Σα. Δεκ 2nd, 2023

Μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ αποχώρησαν από τα Ίμια και τα Τουρκικά σκάφη μετά τα Ελληνικά – Ο Γιλντιρίμ δηλώνει ότι μας έδωσε μάθημα στα Ίμια αλλά… θέλει ειρήνη τώρα…

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ολοκληρώνεται αυτή την στιγμή η συνολική αποχώρηση του τουρκικού στολίσκου των 11 σκαφών της τουρκικής Ακτοφυλακής και του τουρκικού Ναυτικου, μεταξύ των οποίων και μίας πυραυλακάτου, από τις νησίδες των Ιμίων, μετά την συμφωνία αποκλιμάκωσης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του (αλλά όχι κατ’αντιστοιχία αξιώματος) Μ.Γιλντιρίμ, που προήλθε μετά από την παρέμβαση των ΗΠΑ.

Μόνο δύο σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής τα TCSG 87, TCSG 313, περιπολούσαν γύρω από τις βραχονησίδες, ενώ ο πρωταγωνιστής του προχθεσινού επεισοδίου TCSG UMUT (SG 73) που  εμβόλισε το σκάφος «Γαύδος» του Λιμενικού μετά την συμφωνία έπλευσε και παραμένει στα τουρκικά χωρικά ύδατα. 

Άλλα σκάφη TCSG 61 και ΤCSG 91 της τουρκικής Ακτοφυλακής, που επίσης περιπολούσαν όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας γύρω από τα Ίμια, κατευθύνθηκαν τα ξημερώματα προς τις μικρασιατικές ακτές, εκεί όπου βρίσκονταν σε ετοιμότητα ακόμη τρία τουρκικά σκάφη.

Τα σκάφη κατευθύνθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης στο λιμάνι του Υalikavaκ, κοντά στην Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ).

Αυτή την ώρα μόνο ένα τουρκικό σκάφος της Ακτοφυλακής περιπολεί ανατολικά των Ιμίων, αλλά στην ευρύτερη περιοχή  παραμένουν πέντε τουρκικά πλοία.

Από πλευράς ΠΝ η κανονιοφόρος “Πυρπολυτής” από χθες αποχώρησε από τις νησίδες και έχει “δέσει” στην Λέρο. 

Μετά την αμερικανική παρέμβαση ακολούθησε επικοινωνία του Α.Τσίπρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μ.Γιλντιρίμ και συμφωνήθηκε να μην πλησιάσουν τα ελληνικά πλοία στα Ιμια και να αποχωρήσουν σταδιακά τα τουρκικά.

Επίσης συμφωνήθηκε “η εντατικοποίηση των συνομιλιών για λήψη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης”, όπως η συνάντηση των δύο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ.

Στην κυβέρνηση μιλάνε για “Νίκη της νηφαλιότητας και της ψυχραιμίας”, αλλά μάλλον ήταν νίκη της τακτικής της Τουρκίας να “πουλάει εύκολο τσαμπουκά”, αφού ξέρει ότι δεν πρόκειται να απαντηθεί και κατ’αυτό τον τρόπο να θεμελιώνει δικαιώματα σε ελληνικό έδαφος.

Γιατί ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι χθες υπήρχε ελληνική κυριαρχία επί των νησιών. Κανένας και τίποτα ελληνικό δεν μπορούσε να πλησιάσει τα Ιμια. Ακόμα το απλό πέρασμα σε απόσταση 1000 μέτρων των δύο φουσκωτών σκαφών με αμφίβιους καταδρομείς από την Λέρο στην Κω, προκάλεσε την τεράστια κινητοποίηση του τουρκικού στολίσκου.

Σήμερα με NAVTEX οι Τούρκοι έχουν περικυκλώσει το Καστελόριζο, ενώ έχουν πολλές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού τους στην περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Πάντως βάσει των ΜΟΕ που συμφωνήθηκαν χθες o Α/ΓΕΕΘΑ Nαύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης και ο Τούρκος ομόλογός του στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση ημερομηνίας και τόπου, προκειμένου να ορίσουν διμερή στρατιωτική συνάντηση κορυφής.

Κάτω από το πλαίσιο των ΜΟΕ, άμεση και ουσιαστική επιδίωξη δεν μπορεί να είναι άλλη από την αποκλιμάκωση της έντασης της τελευταίας περιόδου και η αποφυγή δηλώσεων όπως αυτή του Τούρκου στρατηγού ο οποίος λίγα 24ωρα πριν  διαβεβαίωνε για τη δυνατότητα της Τουρκίας παράλληλα με το Αφρίν να διεξάγει επιχειρήσεις σε τρία μέτωπα με ένα εξ αυτών να είναι το Αιγαίο. «Μπορούμε να καλύψουμε ολόκληρο το Αιγαίο, έχουμε την εξουσία να λειτουργούμε στο Αφρίν και να ελέγξουμε ταυτόχρονα την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» είχε δηλώσει ο Χουλουσί Ακάρ, προκαλώντας δυσαρέσκεια στην Αθήνα που δεν επιδιώκει ούτε αναζητά ελληνοτουρκική ένταση.

Τόπος συνάντησης των δύο αξιωματούχων, θα μπορούσε να είναι η Ρώμη ή και οι Βρυξέλλες

Η ένταση, όμως, δεν σταματά, χθες…

 

Μ.Γιλντιρίμ: «Προκληθήκαμε και απαντήσαμε – Δώσαμε ένα καλό μάθημα στους Ελληνες»

Οι αγγλοσάξονες έχουν μία παροιμία: “Δεν μπορείς να μάθεις σε έναν γέρικο σκύλο νέα κόλπα” (“You cannot teach old dogs new tricks”).

Και αυτή η παροιμία ταιριάζει “γάντι” στον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίο εκμεταλλευόμενος την ελληνική υποχωρητικότητα και το πνεύμα φόβου απέναντι στη Τουρκία, της ελληνικής πολιτική ηγεσίας, λίγες ώρες μετά την συμφωνία αποκλιμάκωσης και αποχώρησης των τουρκικών πλοίων από την περιοχή, δήλωσε με απίστευτη αλαζονεία ότι: “Δώσαμε ένα καλό μάθημα στους Ελληνες στα Ιμια”.

Εννοώντας ότι “βάλαμε την ουρά κάτω από τα σκέλια”!

Επίσης συμπλήρωσε λέγοντας: “Εκφράσαμε ρητά στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι το να μένει μακριά από εντάσεις θα είναι καλύτερο όσον αφορά τις σχέσεις των δυο χωρών. Πρόσφατα, έγιναν παραβιάσεις και ένταση που ξεκίνησε από τα Ίμια και εμείς απαντήσαμε”.

Κατά τα λοιπά επιβεβαίωσε την συμφωνία αποκλιμάκωσης δηλώνοντας ότι “με τον Α.Τσίπρα συμφώνησαν να μειωθούν οι εντάσεις και να υπάρχει ανοικτή γραμμή μέσω πολιτικών και διπλωματικών οδών”!

Λες και τώρα δεν υπήρχε ή τις εντάσεις τις προκαλεί η Ελλάδα!.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφους είπε ακόμα ότι το Αιγαίο πρέπει να είναι μια θάλασσα φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και ότι τις δυο χώρες τις ενώνουν περισσότερα από όσα τις χωρίζουν. «Μπορούμε να λύσουμε όλα μας τα προβλήματα μόνο με τον διάλογο», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός της χώρας που παραλίγο να βυθίσει σκάφος του ελληνικού λιμενικού στα Ίμια.

Pronews.gr