Τε. Απρ 24th, 2024

CNN Travel: Ο Μυστράς ανάμεσα στις 10 καλύτερες μεσαιωνικές πόλεις

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η ιστορία «της νεκρής πολιτείας» σήμερα του Μυστρά αρχίζει από τα μέσα του 13ου αιώνα, όταν ολοκληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους. Το 1249, ο πρίγκιπας των Φράγκων Γουλιέλμος Β΄ Βιλλεαρδουίνος έκτισε ισχυρό τείχος και κάστρο στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, στην κορυφή ενός υψώματος με απότομη και κωνοειδή μορφή, που λεγόταν Μυστράς ή Μυζηθράς.

Ο Μυστράς υπήρξε πρωτεύουσα του βυζαντινού Δεσποτάτου του Μυστρά τον 14ο και 15ο αιώνα, βιώνοντας μία περίοδο ευημερίας και πολιτιστικής άνθησης. Η περιοχή παρέμεινε κατοικημένη καθ’ όλη τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου, όταν εσφαλμένα θεωρήθηκε από τους δυτικούς ταξιδιώτες ότι ήταν η αρχαία Σπάρτη. Τη δεκαετία του 1830, εγκαταλείφθηκε και χτίστηκε η νέα πόλη της Σπάρτης, περίπου 8 χιλιόμετρα ανατολικά.

Εκτός όμως από τον Μυστρά, η λίστα του CNN Travel περιλαμβάνει και τους κάτωθι προορισμούς: 

Ντουμπρόβνικ, Κροατία

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το μαγευτικό Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, που «βλέπει» στην Αδριατική Θάλασσα. Για αιώνες ήταν μετά την Βενετία το σημαντικότερο λιμάνι των Βενετών στην Αδριατική και σήμερα ένα δημοφιλές τουριστικό κέντρο εξαιτίας και του πρωταγωνιστικού του ρόλου στην παγκοσμίου φήμης σειρά «Game of Thrones». 

Η πόλη διαθέτει δικό της αεροδρόμιο. Η παλαιά πόλη του Ντουμπρόβνικ έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1979. 

Σιάν, Κίνα

Στη λίστα του CNN περιλαμβάνεται και η πόλη Σιάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαανσί στην βόρεια-κεντρική Κίνα. Η Σιάν είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις της Κίνας, με περισσότερα από 3.100 χρόνια ιστορίας, και μία από τις σημαντικότερες.

Η πόλη ήταν γνωστή μέχρι τη δυναστεία Μινγκ ως Τσανγκάν. Αποτέλεσε μία από τις τέσσερις μεγάλες πρωτεύουσες της Κίνας επί σειρά δυναστειών, συμπεριλαμβανομένων των Τσιν, Χαν, Σούι και Τανγκ και σημαντικό εμπορικό κέντρο. Σήμερα είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο βιομηχανιοποιημένες πόλεις της Κίνας και συνεχίζει να αναπτύσεται με γρήγορους ρυθμούς. Αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό λόγω των ιστορικών μνημείων της, ενώ διαθέτει περισσότερα από 30 πανεπιστήμια και κολλέγια.

Καρκασσόν, νότια Γαλλία 

Η Καρκασσόν, πόλη της νοτιοδυτικής Γαλλίας του νομού Οντ στην πρώην επαρχία του Λανγκντόκ-Ρουσιγιόν, καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με τις καλύτερες μεσαιωνικές πόλεις του CNN. Πρόκειται για μια πόλη με πλούσια ιστορία και μια από τις λίγες οχυρωμένες μεσαιωνικές πόλεις των οποίων έχουν διατηρηθεί οι οχυρώσεις και το παλαιό μεσαιωνικό κέντρο. 

Σήμερα διαιρείται σε δύο περιοχές: Την οχυρωμένη «πολιτεία της Καρκασόν» (Cité de Carcassonne) και την αποκαλούμενη «Κάτω Πόλη» (ville basse), η οποία βρίσκεται εκτός των οχυρώσεων. Το 1996 μπήκε στην λίστα της UNESCO ως Mνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

Pingyao, Κίνα

Πρόκειται για την αρχαίο πόλη του 14ου αιώνα που βρίσκεται στην επαρχία του Σάνζι. Αποτελούσε, δε, το πρώτο οικονομικό κέντρο της Κίνας (16ο αιώνα)  με τις μισές τράπεζες της χώρας να βρίσκονται εκεί. 

 

Σήμερα διατηρεί τη διάταξή του από τις δυναστείες του Μινγκ και του Κινγκ. Αυτό, μαζί με τα εντυπωσιακά της τείχη την καταχώρισαν στην λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμια Πολιτιστικής Κληρονομίας το 1997. Σε πάνω από 300 μέρη εντός της πόλης αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μπορεί κανείς να εντοπίσει αρχαία ερείπια, ενώ το συχνό φαινόμενο της ομίχλης κάνει την ατμόσφαιρα μυστικιστική. 

