Κυ. Μαρ 3rd, 2024

Νέος πονοκέφαλος οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση – Σε τεχνικό επίπεδο σήμερα οι συζητήσεις

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε τεχνικό επίπεδο περνάνε σήμερα οι συζητήσεις στο Χίλτον μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών και η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών του προϋπολογισμού με έμφαση στα φορολογικά έσοδα.

Από αύριο, Τετάρτη, οι συναντήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές θα γίνουν και πάλι σε επιτελικό επίπεδο. Οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν μέχρι την Πέμπτη που το κουαρτέτο θα αναχωρήσει από την Αθήνα να καταγράψουν τα αγκάθια της τέταρτης αξιολόγησης. Η χθεσινή πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους πιστωτές ήταν καθαρά αναγνωριστική.

Έγινε κουβέντα για τις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της ενέργειας και της δημόσιας διοίκησης, τα δημοσιονομικά με απλή αναφορά για συντάξεις και αφορολόγητο και τον χρηματοπιστωτικό τομέα (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί). Η πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων έκλεισε με τις ιδιωτικοποιήσεις που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Ως προς το τελευταίο η κυβέρνηση έχει βάλει θέμα να υπάρξουν αλλαγές στις εκκρεμείς ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ).

Ένα από τα δύσκολα μέτωπα της τέταρτης αξιολόγησης είναι αυτό της δημόσιας διοίκησης. Στο πεδίο αυτό υπάρχουν έξι εκκρεμότητες. Πρόκειται για το μέτρο της κινητικότητας, τις επιλογές σε θέσεις ευθύνης (γραμματείς υπουργείων, προϊστάμενοι), την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Όλα αυτά τα θέματα αλλά και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2019-2022, στο οποίο θα αποτυπωθεί αν η μείωση στο αφορολόγητο όριο θα εφαρμοστεί από το 2019 αντί για το 2020, θα εξεταστούν αύριο με τους τέσσερις επικεφαλής.

Στα ενεργειακά μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν την πρώτη μέρα με τους πιστωτές ήταν η νομοθέτηση για την αποεπένδυση του 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ η οποία θα ρυθμίζει θέματα της απόσχισης των μονάδων καθώς και τον τρόπο διενέργειας των διαγωνισμών. Ο νόμος βρίσκεται στη φάση της προεργασίας και αναμένεται να έρθει στη Βουλή στα μέσα Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι επικεφαλής θα επανέλθουν στην χώρας μας μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, 22 – 23 Απριλίου, και αφού έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παραμένει ο στόχος για την την σύναψη της περίφημης τεχνικής συμφωνίας τον Μάιο. Την Πέμπτη θα ανοίξει στις Βρυξέλλες και το θέμα του χρέους. Οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης (Εuro Working Group) θα εξετάσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες της φόρμουλας για την περαιτέρω αναδιάρθρωση στην βάση της γαλλικής πρότασης που συνδέει την ελάφρυνση με βάση την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Newsbeast.gr