Πα. Μαρ 1st, 2024

Νέα Ευρωπαϊκή διάκριση για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Βραβεύτηκε σε εθνική τελετή από το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ

Κοινοποίηση ειδήσεων

«Η Πάτρα, Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας. Είναι ιδιαίτερη τιμή για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να κατακτά μία ακόμη ευρωπαϊκή διάκριση, έπειτα από τη βράβευσή της ως Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2017.

Σήμερα παραλαμβάνουμε έναν ακόμη ευρωπαϊκό τίτλο  που αποτελεί πρόκληση για εμάς. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα μπορούν να αποτελέσουν έναν διακεκριμένο προορισμό και μια ξεχωριστή εμπειρία για τον επισκέπτη. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία που θα αξιοποιήσουμε. Πιστεύουμε στις δυνάμεις μας. Έχουμε σχέδιο, όραμα και μια ολοκληρωμένη τουριστική στρατηγική». Με αυτά τα λόγια ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας παρέλαβε τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Προορισμού Αριστείας που κατέκτησε η Πάτρα, καθώς η Περιφέρεια έλαβε μέρος στο πρόγραμμα «EUROPEAN DESTINATIONS OF EXCELLENCE» (EDEN) – «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το φετινό θέμα του διαγωνισμού ήταν «Πολιτιστικός Τουρισμός» (Cultural Tourism).

Σε εθνικό επίπεδο, το υπουργείο Τουρισμού και  ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμός διοργάνωσαν σήμερα Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018,  τελετή βράβευσης, που πραγματοποιήθηκε  στην Αθήνα, στο  Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης,  όπου ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας,  παρουσίασε την  ολοκληρωμένη πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής ΕλλάδαςΤόνισε ιδιαίτερα ότι μπορεί η Πάτρα να κατακτά τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Προορισμού  Αριστείας, αλλά «η επιτυχία της πρότασης είναι το γεγονός ότι συνδέει μια ολοκληρωμένη συλλογή εμπειριών και έμπνευσης που προσφέρει η Δυτική Ελλάδα. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η πλήρης χαρτογράφηση μνημείων, κτιρίων και κύριων σημείων σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον». 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καρπέτας , παρέθεσε στοιχεία βάσει των οποίων προκύπτει ότι η περιοχή κερδίζει σταδιακά όλο και περισσότερα μερίδια στην τουριστική αγορά. «Παρατηρήθηκε αύξηση 20% το 2017 σε σχέση με το 2016 στις αφίξεις τουριστών, ενώ βάσει στοιχείων του  ΣΕΤΕ μέχρι  το 2021 προβλέπεται μεγάλη αύξηση των αφίξεων» τόνισε και παρουσίασε  τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πάτρας , επισημαίνοντας ότι «ως Ευρωπαϊκός προορισμός Αριστείας διαθέτει πλούσιο πολιτιστικό, αρχιτεκτονικό και τουριστικό απόθεμα που είναι βέβαιο ότι ως ελληνικός νικητής προορισμός θα κατακτήσει τη θέση που πραγματικά της αξίζει, ανάμεσα στους πιο δυναμικούς προορισμούς του ευρωπαϊκού χάρτη». 

Η βράβευση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε εθνικό επίπεδο, πραγματοποιήθηκε παρουσία του γενικού γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Γιώργου Τζιάλλα, της γενικής γραμματέως του υπουργείου Τουρισμού Ευρυδίκης Κουρνέτα και του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ Κωνσταντίνου Τσέγα, οι οποίοι εστίασαν στη διαρκή  προσπάθεια που καταβάλλει η Δυτική Ελλάδα ώστε να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

    Βραβείο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τόνισαν επίσης ότι  Πάτρα ως ελληνικός νικητής προορισμός, όσο και οι νικητές προορισμοί των λοιπών κρατών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα EDEN θα προβληθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω δράσεων προβολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βραβεύσει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Άνοιξη.