Τρ. Μάι 21st, 2024

Με αυστηρή εποπτεία η «επόμενη μέρα» του μνημονίου – Τα μηνύματα των δανειστών από τους Δελφούς

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε πρώτα στο αφήγημα της «καθαρής εξόδου» και τελευταία στην αποχή από προληπτική γραμμή στήριξης. Καθαρή έξοδος δεν θα υπάρξει. Την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος θα διαδεχθεί ένα αυστηρό πλαίσιο δεσμεύσεων ενώ η όποια διευθέτηση του χρέους θα δοθεί υπό όρους και προϋποθέσεις.

Οι δανειστές, βλέπουν την Ελλάδα να παραμείνει σε καθεστώς αυστηρής εποπτείας για πολλά χρόνια και από τους Δελφούς έσπευσαν να στείλουν στην κυβέρνηση το μήνυμα ότι ανεξάρτητα αν θα υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης ή όχι η επιτήρηση θα είναι πολυετής για να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και o εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουρτέτο των δανειστών Ντέκλαν Κοστέλο, από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών κατέστησαν σαφές ότι η Ελλάδα θα βρεθεί υπό καθεστώς αυξημένης επιτήρησης για πολλά χρόνια μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος «με τα επόμενα 3-4 χρόνια να είναι καθοριστικά». Η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις τα επόμενα τρία, πέντε ή δέκα χρόνια ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντέκλαν Κοστέλο με τον επικεφαλής του ESM να συμπληρώνει ότι «αν η χώρα χρειαστεί πρόσθετα μέτρα διευθέτησης του χρέους θα υπάρξει και ισχυρότερη εποπτεία».

Οι δυο ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποδόμησαν πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα περί καθαρής εξόδου μετά τον Αύγουστο ενώ στις συζητήσεις που έγιναν στο περιθώριο του φόρουμ δεν άφησαν κανένα περιθώριο για μετάθεση των μέτρων που έχουν νομοθετηθεί, όπως η μείωση των συντάξεων, που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.

Οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν «γιατί αν αρχίσει ο ένας να ξηλώνει το πουλόβερ θα κάνει το ίδιο και άλλη πλευρά», δηλώσεις που ερμηνεύονται ως πιθανή υπαναχώρηση των δανειστών στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει τα μέτρα που έχει νομοθετήσει.

Τι σηματοδοτούν τα μηνύματα των δανειστών

Την «επόμενη μέρα» από τη λήξη του τρίτου Μνημονίου, η Ελλάδα θα βρεθεί σε ένα μεταμνημονιακό πλαίσιο που θα συνοδεύεται από σφιχτή εποπτεία από τους δανειστές, δεσμεύσεις και όρους.

Πρακτικά, η Ελλάδα θα πρέπει να παραδίδει μεταρρυθμίσεις για να παίρνει ως αντάλλαγμα μέτρα διευθέτησης του χρέους ενώ όλα αυτά θα αποτυπωθούν σε ένα κείμενο συμφωνίας το οποίο θα εγκριθεί από το Eurogroup στις 21 Ιουνίου.

Πρόκειται για το μεταμνημονιακό πλαίσιο δεσμεύσεων και ενισχυμένης εποπτείας, οι όροι του οποίου θα ενταχθούν στο σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής που προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Κομισιόν.

Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τη δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια (μέχρι και το 2022 και 2% μέχρι το 2060), και ταυτόχρονα τις δεσμεύσεις που αφορούν, τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, τη μη κατάργηση των μεταρρυθμίσεων που προωθήθηκαν τα μνημονιακά χρόνια, τις προσλήψεις στο Δημόσιο, την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Το πλαίσιο μεταμνημονιακής επιτήρησης ανεξάρτητα αν θα υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης ή όχι περιέγραψε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ:

Μετά το τέλος του προγράμματος θα υπάρξει ένας βαθμός επιτήρησης από τον ESM και τους άλλους θεσμούς. Αυτό ως ένα βαθμό γίνεται σε κάθε χώρα που βγήκε από το πρόγραμμα.

Αρχικά η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πλαίσιο επιτήρησης που σχετίζεται με τη συνθήκη Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τη διαδικασία δημοσιονομικών ανισορροπιών, όπως κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης. Είναι κάτι καλό όπως είπε ο επικεφαλής του ESM γιατί η χώρα κερδίζει το status μιας κανονικής χώρας της Ευρώπης.

Eπιπλέον η Ελλάδα θα υπόκειται στην «μετά πρόγραμμα επιτήρηση» που θα γίνει κάτω από σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του ESM που εξετάζει το εάν η χώρα είναι σε θέση να πληρώσει τα δάνεια της μακροπρόθεσμα.

«Αν η Ελλάδα χρειαστεί πρόσθετα μέτρα διευθέτησης του χρέους θα υπάρξει και αυστηρότερη εποπτεία» ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ESM.

Newsbeast.gr