Πα. Απρ 19th, 2024

Τέλος στον γεωγραφικό αποκλεισμό στις ηλεκτρονικές αγορές βάζει η ΕΕ – Τι σημαίνει η νέα απόφαση για τους καταναλωτές

Κοινοποίηση ειδήσεων

Έκθεση που κατατέθηκε από την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς με θέμα τον «Γεωγραφικό αποκλεισμό και τις διακρίσεις μεταξύ των πελατών στην ΕΕ » (Geoblocking), συζητήθηκε και υπερψηφίστηκε χθες Τρίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο νέος κανονισμός έρχεται να συμπληρώσει τις προηγούμενες αποφάσεις για τον τερματισμό των πρακτικών γεωγραφικού αποκλεισμού καθώς δίνει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να επιλέγουν από ποια ιστοσελίδα επιθυμούν να αγοράσουν αγαθά ή υπηρεσίες χωρίς μπλοκάρισμα ή αυτόματη μεταφορά σε άλλη ιστοσελίδα λόγω της εθνικότητάς τους, του τόπου διαμονής τους, της προσωρινής τους τοποθεσίας ή του τόπου έκδοσης της πιστωτικής ή χρεωστικής τους κάρτας.

Οι αγοραστές θα μπορούν πλέον να προβαίνουν σε ηλεκτρονικές αγορές στην ΕΕ και οι έμποροι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τους διαδικτυακούς αγοραστές από άλλη χώρα της ΕΕ με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουν και τους «τοπικούς» πελάτες τους, δηλαδή να τους παρέχουν πρόσβαση με τις ίδιες τιμές και όρους.

Εξαίρεση στον κανονισμό θα αποτελούν ψηφιακά περιεχόμενα που προστατεύονται βάσει πνευματικών δικαιωμάτων, όπως υπηρεσίες ηλεκτρονικών βιβλίων, λήψεις μουσικής και οπτικοακουστικού περιεχομένου, υπολογιστικού νέφους (cloud services), υπηρεσίες αποθήκευσης δεδομένων, φιλοξενία δικτυακών τόπων και παροχή τειχών προστασίας.

Κατόπιν όμως αιτήματος του Κοινοβουλίου, εισήχθη ρήτρα επανεξέτασης της κατάστασης δύο χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού ώστε να διευρυνθεί η απαγόρευση του «γεωγραφικού αποκλεισμού» προκειμένου να καλύψει και τέτοιου είδους ψηφιακό υλικό. Ο Αντιπροέδρος της Επιτροπής Andrus Ansip έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα με στόχο «τα Χριστούγεννα, όλοι οι Ευρωπαίοι να μπορούν να απολαμβάνουν ηλεκτρονικές αγορές χωρίς να μπλοκάρονται ή να υφίστανται διακριτική μεταχείριση».

Η εισηγήτρια Róża Thun (ΕΛΚ, Πολωνία) θεωρεί ότι ο κανονισμός αυτός είναι η απόδειξη ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιφέρει θετικές αλλαγές στην καθημερινότητα των ευρωπαίων πολιτών».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, έπειτα από έρευνα που προετοίμασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από ανεξάρτητους ακαδημαϊκούς εμπειρογνώμονες, αποδεικνύει πως ο γεωγραφικός αποκλεισμός επηρεάζει σημαντικά τη καλή λειτουργία της ψηφιακής ενιαίας αγοράς. Το 63% των ιστοσελίδων που αξιολογήθηκαν σε μια έρευνα δεν επέτρεπαν στους αγοραστές να αγοράζουν από άλλη χώρα της ΕΕ. Για τα υλικά αγαθά, η πρακτική του γεωγραφικού αποκλεισμού εφαρμόζεται σε μεγάλο ποσοστό π.χ. στις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές (86%), και για τις υπηρεσίες στις online κρατήσεις, όπως π.χ. τα εισιτήρια αθλητικών εκδηλώσεων (40%).

Newsbeast.gr