Πα. Δεκ 1st, 2023

Υπόθεση Νovartis: O «Δούρειος Ίππος» των ΗΠΑ και τα παιχνίδια δισεκατομμυρίων που κυνηγά η Ουάσιγκτον

Κοινοποίηση ειδήσεων

Όπως αναφέρει η ελβετική εφημερίδα Le Temps η αμερικανική δικαιοσύνη ερευνά την ελβετική εταιρία Novartis για ενδεχόμενες  πράξεις δωροδοκίας που φέρεται ότι διέπραξε η ελβετική εταιρεία στην Ελλάδα.

H έρευνα βασίζεται στον αμερικανικό νόμο περί διεφθαρμένων πρακτικών στο εξωτερικό (FCPA), που ψηφίστηκε το 1977 με στόχο την καταπολέμηση της δωροδοκίας δημόσιων υπαλλήλων στο εξωτερικό.

Το FCPA, όπως το αποκαλούν οι ειδήμονες, είναι ένας υπερπόντιος νόμος, δηλαδή έχει ισχύ και εκτός του αμερικανικού εδάφους.

Με την πρώτη ματιά, αυτό είναι λογικό για έναν νόμο που υποτίθεται ότι πρέπει να καταπολεμήσει τις διεφθαρμένες πρακτικές που διαπράττονται στο εξωτερικό.

Αυτό σημαίνει ότι για παράδειγμα μια ελβετική εταιρεία που διαπράττει πράξεις διαφθοράς στη Λιθουανία μπορεί να διωχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και να καταδικαστεί να καταβάλει στις αμερικανικές αρχές ένα γερό πρόστιμο. 

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης  βασίζει την αρμοδιότητά του να διώκει πράξεις δωροδοκίας που διαπράττονται στο εξωτερικό με βάση κριτήρια που συχνά αγνοούνται ή ακόμα και είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτά  για τους Ευρωπαίους.

Για παράδειγμα,  η χρησιμοποίηση του αμερικανικού δολαρίου για μία δωροδοκία ή το γεγονός ότι ένα άτομο έχει εμπλακεί σε πράξη διαφθοράς  μέσω μιας αμερικανικής υπηρεσίας  όπως το Gmail ή το Facebook, δίνει τη δυνατότητα στις αμερικανικές αρχές  να  ασκήσουν δίωξη σε οποιοδήποτε άτομο ή εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανεξάρτητα από την ιθαγένειά του ή τον τόπο της έδρας της εταιρίας. Και αυτό ακόμα κι αν δεν εμπλέκεται αμερικανική  εταιρεία.

Η ελβετική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο νόμος αυτός αποτελεί «ένα οικονομικό όπλο πολέμου ,που μπορεί να προκαλέσει μαζική αποσταθεροποίηση».

Οι Γάλλοι -σημειώνει η Le Temps- κατάλαβαν τι πραγματικά είναι το FCPA το 2014 με το τεράστιο πρόστιμο που επιβλήθηκε στην BNP Paribas (8,9 δισ. δολάρια) αλλά και αυτό που επιβλήθηκε στην Alstom (772.000.000 δολάρια).

Από το τέλος του 2017, μάλιστα ο ευρωπαϊκός όμιλος Airbus, αιώνιος αντίπαλος της αμερικανικής Boeing, έχει εμπλακεί με την αμερικανική δικαιοσύνη με βάση το νόμο  FCPA.

Η Novartis είχε ήδη καταβάλει πρόστιμο ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ το 2016 για να σταματήσει τη δίωξη για δωροδοκία στην Κίνα.

Όλος αυτός ο «χορός δισεκατομμυρίων» δεν άλλο από τον τρόπο των ΗΠΑ να δείξει με εμμέσως σε κάθε χώρα που απειλεί την οικονομική της πρωτοκαθεδρία ότι μπορεί εύκολα να γονατίσει εταιρίες κολοσσούς που τα έσοδά τους ξεπερνούν ΑΕΠ ακόμη και μικρών χωρών.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι περιπτώσεις των υπέρογκων προστίμων σε Volkswagen ύψους 90 δισ. δολαρίων και στην γερμανική τράπεζα Deutsche Bank ύψους 14 δισ. δολαρίων ως αντίποινα για τις Google και Apple.

Pronews.gr