Σα. Απρ 20th, 2024

Δήμητρα Λυμπεροπούλου: Στηρίζουμε την απρόσκοπτη λειτουργία της Ένωσης του Κιάτου ώστε να σταθεί στο πλευρό του Κορίνθιου αγρότη και της τοπικής κοινωνίας.

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πελοπόννησος Οικολογική» Δήμητρα Λυμπεροπούλου συμμετείχε το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018 στην πρωτοβουλία της Ε.Α.Σ. ΚΙΑΤΟΥ για  την ανάπτυξη ενός ευρύτερου

διαλόγου που μπορεί να αποτελέσει τον οδικό χάρτη για  διατοπικές συνεργασίες που στόχο θα έχουν  την διασύνδεση  των αγροτικών προϊόντων  με τον τουρισμό και τον τοπικό πολιτισμό.

Σε μια εποχή που το ζητούμενο είναι η μεταστροφή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας και η διασύνδεση των πιο δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, τουρισμού,  πολιτισμού και αγροδιατροφής, η Κορινθία μας που διαθέτει ‘όλα τα παραπάνω σε επάρκεια, σε συνδυασμό με την κοντινή απόσταση από την Αθήνα και τον προαστιακό που αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα, έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την βιώσιμη ανάπτυξη της.

Η Κορινθία του βουνού και της θάλασσας, η Κορινθία της παράδοσης, της παραγωγής αλλά και του πολιτισμού και της ιστορίας.

  • ΟΣΠΡΙΑ ΦΕΝΕΟΥ

Το οροπέδιο του Φενεού στην ορεινή Κορινθία είναι μια από τις ομορφότερες ορεινές περιοχές της Ελλάδας. Σε αυτό τον τόπο και σε υψόμετρο 800 μέτρων και άνω, οι καλλιεργητές μας παράγουν με μεράκι, εδώ και πολλές γενιές τα όσπρια της περιοχής, οι αγρότες μας κατάφεραν να δημιουργήσουν ικανοποιητικά εισοδήματα από την παραγωγή οσπρίων ενώ παράλληλα έδωσαν και υπεραξία στα προϊόντα τους με τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ.

 

  • ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ

Το θέμα,  της αναγνώρισης ως ΠΟΠ της Κορινθιακής σταφίδας, που παράγεται στην Κορινθία, έχει αυτονόητα, ζωτική οικονομική (και όχι μόνο), σημασία, για τους αγρότες και την ευρύτερη κοινωνία της Κορινθίας.

Η Κορινθιακή Σταφίδα που παράγεται στην Κορινθία, αδίκως, δεν έχει αποκτήσει την αναγνώριση προϊόντος Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) ή Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας μας.

Τον 3/2012 υπεβλήθη στο Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης αίτημα καταχώρησης της ονομασίας “Μαύρη σταφίδα Κορινθίας” από την ΕΑΣ Κιάτου.

Με την απαντητική επιστολή τον 7/2012 επισημάνθηκαν οι ελλείψεις του φακέλου αλλά η αιτούσα ομάδα δεν επανήλθε με επικαιροποιημένο φάκελο.

Η ένωση Κιάτου έχει ένα ιστορικό καθήκον να αναδείξει την ΠΟΠ κορινθιακή σταφίδα,  πρέπει  να είμαστε ενωμένοι σε αυτόν τον αγώνα, με στόχο την διεθνή αναγνώριση της μαύρης κορινθιακής σταφίδας.

  • ΚΟΡΙΝΘΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

Ο κορινθιακός κόλπος εντάσσεται πλέον στις θαλάσσιες περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ μία  εξέλιξη πολύ σημαντική για την προστασία του και την ανάδειξη του και  είναι μια δικαίωση για τις προσπάθειες μας.

Από την πρώτη στιγμή της εκλογής μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο  αναπτύξαμε την πρόταση μας για μια διαφορετική πολιτική ισόρροπης ανάπτυξη, ένα ειδικό καθεστώς προστασίας και ένα σχέδιο διαχείρισης για ολόκληρο τον Κορινθιακό ως ένα κλειστό θαλάσσιο οικοσύστημα που επηρεάζεται άμεσα από τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στον χερσαίο χώρο.

Προτείναμε  τον σχεδιασμό μιας αναπτυξιακής και χωροταξικής πολιτικής που θα υπηρετεί κοινωνικές και περιβαλλοντικές αξίες. Μιας πολιτικής που δεν θα καταναλώνει το φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο για να εξυπηρετήσει μια αδηφάγο, ληστρική όσο και βραχύχρονη κερδοφορία.

Όσον αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις με την Ένωση Κιάτου η θέση μας είναι ξεκάθαρη, σε καμία περίπτωση δεν είμαστε υπέρ τακτικών αιφνιδιασμού και «ξαφνικού θανάτου».

Το συνεταιριστικό κίνημα οφείλει να διδαχτεί από τα λάθη του και τις αστοχίες του, να μην τα επαναλάβει, να  μην επιτρέψει να επικρατήσει ξανά ο κομματισμός και οι προσωπικές στρατηγικές και να διαδραματίσει τον ιστορικό του ρόλο.

Στηρίζουμε την απρόσκοπτη λειτουργία της Ένωσης του Κιάτου ώστε να σταθεί στο πλευρό του Κορίνθιου αγρότη και της τοπικής κοινωνίας.

Η Ελληνική γεωργία, για να υπάρχει μέλλον, έχει ανάγκη από ισχυρές, υγιείς και οικονομικά εύρωστες συνεταιριστικές οργανώσεις και ομάδες παραγωγών.

Ο πολιτισμός, ο τουρισμός και ο αγροτοδιατροφικος κλάδος αποτελούν του βασικούς πυλώνες εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση.

Επειδή, όμως, η έξοδος της χώρας από την κρίση η οποία  δεν είμαι μόνο οικονομική είναι σοβαρό, άμεσο και, εν τέλει, εθνικό θέμα, απαιτεί συναινέσεις, συνέργειες,  πολιτικό πολιτισμό και υπέρβαση των διαφορών, προκειμένου να ευοδωθούν οι δράσεις.

Αυτό που χάθηκε με την οικονομική κρίση δεν είναι μόνο τα χρήματα μας αλλά κυρίως η κοινή μας λογική και για να την ξεπεράσουμε δεν χρειαζόμαστε τόσο τα «δανεικά» όσο όραμα για το μέλλον . Χρειάζεται πολιτικοί και αυτό-διοικητικοί  να πάψουν να είναι απλοί «λογιστές» μια κατάστασης αλλά να πάρουν με σύνεση και συναίνεση τις αποφάσεις εκείνες  που θα επηρεάσουν θετικά τον μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας.  Σήμερα αποφασίζουμε για το αύριο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δήμητρα Λυμπεροπούλου

Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης

«Πελοπόννησος Οικολογική»