Πε. Μαρ 28th, 2024

Πολιτική συμφωνία Περιφέρειας Πελοποννήσου και Υπουργείου Υποδομών για τις υποδομές της Πελοποννήσου (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ικανοποίηση Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για τη συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών

Την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα της συνεργασίας που «με επιμέλεια, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα είχε γίνει όλες τις προηγούμενες ημέρες για το σύνολο των μεγάλων προβλημάτων και την αναβάθμιση των υποδομών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» σε συνεργασία με το Υπουργείο εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην παρέμβαση του στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο μετά την ομιλία του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη.  

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαρακτήρισε εξαιρετικά ενδιαφέροντα αυτά που ανακοινώθηκαν από τη κυβέρνηση μέσω του αρμόδιο Υπουργού και εξέφρασε την εκτίμηση του ότι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης που παρουσιάστηκε από τον Υπουργό φανερώνει ότι τα περισσότερα από αυτά θα αρχίσουν να υλοποιούνται στις αρχές του 2019. «Νομίζω ότι είναι ένα σημαντικό επίτευγμα που το πιστώνεται και το χρεώνεται το συνέδριο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημειώνοντας ακόμα ότι «δεν πρόκειται για ένα συνέδριο λόγου και διαλόγου, αλλά συνεδρίου αποφάσεων».

Ο Πέτρος Τατούλης στάθηκε στην παρέμβαση του σε τρία ακόμα θέματα:

Πρώτον στην επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου Πελοποννήσου για την οποία η Περιφέρεια είχε ξεκινήσει την διαδικασία σε όλη την προηγούμενη περίοδο με όλες τις ηγεσίες του ΟΣΕ.

Σε συνεργασία με το κορυφαίο Πολυτεχνείο της Ευρώπης ανέφερε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έχει προσδιοριστεί μελετητικά το επίπεδο του οικονομικού πλάνου αλλά και η βιωσιμότητα επαναλειτουργίας της γραμμής. Βασικό στοιχείο της επαναλειτουργίας του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο, συνέχισε ο Πετρος Τατούλης, είναι ο θεματικός χαρακτήρας Τουριστικού ή όπως το αναφέρουν οι Ευρωπαίοι, Τρένου Κρουαζιέρας που θα δημιουργήσει στην Πελοπόννησο ένα καινούργιο Τουριστικό προϊόν. Μια δραστηριότητα που απευθύνεται σε μεγάλες ομάδες κοινών που αγαπούν το σιδηροδρομικό ταξίδι. «Η επαναλειτουργία του Σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο λοιπόν θα προσφέρει τεράστια προστιθέμενη αξία εναλλακτικού τουρισμού» τόνισε Περιφερειάρχης Πελοποννήσου για αυτό και θεωρώ ότι πολύ γρήγορα θα προχωρήσει η διαδικασία του ΣΔΙΤ που θα δημιουργήσει τα νέα δεδομένα. Θα ήταν ωστόσο ιδιαίτερα σημαντικό τόνισε ο Πέτρος Τατούλης να μελετηθεί και ο σχεδιασμός λειτουργίας να περιλαμβάνει παρακάμψεις που θα εξυπηρετούν τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που έχουν έδρα στην Πελοπόννησο βελτιώνοντας το μεταφορικό έργο.

