Τρ. Μαρ 5th, 2024

Ο Σκοπιανός Υπ.Εξ. λέει το αυτονόητο για εκχώρηση του ονόματος από την Ελλάδα και ο Ελληνικός Τύπος… πέφτει από τα σύννεφα…

Κοινοποίηση ειδήσεων

Όπως αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά, στην Ελλάδα οι περισσότεροι πάσχουν απο αμνησία (μάλλον επιλεκτική) και ειδικά όσους έζησαν την δεκαετία του 90. Για όσους λοιπόν… δεν πάσχουν είναι γνωστό οτι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο η Ελλάδα (μέχρι τώρα) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΧΩΡΗΣΕΙ το όνομα “Μακεδονία”. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι αρπακολατζίδικες απόψεις του τύπου “μα την έχει αναγνωρίσει όλος ο κόσμος, τι σημασία έχει” αποτελεί είτε αρλούμπα είτε κατευθυνόμενη προπαγάνδα (αναλόγως το ποιός την εκστομίζει).

Και για να το γράψουμε πιο απλοϊκά, σημαίνει άτι και ο γαλαξίας να έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια ως FYROM (ΠΓΔΜ), δηλαδή, το οποίο περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία (και άρα το αποκαλούν με το σκέτο “Μακεδονία) δεν σημαίνει απολύτως τίποτα αφού μπορεί η Ελλάδα οποιαδήποτε στιγμή αποκτήσει πολιτικούς που μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων να το διεκδικήσει.

Ωστόσο φαίνεται ότι ο Ελληνικός τύπος που δεν φημίζεται για τη δημοσιογραφική του δεινότητα, αλλά περισσότερο για το ενδιαφέρον του πάνω σε ποιό serial ή reality θα παίξει στην τηλεόραση, φαίνεται ότι δεν το γνωρίζει με συνέπεια να… “πέφτει από τα σύννεφα” που ο Σκοπιανός Υπ.Εξ. έκανε λόγο για το αυτονόητο… Δηλαδή ότι αφού συναινέσει, θα πρέπει να αλλάξει και το όνομα της Ελληνικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα νέο επεισόδιο στο διπλωματικό σήριαλ για την ονομασία των Σκοπίων αναμένεται να ξεκινήσει μετά τη δήλωση του Νικολά Ντιμιτρόφ για αλλαγή ονομασίας και της ελληνικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τα Ελληνικά ΜΜΕ, ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TV21 επανέφερε όσα είχε συμπεριλάβει στην πρότασή του το 2005 ο Μάθιου Νίμιτς σχετικά με το ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί -και για την πλευρά της Ελλάδας- κάποιος προσδιορισμός (π.χ. «Ελληνική Μακεδονία») ώστε να μην έχει κανένα από τα δυο μέρη δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης του όρου «Μακεδονία».

Συγκεκριμένα ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ δήλωσε:

«Για την Ελλάδα είναι σημαντικό να έχει μια σαφή διάκριση μεταξύ της χώρας της «Μακεδονίας» και της ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας, για εμάς είναι σημαντικό να εξαλειφθούν οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με τα ζητήματα ταυτότητας. Πρέπει να βρούμε έναν αξιοπρεπή τρόπο να το εξηγήσουμε και να το επεξεργαστούμε…

…Η Μακεδονία δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα ή στην «Μακεδονία», διότι πρόκειται για μεγάλη γεωγραφική περιοχή και υπό την έννοια αυτή η πραγματική απάντηση στον αλυτρωτισμό είναι η αρχή της μη αποκλειστικότητας. Οι δυο πλευρές έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον όρο, το όνομα και τα παράγωγα σε διαφορετικό πλαίσιο. Η αρχή της μη αποκλειστικότητας ή της μη μονοπώλησης είναι η έλλειψη του δικαιώματος να έχουμε αποκλειστική χρήση του όρου Μακεδονία, σαν Μακεδονία».

Ουσιαστικά με τη δήλωση αυτή ο κ. Ντιμιτρόφ “ζητάει” να υπάρξει χρήση του όρου «Μακεδονία» από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ επι ίσοις όροις, χωρίς αποκλειστικότητα και συνεπώς να υπάρξουν προσδιορισμοί και στις δυο πλευρές που θα καθιστούν διακριτές τις δυο περιοχές (Περιφέρεια Μακεδονίας, Αεροδρόμιο Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κ.α., θα πρέπει να μετονομασθούν εφόσον υπάρξει τέτοια απόφαση).

Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι δεν το ζητάει ο Ντιμιτρόφ, αλλά από τη στιγμή που η Ελλάδα συναινεί στην ουσία Ότι το διεθνώς κατοχυρωμένο μέχρι σήμερα όνομα Μακεδονία δεν είναι αποκλειστικό της δικαίωμα, μοιραία θα πρέπει να αλλάξει και το όνομα και της Ελληνικής Μακεδονίας. Και αυτό είναι το λιγότερο. Στην πραγματικότητα θα πρέπει να αλλάξουν σύμβολα, ονομασίες οργανισμών, οργανώσεων που φέρουν το όνομα, ακόμα και ιδιωτικές εταιρίες και φορείς.

Για όποιον λοιπόν έζησε τη δεκαετία του 90 και… δεν “τον έφαγε” η λήθη, θυμάται τι ετίθετο τότε στην δημόσια συζήτηση. Οι αιθεροβάμονες που πίπτουν εκ νεφέων λοιπόν ας προσέξουν τι απόψεις εκφράζουν…