Σα. Ιούλ 13th, 2024

Τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου που έχουν μείνει ανοιχτά και οι κρίσιμες ημερομηνίες

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η 4η αξιολόγηση της χώρας από τους δανειστές συνοδεύεται και από 88 προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν έως τον Ιούνιο.

Το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί –με προοπτική τελικής συμφωνίας- στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όπως δήλωσε κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.

Στις 26 Φεβρουαρίου η Τρόικα 

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα έρθουν στην Αθήνα στις 22 Φεβρουαρίου και εν συνεχεία στις 26 Φεβρουαρίου θα καταφθάσουν για ολιγοήμερη επίσκεψη οι Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM ), αλλά και ο Πίτερ Ντόλμαν, ο νέος επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ που αντικατέστησε την Ντέλια Βελκουλέσκου.

Τα προαπαιτούμενα 

Η απόφαση για το χρόνο ενεργοποίησης της μείωσης του αφορολογήτου ορίου. Το Μάιο, ΔΝΤ και Ευρωπαίοι θα κρίνουν αν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ την προσεχή χρονιά ή θα απαιτηθεί να μειωθεί το αφορολόγητο από το 2019 (αντί για το 2020).

Ο επανυπολογισμός των συντάξεων που θα πρέπει να γίνει μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ενόψει του νέου «μαχαιρώματος» που θα υποστούν το 2019.

Η διασφάλιση της πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που θα επεκταθούν και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο το αργότερο από την 1η Μαΐου.

Η ταχύτερη αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μέχρι το τέλος Μαρτίου. Τον Μάιο θα αποφασιστεί αν θα πρέπει γίνουν αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ώστε να εξακολουθήσει να αποφέρει στα κρατικά ταμεία 2,65 δισ. ευρώ ετησίως.

Η πλήρης κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα υπόλοιπα 5 νησιά στο τέλος Ιουνίου.

Η κατάθεση του νόμου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ εντός του τρέχοντος μηνός.

Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με έμφαση σε: ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, «Ελευθέριος Βενιζέλος», Ελληνικό.

Οι κρίσιμοι μήνες

Ο πρώτος μεγάλος σταθμός των διαπραγματεύσεων θα είναι το Eurogroup της 12ης Μαρτίου, στο οποίο αναμένεται να προσδιοριστεί η φόρμουλα ελάφρυνσης του χρέους, στη βάση της γαλλικής πρότασης για σύνδεση των παρεμβάσεων στο χρέος με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ένα ζήτημα που θα απασχολήσει την Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου στις 20-22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Η πορεία τόσο της 4ης αξιολόγησης όσο και των διαπραγματεύσεων για το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποπτεία. Θα συζητηθούν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Τέταρτη αξιολόγηση, διαπραγματεύσεις για το χρέος, μεταμνημονιακό πλαίσιο θα συζητηθούν στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Τον Αύγουστο, το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο. 

iefimerida.gr