Κυ. Απρ 14th, 2024

Σουηδική Ακαδημία: Φέτος δεν θα απονεμηθεί Νόμπελ Λογοτεχνίας λόγω… σεξουαλικών σκανδάλων!

Κοινοποίηση ειδήσεων

Για πρώτη φορά από το 1943 η Σουηδική Ακαδημία δεν θα απονείμει φέτος το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2018! Η είδηση έπεσε σαν βόμβα την ώρα που ένας από τους πιο κραταιούς παγκόσμιους θεσμούς είναι στην δίνη σεξουαλικών σκανδάλων.

Η Σουηδική Ακαδημία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της και αισθανόμενη ότι δεν έχει επαρκή αξιοπιστία, θα ανακοινώσει το νικητή του Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2018 μαζί με το νικητή για το 2019.

Το σκάνδαλο το οποίο αφορά κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση, έχει οδηγήσει στην παραίτηση έξι μελών μεταξύ των οποίων και του επικεφαλής. Είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από το 1901 που δόθηκε το πρώτο Νόμπελ. Σημειώνεται ότι εκτός από ένα συνολικό διάστημα έξι ετών κατά την διάρκεια των παγκοσμίων πολέμων μόνο άλλη μια φορά δεν απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας και αυτή ήταν το 1935 όταν δεν βρήκαν άξιο νικητή!

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο όταν ο γάλλος φωτογράφος Jean-Claude Arnault, ο οποίος χρηματοδοτούνταν για ένα πρόγραμμα από την Σουηδική Ακαδημία κατηγορήθηκε από 18 γυναίκες για σεξουαλική παρενόχληση. Μάλιστα, κάποια από τα περιστατικά έγιναν μέσα στην Ακαδημία. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Η Ακαδημία αρχικά αρνήθηκε να απομακρύνει από την Επιτροπή της που απένειμε τα Νόμπελ την σύζυγο του Arnault και ποιήτρια Katarina Frostenson. Αυτή η στάση μαζί με καταγγελίες για σύγκρουση συμφερόντων αλλά και την διαρροή των ονομάτων των νικητών δίχασαν την Ακαδημία. Ακολούθησε κύμα παραιτήσεων μεταξύ των οποίων και της κας Frostenson αλλά και της επικεφαλής της Ακαδημίας Sara Danius. Μόνο 11 μέλη είναι πλέον στην θέση τους την ώρα που ο κανονισμός προβλέπει ότι για την είσοδο νέων μελών απαιτούνται 12 ψήφοι.

Τυπικά, τα μέλη της Ακαδημίας είναι ισόβια και δεν μπορούν να παραιτηθούν, ωστόσο μπορούν να αρνηθούν να ψηφίσουν. Ο Βασιλιάς της Σουηδίας έχει δεσμευθεί να αλλάξει τον κανομισμό προκειμένου να γίνουν δεκτές και επίσημα οι παραιτήσεις.

Newsit.gr