Πα. Μαρ 1st, 2024

Εννέα ρυθμίσεις για δανειολήπτες του ΟΕΚ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία ρύθμισης για «κόκκινα» και μη εξυπηρετούμενα δάνεια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). 

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, η Υπουργική Απόφαση 52246/3173/2018, προσφέρει εννέα διαφορετικούς τρόπους για τη ρύθμιση του δανείου, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του:

Οι εννέα ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ είναι:

-Ρύθμιση για χρέος έως 6.000 ευρώ

-Διαγραφή τόκων

-Έκπτωση 15% στο αρχικό ποσό του δανείου για όλους τους δανειολήπτες

-Ρύθμιση για όσους έχουν πληρώσει τουλάχιστον το 60% του δανείου τους

-Επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου κατά 10 έτη

-Διευκολύνσεις για όσους δηλώνουν αδυναμία πληρωμής

-Διευκολύνσεις για όσους εντάσσονται σε ευάλωτες κατηγορίες

-Μέτρα γρήγορης αποπληρωμής δανείου/ων

-Ρύθμιση δόσης δανειολήπτη ανάλογα με το εισόδημα του αλλά και το ύψος του δανείου 

Στην ρύθμιση αυτή δεν συμπεριλαμβάνονται δανειολήπτες που πήραν δάνεια εγκεκριμένα από τον ΟΕΚ (εκταμιευμένα όμως από την τράπεζα επιλογής τους), με διάρκεια 15ετίας και χαμηλότοκο/ προνομιακό επιτόκιο με επιδότηση για τα 9 από τα 15 έτη. 

Σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, οι εντασσόμενοι έχουν διορία οκτώ μηνών για να κάνουν αίτηση και να ρυθμίσουν τις τυχόν οφειλές τους για δάνεια που πήραν από τον πρώην ΟΕΚ που ήταν άτοκα και άρχισαν να δίδονται από το 1971 και μόνον από κεφάλαια του ΟΕΚ. 

Η προθεσμία ξεκινά από τη δημοσίευση της απόφασης και κυρίως από την ημερομηνία που θα αναρτήσει ο ΟΑΕΔ (ως διάδοχος του ΟΕΚ) τη φόρμα της αίτησης στην ιστοσελίδα του. 

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας σημειώνει παράλληλα ότι προσφέρει στους δανειολήπτες τη δυνατότητα να συμβουλευτούν Νομικούς Συμβούλους και Οικονομολόγους, οι οποίοι θα υποστηρίξουν την αίτηση ρύθμισης δανείου τους στον ΟΕΚ επικοινωνώντας στο 210-8817730.

zougla.gr