Τε. Απρ 24th, 2024

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Ελλάδος-Σκοπίων – Τι δήλωσε ο Αμερικανός Πρέσβης για Σκόπια αλλά και Ελληνοτουρκικά – Πολιτική κρίση στα Σκόπια

Κοινοποίηση ειδήσεων

 Ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, λίγες μόλις ώρες προτού επισκεφθεί Αθήνα και Σκόπια για το όνομα των Σκοπίων εμφανίζεται αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση.

Σήμερα ο κ. Νίμιτς θα βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές.

Πιο συγκεκριμένα, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για την ονομασία της ΠΓΔΜ, πρόκειται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά στις 13:30 π.μ. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Κοτζιάς θα παραθέσει γεύμα εργασίας προς τιμήν του κ. Νίμιτς.

Νωρίτερα στις 10:30, ο Μάθιου Νίμιτς, θα συναντηθεί με τον Τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

 

Κοτζιάς: Σχέδιο συμφώνου με την πΓΔΜ εντός του Φεβρουαρίου

Λίγο πριν τη συνάντησή του με τον κ. Νίμιτς, ο κ. Κοτζιάς μίλησε στη δημόσια τηλεόραση γνωστοποιόντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει στην πλευρά των Σκοπίων ένα σχέδιο συμφώνου, εντός του Φεβρουαρίου.

Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι σε αυτό το σχέδιο θα περιλαμβάνονται όλα τα ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με το όνομα, με ειδικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, με αναφορές στη διεθνή και περιφερειακή θέση του κράτους και τη θετική ατζέντα για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων.

Επίσης, απέρριψε τη θεωρία περί «σαλαμοποίησης», τονίζοντας ότι είναι «εκτός πραγματικότητας» και ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εντάξει όλα τα ζητήματα σε ένα σύμφωνο. Ενώ, ερωτηθείς για το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, τόνισε ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη με αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ.

Σχετικά με το όνομα, ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι για την ελληνική πλευρά έχει μεγάλη σημασία η σύνθετη λέξη της ονομασίας που θα συμφωνηθεί να είναι στη σλαβική διάλεκτο και να μένει αμετάφραστη. Είπε επίσης ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς πρότεινε τέσσερα ονόματα στα σλαβικά.

Σχετικά με το εύρος χρήσης του ονόματος, εξήγησε ότι η κυβέρνηση θέλει πλήρες εύρος χρήσης του νέου ονόματος και σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς όπως είπε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν μπορεί κανείς να διαχωρίσει την εσωτερική από τη διεθνή χρήση.

Σε περίπτωση λύσης, τόνισε ο κ. Κοτζιάς, εάν υπάρξει συμφωνία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή και εκτίμησε ότι μια καλή κυβερνητική πρόταση για το ονοματολογικό θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τον Ιούνιο, σημείωσε ότι η επίλυση του ονοματολογικού είναι προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Είπε επίσης ότι η διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς γίνεται κατά τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια κακοπιστίας, επιδιώκει λύση. Η λύση θα ωφελήσει τη χώρα, τόνισε.

Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «όλοι ζητάνε από εμάς πράγματα που δεν έγιναν ποτέ πριν», συνέστησε «να μη σηκώνουν τον πήχη αυτοί που τον παρέδωσαν» και σχολίασε ότι παρελθούσες κυβερνήσεις δεν είχαν αποτρέψει την καταχώρηση της «μακεδονικής» γλώσσας στον ΟΗΕ το 1977, ενώ έκαναν λάθος χειρισμούς μετέπειτα, στις σχετικές συζητήσεις στον ΟΗΕ επί μία τριετία (1992-1994), καθώς δεν έστειλαν εκπροσώπους.

Στηλίτευσε τη θέση της αντιπολίτευσης η οποία υποβάθμισε την εξαγγελία του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεβ για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και του αυτοκινητόδρομου, αναρωτώμενος αφού ήταν κάτι τόσο ασήμαντο, γιατί δεν κατάφεραν να το εξασφαλίσουν προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αναφορικά με την τρέχουσα διαπραγμάτευση, τόνισε ότι «αυτό που κάνουμε είναι το πατριωτικά και εθνικά ορθό», ενώ «αυτό που κάνει η ΝΔ μπορεί να είναι το… κομματικά ορθό».

