Πα. Απρ 26th, 2024

To μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας απ’ τη Σπάρτη

Κοινοποίηση ειδήσεων

«Το ιερό δένδρο της ελιάς, συμβολίζει την ήρεμη δύναμη, τη γαλήνη, την ελπίδα, τη ζωή, τη δημιουργία. Εμείς οι Έλληνες, σ’ αυτό το πεδίο πρέπει να ζήσουμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε»,

είπε -μεταξύ άλλων-, απ’ τη Σπάρτη Λακωνίας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια έκθεσης που φιλοξενείται στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού της περιοχής.

Μήνυμα ενότητας, πίστης, αισιοδοξίας, δημιουργίας και προκοπής.

Μήνυμα για εσωτερική και εξωτερική ειρήνη.

Και συνέχισε ο Πρόεδρος ως εξής: «Η ελιά είναι δεμένη με την ψυχή των Ελλήνων και τον πολιτισμό τους.»

» Με ιδιαίτερη ικανοποίηση απευθύνω αυτόν τον, κατ’ ανάγκην, σύντομο χαιρετισμό εδώ, στην Σπάρτη και στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, με αφορμή την έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», που οργανώνει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

I. Υπενθυμίζω, ότι τα εγκαίνια της Έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, στις 7 Μαΐου 2018. Πλην όμως, και επειδή η τεράστια σημασία της Έκθεσης επιβάλλει την διάδοση των εμβληματικών μηνυμάτων της και εκτός Αθηνών, αποφασίσθηκε -και ορθώς- στο πλαίσιο τόσο της διετούς συνεργασίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, που για πρώτη φορά πραγματοποιείται, όσο και των εκδηλώσεων του «Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018», να οργανωθεί μια ομότιτλη περιοδεύουσα Έκθεση.

II. Ειδικότερα, σαράντα επιλεγμένα αρχαία αντικείμενα, από τις μοναδικές συλλογές του κορυφαίου Εθνικού μας Μουσείου, θα ταξιδέψουν, διαδοχικώς, εντός του 2018 σε τρία μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ: Στην Σπάρτη, στα Ιωάννινα και στην Τήνο.

Συγκεκριμένα, το 2018 η Έκθεση θα παρουσιασθεί στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού (Σπάρτη), στο Μουσείο Αργυροτεχνίας (Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων) και στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Πύργος Τήνου).

III. Διευκρινίζω, ότι τα σαράντα αρχαία αντικείμενα της Έκθεσης, από τους προϊστορικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, αρκετά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά, υφαίνουν τον καμβά της αφήγησης μέσ’ από έξι αυτοτελείς θεματικούς θύλακες, συμπυκνώνοντας όψεις του Ωραίου και αποτυπώνοντας την έμφυτη ανθρώπινη ανάγκη για αναζήτησή του στον καθημερινό βίο.

Στόχος αυτής της σημαντικής συνεργασίας είναι η σύνδεση του νεότερου πολιτιστικού αποθέματος μ’ εκείνο του παρελθόντος, ως αδιάσειστου τεκμηρίου της διαχρονίας του Ελληνικού Πολιτισμού, σε όλες τις εκφάνσεις του. Παράλληλα λειτουργεί προς όφελος της περιφερειακής ανάπτυξης της Χώρας, αποτελώντας λαμπρό παράδειγμα πρωτοποριακής και καρποφόρου συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

IIII. Στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, αναδεικνύεται ο καλλωπισμός του σώματος με έλαια και αρώματα, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας πρωταγωνιστούν περίτεχνα έργα κοσμηματοποιίας, ενώ στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας προβάλλονται μαρμάρινα έργα, αντιπροσωπευτικά του Κυκλαδικού Πολιτισμού.

Κλείνοντας, θέλω να υπενθυμίσω, ευλόγως, την σημασία και την αποστολή του Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού.

Το Μουσείο αυτό, στεγάζεται στο κτήριο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας, η χρήση του οποίου παραχωρήθηκε στο ΠΙΟΠ από τον Δήμο Σπάρτης.

Το κτήριο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας Σπάρτης, είναι χαρακτηριστικό ελληνικό βιομηχανικό κτίσμα της περιόδου του Μεσοπολέμου, το οποίο ανακαινίσθηκε ριζικά.

Το έργο εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου και χρηματοδοτήθηκε από το Β΄ και Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Άνοιξε για το κοινό στα τέλη του 2002 και λειτουργεί, υπό την ευθύνη του Ιδρύματος, για τα επόμενα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή του.

Στην καρδιά της λακωνικής γης, μιας από τις κύριες ελαιοπαραγωγούς περιοχές της Πατρίδας μας, το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού παρουσιάζει την άρρηκτη σύνδεση της ελιάς με την ταυτότητα του Τόπου μας, ταξιδεύοντάς μας από τους προϊστορικούς χρόνους ως τον 20ο αιώνα στον Πολιτισμό, την Ιστορία και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής.

Εύχομαι τα σημερινά εγκαίνια να είναι προάγγελος της λαμπρής επιτυχίας, την οποία πρέπει να έχουν, σύμφωνα με την σημασία τους, τα εγκαίνια της Έκθεσης στην Αθήνα, στις 7 Μαΐου 2018, όπως ήδη τόνισα».