«Απαγορεύουν στον Ελληνα οινοποιό να φυτεύει αμπέλι»
«Απαγορεύουν στον Ελληνα οινοποιό να φυτεύει αμπέλι», καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου την τακτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που έχει εφαρμοστεί κατ’ επανάληψιν παρά τις αντιδράσεις, το να μοιράζει δηλαδή κατά προτεραιότητα τις άδειες φύτευσης σε νέους και μικρούς αμπελουργούς, όσους διαθέτουν από 10-20 στρέμματα.
Με αυτό τον τρόπο βέβαια όλες οι μεγάλες –για τα ελληνικά πάντα δεδομένα– αμπελοοινικές επιχειρήσεις δεν έχουν δυνατότητα να αυξήσουν τον αμπελώνα τους, την ίδια στιγμή που το κρασί αποτελεί έναν από τους σταθερά ανερχόμενους και εξαιρετικά εξωστρεφείς παραγωγικούς κλάδους της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά, η ζήτηση για νέες φυτεύσεις είναι τεράστια: την περυσινή χρονιά κατατέθηκαν αιτήσεις για πάνω από 20.000 στρέμματα για λιγότερο από 6.500 διαθέσιμα. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να επεκτείνει κάποιος τον αμπελώνα του θα πρέπει να εξασφαλίσει άδεια φύτευσης.
Σε κάθε κράτος-μέλος δίνονται κάθε χρόνο επιπλέον στρέμματα που αναλογούν στο 1% του υπάρχοντος εθνικού αμπελώνα, για την Ελλάδα περίπου 6.000 στρέμματα, τα οποία μοιράζονται με τις άδειες φύτευσης. Ωστόσο, οι προδιαγραφές για την απόκτηση επιπλέον στρεμμάτων καθορίζονται από τα ίδια τα κράτη-μέλη. «Μεγάλοι» αμπελουργοί είναι, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όσοι διαθέτουν περισσότερα από 20 στρέμματα αμπελιού. Στην πραγματικότητα βέβαια, 20 στρέμματα αμπελώνα είναι το όριο για να θεωρηθεί κάποιος επαγγελματίας αμπελουργός και να μπορεί να έχει εισόδημα από την καλλιέργειά του.
«Για τρίτη συνεχή χρονιά από την έναρξη του νέου καθεστώτος αδειών φύτευσης αμπέλου, το ΥΠΑΑΤ αρνείται να δει την πραγματικότητα: ο ελληνικός αμπελώνας συρρικνώνεται. Ενώ το ελληνικό κρασί κερδίζει επάξια έδαφος στις διεθνείς αγορές και αντιστέκεται στην κρίση, η αμπελοκαλλιέργεια φθίνει», επισημαίνει ο ΣΕΟ. Αντί να ενισχυθούν οι μεσαίες εκμεταλλεύσεις και να δοθεί προτεραιότητα στη μεγέθυνση των υφιστάμενων, το υπουργείο εμμένει να διαιωνίζει και να επιτείνει τον κατακερματισμό του αμπελουργικού κλήρου, αποκλείοντας τους οινοποιούς (αλλά και τους επαγγελματίες αμπελουργούς) και τις οικογένειές τους από την αμπελουργία. «Τα αποτελέσματα για τις νέες γενιές των οικογενειών μας είναι τραγικά καθώς δεν δύνανται να φυτέψουν αμπέλι», καταλήγει η ανακοίνωση του συνδέσμου.
Εκθεση στο Ζάππειο
Σε πείσμα των συνθηκών πάντως, ο αμπελοοινικός κλάδος προχωρεί: το Σάββατο 10 Μαρτίου έως και τη Δευτέρα 12 Μαρτίου (ημέρα μόνο για επαγγελματίες) θα πραγματοποιηθεί για ακόμα μία χρονιά το «Οινόραμα», η έκθεση του ελληνικού κρασιού στο Ζάππειο, στην οποία συμμετέχουν 350 οινοποιεία με 2.000 διαφορετικά κρασιά, μια ευκαιρία για γνωριμία για τους νέους οινόφιλους και για νέες ανακαλύψεις για τους παλαιούς. Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 10.00 έως τις 19.00 και η γενική είσοδος είναι 12 ευρώ.
Την εβδομάδα που ακολουθεί το «Οινόραμα», σε εστιατόρια της Αθήνας θα προσφέρονται οινικές «ευκαιρίες» από συγκεκριμένα οινοποιεία.