Τε. Δεκ 11th, 2024

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι δικηγόροι για τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στο Συμβούλιο Επικρατείας προσέφυγαν οι δικηγόροι της Αθήνας κατά των εγκυκλίων που αφορούν τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων, ζητώντας την ακύρωσή τους.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας στρέφεται κατά της υπ’ αριθμ. Δ.15/Δ/οικ.9290/183/14.2.2018 εγκυκλίου του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη «Διαδικασία εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών προσώπων που ασκούν μη μισθωτή δραστηριότητα»(ΑΔΑ: Ω80Π465Θ1Ω-Ο4Κ) και της υπ’αριθμ. 7/2018 (ΑΔΑ: 7ΝΣΟ465ΧΠΙ-11Ζ) του ΕΦΚΑ για τον «Προσδιορισμό της βάσης υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών Ελευθέρων Επαγγελματιών από 01.01.2018».

Στην προσφυγή τους οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματικός και παράνομος ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολουμένων στις οποίες συμπεριλαμβάνονται «οι καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές» του προηγουμένου έτους (2017), «με μία στερούμενης λογικής ρύθμιση» επιβάλλοντας πρόσθετο βάρος στους συνεπείς ασφαλισμένους, οι οποίοι κατά το έτος 2016 κατέβαλαν επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές για οποιαδήποτε αιτία (ρυθμίσεις, αναγνώριση χρόνου, προηγούμενα έτη κ.λπ.).

«Με τις ως άνω εγκυκλίους η Διοίκηση προσθέτει νέα ασφαλιστικά βάρη σε σχέση με όσα έχουν ήδη νομοθετηθεί, δηλ. το 37,95% επί του εισοδήματος (άρθρο 39 ν. 4387/2016) και την διεύρυνση της βάσης υπολογισμού των εισφορών (άρθρο 58 ν. 4472/2017) με την προσθήκη σε αυτήν των ασφαλιστικών εισφορών του προηγούμενου έτους, για τη συνταγματικότητα των οποίων αναμένεται η κρίση της Ολομέλειας του ΣτΕ, κατόπιν των Αιτήσεων Ακύρωσης που άσκησαν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας.», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος Δημήτρης Κ. Βερβεσός με δήλωσή του απαντά στον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο για το ασφαλιστικών του δικηγορικού κλάδου, χαρακτηρίζοντας ανακριβείς τις αναφορές του για το Ταμείο Νομικών και τη βιωσιμότητά του. Συγκεκριμένα ο κ. Βερβεσός αναφέρει:

«Είναι θλιβερό ότι μετά τα δημοσιεύματα για το αποτέλεσμα της διάσκεψης του ΣτΕ σχετικά με τη αντισυνταγματικότητα του ασφαλιστικού νόμου ακούγονται από κυβερνητικά χείλη «παραινέσεις» προς το Συμβούλιο Επικρατείας σχετικά με την εκδικαζόμενη υπόθεση. Τέτοιου είδους τοποθετήσεις επιδιώκουν να ποδηγετήσουν την δικαστική κρίση, κατά παράβαση της θεμελιώδους συνταγματικής αρχής της διάκρισης των εξουσιών. Κριτική των δικαστικών αποφάσεων ασφαλώς είναι επιτρεπτή, σε κάθε περίπτωση όμως η δικαστική κρίση πρέπει να γίνεται απολύτως σεβαστή και να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα από την εκτελεστική εξουσία.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της βιωσιμότητας του ΕΤΑΑ και ειδικά του Ταμείου Νομικών, η Κυβέρνηση ουδέποτε εκπόνησε πλήρη αναλογιστική μελέτη για την ένταξή τους στον ΕΦΚΑ, όπως όφειλε. Αντίθετα, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι εκπόνησαν μελέτες, σχετικά με τη βιωσιμότητα του Ταμείου Νομικών, αφ’ ετέρου πρότειναν εναλλακτικές λύσεις για την απαλλαγή των δικηγόρων από τα δημευτικά υπέρ ΕΦΚΑ ποσοστά (37,95%).

Ιδίως όμως προκαλεί κατάπληξη η αναφορά ότι το τ. Ταμείο Νομικών δεν διέθετε αποθεματικά. Όχι μόνο διότι κατά το χρόνο ένταξής του στον ΕΦΚΑ διέθετε περιουσία και αποθεματικά που υπερέβαιναν τα 300.000.000 ευρώ. Κυρίως διότι, ως γνωστόν, το ΤΝ α) υπέστη απώλεια άνω των 600.000.000 ευρώ από το PSI, την οποία ουδέποτε η Πολιτεία αποκατάστησε, και β) ουδέποτε έλαβε την προβλεπόμενη στο Ν.2084/1992 συμμετοχή του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση, ύψους περίπου 250.000.000, παρόλο που άλλα Ταμεία, με υψηλότατα ποσοστά προώρων συνταξιοδοτήσεων (που δεν υπήρχαν στο ΕΤΑΑ) επιδοτούντο τακτικά με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Το πραγματικό ερώτημα είναι, εάν το κυβερνών κόμμα εμμένει στις προεκλογικές εξαγγελίες περί ληστρικής επιδρομής στα αποθεματικά των ταμείων μέσω του PSI από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, και εάν ως εκ τούτου η Κυβέρνηση προτίθεται σήμερα να καταβάλει τα ανωτέρω ποσά (τόσο από το κούρεμα του PSI, όσο και από την οφειλόμενη τριμερή χρηματοδότηση). Σε περίπτωση κατά την οποία μετέβαλε γνώμη, οφείλει να μας εξηγήσει για ποιον λόγο μετέβαλε άποψη, και να αναλάβει τις συνέπειες αυτής της μεταστροφής, χωρίς να απαξιώνει την οικονομική κατάσταση του Ταμείου Νομικών, ενώ είναι γνωστό με ποιον τρόπο έγινε η αφαίμαξη των αποθεματικών του.

Ανακριβές είναι ακόμα ότι το Ταμείο Νομικών έπαιρνε τάχα χρήματα από άλλους φορείς για να πληρώνει συντάξεις. Το αληθές είναι ότι ο ΤΑΝ του ΕΤΑΑ , προκειμένου να μην ρευστοποιήσει (επί ζημία της περιουσίας του) μερίδια εκ του αποθεματικού στο κοινό κεφάλαιο της ΤτΕ, έλαβε χρήματα από νόμιμο εσωτερικό δανεισμό από Τομείς του ΕΤΑΑ (και όχι άλλους Φορείς), καθώς και την προβλεπόμενη εκ του νόμου επιχορήγηση από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), που κατά το άρθρο 149 του Ν. 3655/2008 έχει ακριβώς αυτόν το σκοπό, η δε χρηματοδότησή του επί μακρόν γινόταν και από το Ταμείο Νομικών.

Καλό θα ήταν αντί για ανακριβείς δηλώσεις η Κυβέρνηση να ασχοληθεί περισσότερο με τα προβλήματα που ταλανίζουν καθημερινά τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ, διότι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο νέος φορέας «μαμούθ» είναι περισσότερα από όσα είχε το Ταμείο Νομικών, και υποτίθεται ότι θα λύνονταν μέσω του υδροκέφαλου ΕΦΚΑ.»