Κυ. Απρ 14th, 2024

Τι είναι η ουρική αρθρίτιδα και τι μπορώ να κάνω γι αυτή;

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης πάθηση των αρθρώσεων, προκαλείται από το αυξημένο ουρικό οξύ στο αίμα και είναι μία από τις πιο οδυνηρές μορφές αρθρίτιδας. Προσβάλλει πολύ πιο συχνά τους άνδρες και εμφανίζει τη μεγαλύτερη συχνότητά της μετά την πέμπτη δεκαετία της ηλικίας.

Γράφει ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του τμήματος Ρευματολογίας του L-Medical Λουτρακίου, Λάσκος Δημήτριος
Για πολλούς ανθρώπους, η πρώτη έξαρση της ουρικής αρθρίτιδας επέρχεται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού και από την εποχή του Ιπποκράτη ονομαζόταν ΠΟΔΑΓΡΑ. Στην περίπτωση αυτή το δάκτυλο είναι πολύ ευαίσθητο, κόκκινο, ζεστό, και πρησμένο.
Συνήθως η αρθρίτιδα αναπτύσσεται ταχέως, μέσα σε μια νύχτα και η ενόχληση είναι τόσο έντονη που ο πάσχον πονά ακόμα και όταν τον ακουμπά το σεντόνι του!
Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει και άλλες αρθρώσεις:
• Τους αστραγάλους

• Τα γόνατα

• Τους καρπούς

• Τα δάχτυλα

• Τους αγκώνες
Όταν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα μπορεί να γενικευθεί και να προσβάλει πολλές αρθρώσεις μαζί μοιάζοντας έτσι με τη Ρευματοειδή Αρθριτιδα! Η θεραπεία της έχει ιδαιτερότητες και πολλές φορές συγχέεται με την θεραπεία του ουρικού στο αίμα.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς να λαμβάνουν λανθασμένα φάρμακα όπως ZYLORIC/ZYLAPOUR/SOLOURIC τα οποία επιδεινώνουν και παρατείνουν την κρίση αρθρίτιδας!
Πρόσφατα για την θεραπεία της χρονιάς ουρικής αρθρίτιδας που δεν ανταποκρίνεται στην συμβατική θεραπεία έλαβε έγκριση και χορηγείται ο βιολογικός παράγοντας CANAKINUMAB!
Σύντομο βιογραφικό Ιατρού:
Ειδικός Ρευματολόγος με MASTER στα Μεταβολικά Νοσήματα Οστών και την Οστεοπόρωση. Πρώην Επικουρικός Επιμελητής Ρευματολογικής Κλινικής Νοσοκομείου ΚΑΤ, υπ. ΔΙΔΑΚΤΩΡ Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιστημονικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου Ερευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Σηστήματος και του Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση. Ιατρός εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση Συστηματικών Αυτοανόσων νοσημάτων, Αρθρίτιδας, Χρόνιου Μυοσκελετικού Πόνου, Οστεοπόρωσης και λοιπών Μεταβολικών Νοσημάτων των Οστών, Οστεοαρθίτιδας, Οσφυαλγίας.
Για προγραμματισμό ραντεβού, επικοινωνήστε με τη γραμματεία του L-Medical στο τηλ. 27440. 26400 (Δευτέρα έως Παρασκευή 07:00 – 21:00 και Σάββατο 07:00 – 15:00)