Σα. Φεβ 24th, 2024

Στάσιμος ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα λέει η Ε.Ε. – “Λάστιχο” οι εργασιακοί νόμοι από τις επιχειρήσεις…

Κοινοποίηση ειδήσεων

Για την Ελλάδα όταν επίσημοι φορείς λένε ότι τα πράγματα “δεν πάνε και τόσο καλά”, συνήθως η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη. Ειδικά όταν το θέμα αφορά τους κατώτερους μισθούς…

Χαρακτηριστικό είναι ότι με κάθε μείωση συντάξεων (πέρσι τον Ιανουάριο και φέτος την ίδια εποχή) μειώνονται και οι μισθοί, ακόμα και χωρίς προειδοποίηση.

Έτσι λοιπόν και μετά την φετινή μείωση συντάξεων, εταιρίες προχώρησαν σε μειώσεις αποδοχών εργαζομένων χωρίς καν να αναφέρουν κάτι. Δηλαδή απλά οι εργαζόμενοι πήγαν στα ΑΤΜ και… βρήκαν λιγότερα χρήματα απ όσα περίμεναν.

Στην ουσία λόγω της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και της ανυπαρξίας ή χαλάρωσης του εργασιακού νομικού πλαισίου (νομικά παραθυράκια κλπ) προς όφελος “ελαστικών μορφών εργασίας” (βλέπε εποχές Σημίτη – Γιαννίτση), ο κατώτατος μισθός όπως και τα εργασιακά δικαιώματα έχουν γίνει… “λάστιχο” απο τις επιχειρήσεις οι οποίες ναι μεν υποχρεούνται σε κάποια θέματα να ακολουθούν τον νόμο (πχ άδειες, ρεπό), αλλά ακόμα και σε αυτά τα λίγα, με παραθυράκια και κολπάκια περνάνε το δικό τους (παραχώρηση αδειών όποτε θέλει η εταιρία, λιγότερα ρεπό τα οποία δεν πληρώνονται ποτέ κλπ).

Κατ αυτόν τον τρόπο λοιπόν, όταν η Ε.Ε. αναφέρει ότι ο μισθός στην Ελλάδα είναι 3,39 ανά ώρα, δηλαδή πάνω απο 25 ευρώ, η πραγματικότητα… είναι κάπως διαφορετική, αφού η ώρα πληρώνεται ούτε λίγο ούτε πολύ με 2,5 – 3 ευρώ ανά ώρα… Αυτά για να μην νομίζουν κάποιοι αδαείς ότι “το μεροκάματο στην Ελλάδα είναι στα 30 ευρώ… οπότε είμαστε εντάξει”…

Μολονότι 22 χώρες της ΕΕ έχουν εισαγάγει τον κατώτατο μισθό (εξαιρέσεις αποτελούν η Κύπρος, η Δανία, η Ιταλία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σουηδία), σε τρεις δεν έγινε πέρσι αύξηση των βασικών αποδοχών και συγκεκριμένα στη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και την Ελλάδα.

Συνυπολογίζοντας τον πληθωρισμό, η αγοραστική δύναμη των ανθρώπων που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό στις χώρες αυτές έχει μειωθεί σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει σχετική έκθεση που εκπόνησε το γερμανικό Ίδρυμα Χανς Μπέκλερ, το οποίο πρόσκειται στα συνδικάτα.

Οι κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν στις 22 χώρες κατά μέσο όρο κατά 4,4%. Εντούτοις «λόγω των αυξανόμενων τιμών καταναλωτή, με 2,8% οι πραγματικές αυξήσεις ήταν εμφανώς μικρότερες σε σχέση με το 2016», αναφέρεται στην έκθεση. Το 2016 οι πραγματικές αυξήσεις των κατώτατων μισθών -λαμβάνοντας δηλαδή υπόψη και τον πληθωρισμό- κινήθηκαν κατά μέσο όρο στο 5,1%.

Οριακή μείωση πραγματικού εισοδήματος

Σε Ελλάδα, Γερμανία και Λουξεμβούργο αντίθετα, όπου δεν έγιναν αυξήσεις στον βασικό μισθό, οι εργαζόμενοι υπέστησαν -αν και περιορισμένη- μείωση του πραγματικού εισοδήματος λόγω πληθωρισμού: στην Ελλάδα κατά 1,1%, στη Γερμανία κατά 1,7% ενώ στο Λουξεμβούργο κατά 2,1%.

Στη Γερμανία η νομοθεσία προβλέπει διετή αναπροσαρμογή του κατώτατου ωρομισθίου. Τελευταία φορά αυξήθηκε στις αρχές του 2017 από τα 8,50 στα 8,84 ευρώ/ώρα. Με την επόμενη αύξηση αναμένεται να ξεπεράσει τα 9 ευρώ.

Με 8,84 ευρώ σημερινό ωρομίσθιο όμως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης υπολείπεται των περισσοτέρων χωρών της δυτικής Ευρώπης. Όπως μεταδίδει η DW, οι υψηλότεροι κατώτατοι μισθοί καταγράφονται στις γειτονικές της χώρες: στη Γαλλία ανέρχεται στα 9,88 ευρώ την ώρα, στην Ολλανδία στα 9,68 € ενώ με 11,55 € το υψηλότερο κατώτατο ωρομίσθιο καταγράφεται στο Λουξεμβούργο.

Κάτω από 3 ευρώ στην ανατολική Ευρώπη

Σε όλες τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης αντίθετα -πλην Σλοβενίας (4,84€)- ο κατώτατος μισθός δεν ξεπερνά σήμερα τα τρία ευρώ την ώρα. Τον χαμηλότερο έχει η Βουλγαρία με 1,57€, στην Κροατία βρίσκεται στα 2,66€ ενώ στην Πολωνία στα 2,85€. Η μεγαλύτερη (φαινομενική) αύξηση έγινε στη Ρουμανία: το 2017 αυξήθηκε μεν σε σχέση με πρόπερσι κατά 52%, ωστόσο με 2,50€ την ώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παραμένει όμως το κατώτατο ωρομίσθιο και στις χώρες της Μεσογείου: στην Ελλάδα βρίσκεται στα 3,39 ευρώ την ώρα, στη Μάλτα 4,31€, στην Πορτογαλία 3,49€ ενώ στην Ισπανία δεν ξεπερνά τα 4,46€.

Με πληροφορίες από euro2day.gr