαια ο Μπαρμπα-Μέλτος – οφείλουμε να το πούμε- δεν άνοιξε μόνο τα θεμέλια του Ναού. Ήταν το «πρώτο βιολί» σε οτιδήποτε χρειάστηκε για να φτιαχτεί η Εκκλησία. Από την ιδέα μέχρι την αποπεράτωση σε ότι κι αν χρειάστηκε ο Μέλτος ήταν παρών. Σε ένα πολύ μεγάλο μέρος την ύπαρξη του Ναού του Αγίου Νικολάου οφείλουμε όλοι οι Ψαραίοι  αφ’ενός σ’ αυτόν τον ακούραστο άνθρωπο και αφετέρου στον τότε Ιερέα του χωριού μας τον Πνευματικό εκείνο άνθρωπο τον π.Παναγιώτη Δημητράκη!

Το 1968 λοιπόν (50 χρόνια από το έτος που διανύουμε), ο Ναός του Αγίου Νικολάου έγινε στο μεγαλύτερο μέρος του πραγματικότητα. Η θέληση και η αυταπάρνηση των προγόνων μας ξεπέρασαν τα όποια εμπόδια και ο Άγιος Νικόλαος απέκτησε και πάλι 414 χρόνια μετά το μαρτύριό Του το «σπίτι Του» στο χωριό Του.

Είκοσι χρόνια αργότερα ( το1988) (30 χρόνια από σήμερα)–  στις 5 Ιουνίου ο Ναός εγκαινιάστηκε από τον τότε Μητροπολίτη Κορίνθου Μακαριστό Παντελεήμονα Καρανικόλα.

Το έτος 2018 που διανύουμε συμπληρώθηκαν λοιπόν 50 χρόνια από την δημιουργία του Ναού και 30 χρόνια από τα εγκαίνιά του.

Συνέπεσαν όμως αυτές οι λαμπρές επέτειοι με μια ακόμα σπουδαία συγκυρία για το Ναό. Τις μέρες αυτές (Σάββατο 20.1.2018) τοποθετήθηκαν τα τελευταία έργα της Αγιογραφίας. Μια προσπάθεια όλου του χωριού που ξεκίνησε το 2006 ολοκληρώθηκε τώρα, 12 χρόνια από την έναρξή της. Είναι η Αγιογράφηση μαζί με την πρόσφατη επέκταση του Ναού από την Εκκλησιαστική Επιτροπή αλλά και η δωρεά του όμορου οικοπέδου από την οικογένεια του Γιάννη Β. Σπηλιόπουλου, η συμβολή της δικής μας γενιάς στην περαιτέρω ανάδειξη του Νεομάρτυρα Αγ.Νικολάου του εξ Ιχθύος αλλά και η απόδοση της ευσέβειας που Του οφείλουμε.  

Στην οροφή του Πρόναου αναρτήθηκε ενδεικτικά αγιογραφικό ειλητάριο που κρατούν τιμητικά δυο άγγελοι το οποίο  χαρακτηριστικά αναφέρει αυτά τα σημαντικά γεγονότα του Ναού προκειμένου με τον τρόπο αυτό να γίνονται γνωστά σε κάθε επισκέπτη-προσκυνητή.

Η Αγιογράφηση έκλεισε με την τοποθέτηση του συμβολικού έργου που αναπαριστά την συγγραφή του βίου και της Ακολουθίας του Αγίου Νικολάου από το βιογράφο του, τότε Ιερομόναχο στη Μονή Μεγάλου  Μετεώρου Δαμασκηνό τον Στουδίτη, προσφορά των οικογενειών Σταύρου Β. Δούρου (Ρίγκου) και του φίλου του χωριού μας Θωμά Ρέρρα.

Είθε ο Ναός του Αγίου μας να είναι σημείο αναφοράς του χωριού μας στους αιώνες και η μορφή του Αγίου Νικολάου να είναι παντοτινά αρωγός και προστάτης όλων μας !

Και εις έτη πολλά !

 Γιάννης Σκούρτης – www.psarikorinthias.gr