Πα. Μαρ 1st, 2024

Αυστηρό μήνυμα ΠτΔ στην Τουρκία για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας τους συμφωνούν ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ στην περιοχή πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του δικαίου της θάλασσας απορρίπτοντας κάθε παράβαση και παρερμηνεία

των κανόνων από την πλευρά της Τουρκίας, επανέλαβε από την Αλεξάνδρεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Δεν είναι δυνατόν, από την πλευρά της Τουρκίας, να γίνονται ερμηνείες οι οποίες παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα του δικαίου της θάλασσας. Είμαστε σύμφωνες και οι τρεις χώρες, ότι κάθε αυθαίρετη ερμηνεία, από την πλευρά της Τουρκίας για τις θάλασσες, δημιουργεί ένα προηγούμενο, το οποίο είναι δυνατόν να επικαλεστούν και άλλοι. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, πόσο επικίνδυνο θα ήταν να υπάρχουν ερμηνείες τέτοιες, να δημιουργούνται τέτοια προηγούμενα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη μαζί με τον Αιγύπτιο και τον Κύπριο ομόλογο του στην έναρξη του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ» το οποίο έχει στόχο με «όχημα» τη διασπορά των τριών χωρών να διευρύνει τις σχέσεις συνεργασίας και αλληλοκατανόησης των λαών και των πολιτισμών τους.

Το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τιμήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο του Αγ. Μάρκου από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρο Β’.

Αμέσως μετά την παρασημοφόρησή του και απευθυνόμενος στον Πατριάρχη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι το βάρος αυτής της ύψιστης τιμής είναι δυσβάσταχτο, «αν μάλιστα αναλογισθεί κανείς την μακραίωνη ιστορική διαδρομή του παλαίφατου πατριαρχείου Αλεξανδρείας και την ανεκτίμητη πνευματική -και όχι μόνον- αξία του για την ορθοδοξία αλλά και την χριστιανοσύνη εν γένει».

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η επίσκεψη στο μουσείο του Κωνσταντίνου Καβάφη.

«Το Μουσείο Καβάφη είναι, ιδίως για εμάς, τους Έλληνες, ένας ‘Αλεξανδρινός Φάρος’ που ακτινοβολεί αδιαλείπτως την διαχρονική εμβληματική αξία της ποίησης του Κωνσταντίνου Καβάφη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Χρύσα Ρουμελιώτη

ert.gr