Σα. Δεκ 2nd, 2023

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ο τόπος χρειάζεται σύνεση και ενότητα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στα εθνικά ζητήματα και στη θέση της εκκλησίας αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μιλώντας στην Έκτακτη Σύνοδο της Ιεραρχίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την ενθρόνισή του.

Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε επίσης και στην κριτική που έχει δεχτεί.
«Ο τόπος μας χρειάζεται σύνεση και ενότητα, χαρακτηριστικά που καλούμαστε πρωτίστως εμείς, ως Σύνοδος της Ιεραρχίας, να προβάλλουμε, δείχνοντας αλληλοσεβασμό και διάθεση αρμονικής συνεργασίας. Αυτό απαιτεί από εμάς τώρα η πατρίδα μας, αυτό απαιτούν οι παρούσες εθνικές, πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στην ομιλία του μετά την απονομή της τιμητικής διάκρισης που εδέχθη από την Ιερά Σύνοδο.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν, ανέφερε ότι «η δεκαετής διακονία του αναμφίβολα συνέπεσε σε μια περίοδο κρίσιμης δοκιμασίας για τη συντριπτική πλειονότητα του χριστεπώνυμου πληρώματος της χώρας μας. Κατά την περίοδο αυτή η Εκκλησία αρκετές φορές βρέθηκε για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο της αμφισβήτησης, ακόμη και αβάσιμης κριτικής, αντιμετωπίζοντας εχθρικό κλίμα. Εκείνη όμως ουδέποτε ηττήθηκε, αλλά, παρά τις δυσχερείς συνθήκες, ποτέ δεν εγκατέλειψε το βασικό της λειτούργημα και τον πρωταρχικό της σκοπό, που δεν είναι άλλος από την σωτηρία του λαού του Θεού μέσω της ποιμαντικής μέριμνας και πνευματικής διακονίας».
Ακολούθως, «επισήμανε ιδιαίτερα ότι βασική επιδίωξή του υπήρξε η κανονική και απρόσκοπτη λειτουργία του συνοδικού συστήματος με γνώμονα τις αρχές της συλλογικότητας, του κοινού οφέλους και του μείζονος αγαθού της πνευματικής ενότητος της Αγίας μας Εκκλησίας».
Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας (ΙΣΙ) απένειμε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το Μετάλλιο του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