Δεν παρέλειψε να απαντήσει και στους ισχυρισμούς περί μυστικής διπλωματίας, αποσαφηνίζοντας ότι ο ίδιος κάνει διπλωματία με υπηρεσιακούς παράγοντες, όχι με εξωθεσμικούς παράγοντες, όπως έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις.

 

«Ατύχημα» στο Αιγαίο και πολεμικό επεισόδιο βλέπουν οι ΗΠΑ! – Τι δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής Τ.Πάιατ

 

Πιθανό «ατύχημα» στο Αιγαίο βλέπει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ που μπορεί να προκαλέσει ελληνοτουρκικό πολεμικό επεισόδιο όπως δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ και την Σία Κοσιώνη, η οποία θα μεταδοθεί μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

«Η ανησυχία μου, ο φόβος μου, είναι το ατύχημα» τονίζει. Και προσθέτει: «Όσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο, υπάρχει πάντα φοβερός κίνδυνος ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας»

Στην ίδια συνέντευξη και ερωτηθείς για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Πάιατ υπογραμμίζει: «Στηρίζουμε τον Μάθιου Νίμιτς και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Είμαι αισιόδοξος. Και θα κάνουμε τα πάντα, ως Αμερική, να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς στις μέρες και τις εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας».

Αναφερόμενος, δε, γενικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια, τονίζει ότι «είναι προς το συμφέρον τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

 

Και ξαφνικά κρίση στα Σκόπια: Ο Ζ.Ζάεφ κατηγορείται για δωροδοκία

 

Εν τω μεταξύ πολιτική κρίση ξέσπασε στα Σκόπια λίγο μετά την ανακοίνωση από τον Ζ.Ζάεφ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε περίπτωση εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα του ονόματος, καθώς κατηγορείται για σκάνδαλο δωροδοκίας, μια υπόθεση η οποία τον κυνηγάει από την εποχή που ήταν δήμαρχος στην Στρούμιτσα.

Εμφανίστηκε σήμερα ενώπιον δικαστηρίου όπου κατηγορείται ότι έλαβε 160.000 ευρώ από τον επιχειρηματία Ιβάν Νικολόφ Σακαβάλιεφ για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του.

Το σκάνδαλο δωροδοκίας απειλεί τον ίδιο και την εύθραυστη κυβέρνησή του εν μέσω διαπραγματεύσεων και αδυνατίζει κατά πολύ την θέση του και την αξιοπιστία του όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό

Η εκ νέου αναβολή της δίκης για τις 26 Φεβρουαρίου προκάλεσε – όπως αναμενόταν – τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία άφησε αιχμές περί «διεφθαρμένων δικαστικών λειτουργών».

Ταυτόχρονα εμφανίστηκαν οι Αλβανοί κυβερνητικοί εταίροι του Ζόραν Ζάεφ να υποστηρίζουν την διαδικασία εύρεσης λύσης «με κάθε μέσο»

«Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για συμφωνία με Ελλάδα για να βγάλουμε αυτή την πέτρα από το λαιμό μας» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο επικεφαλής του κόμματος Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση (BDI) Αλί Αχμέτι.

Το BDI τάσσεται κατά του ενδεχομένου δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για τη λύση.Κάτι που ανακοίνωσε πριν λίγο ο ίδιος ο Ζ.Ζάεφ.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο από το να επιδιώξουμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, έχουμε πρόθεση για συμβιβασμό» δήλωσε στον ΣΚΑΪ και η υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια το περασμένο Σάββατο έγινε σε κλίμα χαμηλών τόνων, αλλά όχι σε κλίμα συμφωνίας, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση VMRO-DPMNE, διεμήνυσε ότι θα καταψηφίσει

Αντιπροσωπεία της σκοπιανής αντιπολίτευσης βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου θα τής ασκηθούν πιέσεις για να μην μπλοκάρει τη λύση

Όσον αφορά την επίσκεψη του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια, το πολιτικό προσωπικό της γείτονος δεν αναμένει από τον Αμερικανό διπλωμάτη να κομίσει κάτι νεότερο, αντιλαμβανόμενοι ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι διμερείς με την Αθήνα.