Δε. Απρ 22nd, 2024

Τον Μάιο κρίνεται η τύχη του αφορολόγητου – Η μείωσή του από τα 8.636 ευρώ σήμερα στα 5.685 ευρώ για τον άγαμο έχει νομοθετηθεί για το 2020

Κοινοποίηση ειδήσεων

Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης που επικύρωσε το EuroWorkingGroup της περασμένης Παρασκευής ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ, οποία αναμένεται ως τα μέσα Μαρτίου.

Για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα σφιχτό. Σύμφωνα με τον Ντέκλαν Κοστέλο «η ιδανική στιγμή για να ολοκληρωθεί η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση που περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα είναι ο Μάιος». Άλλωστε το κουαρτέτο θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου με στόχο να υπάρξει staff level agreement ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Τον Μάιο θα μπει στο τραπέζι η τύχη του αφορολόγητου ορίου. Η μείωσή του από τα 8.636 ευρώ σήμερα στα 5.685 ευρώ για τον άγαμο έχει νομοθετηθεί για το 2020. Ανάλογα με την πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2018 και 2019 θα αποφασιστεί αν η μείωση του αφορολογήτου έρθει ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή από το 2019 μαζί με τη μείωση των συντάξεων.

Αφού η κυβέρνηση ολοκληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα που συνοδεύουν την τέταρτη αξιολόγηση τότε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο θα έρθει η τελική πρόταση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Ο Ντέκλαν Κοστέλο μίλησε στο Φόρουμ των Δελφών για την ανάγκη περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους και τόνισε ότι το Euro WorkingGroup εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο στο Eurogroup του Ιουνίου να υπάρξει λύση πακέτο για το χρέος, το μαξιλάρι ασφαλείας και ίσως την επιστροφή των κερδών από τα SMP και ΑΝFA μέσω της σύνδεσής τους με «θετικές επενδυτικές επενδυτικές πρωτοβουλίες».

Newsbeast.gr