Τρ. Μάι 21st, 2024

Εμφανίστηκε ο ΥΠΕΘΑ κάνοντας όμως ένα λάθος(;) στη δήλωση…

Κοινοποίηση ειδήσεων

Θα έπρεπε οι Έλληνες επίσημοι να είναι πιο προσεκτικοί όταν κάνουν δηλώσεις, ειδικά όταν βρισκόμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία, καθώς τα λόγια τους δεν δεσμεύουν μόνο τους ίδιους (σ.σ. αυτό το ξεπερνούν εύκολα με τη μέθοδο της «κολοτούμπας» και σε βγάζουν και τρελό όταν το επισημαίνεις), αλλά δεσμεύουν τη χώρα την οποία εκπροσωπούν.

Ο Καμμένος που εμφανίστηκε στο «κάδρο» πέντε μέρες μετά, ενημέρωσε ότι μίλησε με την Φεντερίκα Μογκερίνι και το Συμβούλιο Άμυνας θα ασχοληθεί με το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που είναι αιχμάλωτοι σε τουρκικά χέρια.

Αρχικά διατύπωσε την επίσημη ελληνική θέση για τον λόγο παρουσίας των δυο στρατιωτικών στο σημείο, που αφορά στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, αν και γερμανικά δημοσιεύματα αναπαράγουν τις τουρκικές θέσεις περί υποτιθέμενης παράνομης και βίαιης επιστροφής πολλών εξ αυτών στην Τουρκία.

Ορθώς επισήμανε ότι αυτό είναι θέμα όχι μόνο ελληνικό, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα και των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά και θέμα του ΝΑΤΟ, καθώς με τουρκική υπαιτιότητα σημειώνεται εκ νέου σοβαρός διχασμός στο εσωτερικό της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Το λάθος στις δηλώσεις του υπουργού όμως, είναι η κατάληξη της δήλωσής του, όπου ανέφερε επί λέξει, «τέτοιου είδους επεισόδια λύνονται διά της ειρηνικής οδού και μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο Ενόπλων Δυνάμεων». Προφανώς ήθελε να πει στο επίπεδο των ενόπλων δυνάμεων των δυο χωρών.

Αυτή την έρμη τη λέξη «διαπραγμάτευση» τι στην ευχή την ήθελε να τη χρησιμοποιήσει; Η διαπραγμάτευση δεν συνεπάγεται «πάρε-δώσε»; Εάν όμως υποστηρίζεις ότι οι δικοί σου άνθρωποι δεν έκαναν τίποτα παράνομο και όλα είναι ένα απλό ανθρώπινο λάθος, τι ακριβώς θα διαπραγματευθείς με τους Τούρκους;

Η τουρκική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά τι έχει συμβεί και ποσώς ενδιαφέρεται για το αν έχουν δίκιο ή άδικο οι Έλληνες. Καθώς κατά 90% πρόκειται για ένα στημένο περιστατικό από τουρκικής πλευράς, τότε για να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της έχει ξεκάθαρη εικόνα περί του τι επιδιώκει να πετύχει.

Κατά συνέπεια, όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κάνει λόγο για «διαπραγμάτευση», στην ουσία ακυρώνει την ορθότητα της αρχικής του τοποθέτησης. Εάν έχεις δίκιο, δεν υπάρχει περιθώριο να δοθεί κάτι, ούτε είναι λογικό να στέλνεις «σήμα» στους ισλαμοφασίστες της Άγκυρας ότι είσαι έτοιμος να ακούσεις αιτήματα…

Defencepoint.gr