Δεύτερο θέμα στο οποίο τοποθετήθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αφορά τους οδικούς άξονες σημειώνοντας ως σημαντική εξέλιξη τον οδικό άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη που θα προσφέρει έναν νέο τουριστικό δρόμο απαραίτητο για την προσβασιμότητα στις περιοχές αλλά και θα αναπτύξει την τοπική ενδοχώρα. Ο Πέτρος Τασούλης χαρακτήρισε Ναυαρχίδα της Τουριστικής Ανάπτυξης την περιοχή αυτή που θα εξυπηρετηθεί από τον οδικό αυτό άξονα. Για το οδικό άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ότι η Περιφέρεια έχει προβεί σε μια μελέτη για την βελτίωση του προσωρινού έργου μέχρι την ολοκλήρωση της παράκαμψης Καϊάφα για την τελική υλοποίηση του Πύργος – Ολυμπία – Καλό Νερό – Τσακώνα που θα βελτιώσει τη σύνδεση της Ηλείας και της Αχαΐας με τον αυτοκινητόδρομο Μωρέα. Ο Πέτρος Τατούλης υπογράμμισε ωστόσο ότι μάλλον περισσότερο εκ παραδρομής δεν ανακοινώθηκε ο οδικός Άξονας Γκούρα – Στενό – Παράκαμψη Ροζενών – Δερβένι στην ΠΕ Κορινθίας που είναι ένα έργο που έχει ξεκινήσει από τα ΜΟΠ και θα πρέπει να ολοκληρωθεί.Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έθεσε επίσης το εγγειοβελτιωτικό έργο του Παμίσου για το οποίο υπάρχει μελετητική ωριμότητα ώστε να υλοποιηθεί.

Τρίτο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου είναι αυτό των αεροδρομίων Καλαμάτας και Τρίπολης. Συγκεκριμένα για το Διεθνές Αεροδρόμιο  Βασίλης Κωνσταντακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του που η μελέτη της Περιφέρειας για αναβάθμιση του έγινε δεκτή από το Υπουργείο και ο αερολιμένας Καλαμάτας θα μπει σε δρόμο εκσυγχρονισμού,  μια άποψη που στήριξε και ο Δήμαρχος Καλαμάτας όπως ανέφερε ο Πέτρος Τατούλης. Παραμένει ωστόσο ενεργή η διεκδίκηση της Περιφέρειας για το αεροδρόμιο της Τρίπολης, σημείωσε ακόμα ο Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας ότι τα δύο αεροδρόμια δεν είναι ανταγωνιστικά αλλά συμπληρωματικά. Είναι αίτημα των τεσσάρων νομών η δημιουργία αεροδρομίου Cargo και Low cost στο οποίο θα μπορούν να παρκάρουν τα αεροσκάφη. Μια προοπτική που θα προσφέρει μια μεγάλη προστιθέμενη αξία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στο θέμα του αεροδρομίου της Τρίπολης ο Υπουργός Υποδομών απάντησε ότι έχει δώσει εντολή στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίαςνα εξετάσει το σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και να επεξεργαστεί ανάλογα την εισήγησή της.      

Ο Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε ακόμα και στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ σημειώνοντας ότι αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που βελτίωσαν οικονομικά και τεχνολογικά την καθημερινότητα των πολιτών και ότι πρόκειται για μια πετυχημένη αποκρατικοποίηση.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην συνέχεια καλωσόρισε την μετάβαση της κυβέρνησης από τα κινήματα του «Δεν πληρώνω» στην ωριμότητα των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων σημειώνοντας ότι με την τεχνογνωσία που έχουμε ως χώρα πλέον μπορούμε να δημιουργήσουμε έργα με καλύτερους όρους, αποτελεσματικά και αποδοτικά για τους πολίτες.

Ο Πέτρος Τατούλης κατέληξε την παρέμβαση του με μια πολιτική τοποθέτηση σημειώνοντας ότι τα τελευταία εξήντα χρόνια ο τόπος άλλαξε και προόδευσε, ο λαϊκισμός ωστόσο, και πριν την έκρηξη της κρίσης, σίγησε τις φωνές που προειδοποιούσαν ότι η χώρα οδηγείται στα βράχια, οδηγώντας σε περεταίρω χαλάρωση και επιδείνωση των συνθηκών. Η κρίση ωστόσο μας έφερε πολύ κοντά όλους και πρέπει να απαλλαγούμε από όλα αυτά τα συναισθήματα, που οι μεν ή οι δε θεωρούσαν τον εαυτό τους ως την μοναδική αλήθεια.