Γιορκ, Αγγλία

Το Γιορκ, παλαιότερα αναφερόμενο ως Υόρκη, είναι παλαιά, περιτειχισμένη πόλη της Αγγλίας, κτισμένη στη συμβολή των ποταμών Ουζ και Φος στο Βόρειο Γιόρκσαϊρ.

Η πόλη έχει μακρά ιστορία αποτελώντας το υπόβαθρο πολλών πολιτικών γεγονότων της χώρας στις δύο χιλιετίες ύπαρξής της. Διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους καθεδρικούς ναούς στην Ευρώπη (York Minster)[1] και αρκετά πολύ καλά διατηρημένα παλαιά κτήρια και κατασκευές.

Κεμπέκ, Καναδάς

Χτισμένη επάνω σε έναν απόκρημνο βράχο, η Πόλη του Κεμπέκ ίναι ιστορική πόλη του Καναδά και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας.


Φωτογραφία από forfaitsquebec.com

Πρόκειται για τη μόνη πόλη της Βορείου Αμερικής της οποίας τα τείχη διατηρούνται ακόμα και μάλιστα σε άριστη κατάσταση. Για τον λόγο αυτό, το 1985 η UNESCO ανακήρυξε την Πόλη του Κεμπέκ «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς». Η πόλη τοποθετείται στο σημείο όπου ο ποταμός του Αγίου Λαυρεντίου ανοίγει προς τις εκβολές του, ή στενεύει προς την κατεύθυνση των Μεγάλων Λιμνών από όπου πηγάζει.  Ο πλωτός ποταμός Άγιος Λαυρέντιος χρησιμοποιείται για την μεταφορά εμπορευμάτων από και προς το Μόντρεαλ, το Τορόντο, τις Μεγάλες Λίμνες και την Ευρώπη.

Ομπιδος, Πορτογαλία

Το όνομα της πόλης Ομπιδος της Πορτογαλία πιθανότατα προέρχεται από το λατινικό oppidum, που σημαίνει άστυ, εντός των τειχών. Περικυκλωμένη από μεσαιωνικά τείχει η πόλη χτισμένη πάνω σε λόφο με το μαυτινανικό της κάστρο ανακαινίστηκε από τον πρώτο βασιλιά της Πορτογαλίας, τον D. Afonso Henriques, το 1148 και από τότε μέχρι το 1883 αποτελεί ιδιοκτησία των βασιλισσών της Πορτογαλίας.

Πιστεύεται ότι η πόλη είναι κτισμένη στη θέση της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης Eburobrittium, που αναφέρεται στον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο, στην περιοχή μεταξύ του Collipo και του Olisipo. Οι έρευνες μέχρι σήμερα έχουν αποκαλύψει ίχνη από το ρωμαϊκό φόρουμ, λουτρά και άλλα κτίρια. 

Το CNN Travel προτρέπει τους τουρίστες που θέλουν να ζήσουν μια πραγματική μεσαιωνική εμπειρία να επισκεφτούν την πόλη τον Ιούλιο για το πανηγύρι «Mercado Medieval», όπου το κάστρο φιλοξενεί για δύο εβδομάδες μεσαιωνική αγορά, γεμάτη με εραλδικές σημαίες, ζογκλέρ και ραψωδούς. 

Ταρουντάντ, Μαρόκο

Το Ταρουντάντ υπήρξε για μιρκό χρονικό διάστημα η πρωτεύουσα του Μαρόκο κατά τη διάρκεια της δυναστείας Saadi του 16ου αιώνα. Λόγω της ομοιότητας με την πρωτεύουσα του Μαρόκου, η πόλη είναι γνωστή ως η «Γιαγιά του Μαρακές». 

Αβιλα, Ισπανία

Η Άβιλα είναι πόλη της Ισπανίας και βρίσκεται βορειοδυτικά της Μαδρίτης, στην αυτόνομη περιφέρεια της Καστίλλης και Λεόν, ενώ αποτελεί την πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού.

 

Είναι γνωστή για τα μεσαιωνικά της τείχη, καθώς και για μια από τις μεγαλύτερες αναλογίες εκκλησιών σε σχέση με τον πληθυσμό σε όλη τη χώρα. Βρίσκεται κτισμένη σε υψόμετρο 1.113 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ ο πληθυσμός της το 2009 ανερχόταν σε 59.272 κατοίκους. Από το 1985, η παλαιά πόλη με τις εκκλησίες της έχουν συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

kathimerini.gr