Πε. Φεβ 22nd, 2024

Αλ. Τσίπρας: Όχι στη σκιαμαχία χαρακωμάτων, Ναι στη μάχη της οικονομίας και της ανάπτυξης (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Με ομιλία του Πρωθυπουργού  ολοκληρώθηκε το 14ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Βορείου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη. Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τους σχεδιασμούς για τη στήριξη των νησιών

από την προσφυγική κρίση. Μεταξύ των μέτρων, αποζημιώσεις για τους κατοίκους της Μόριας στη Λέσβο και του χωριού Χαλκειός στη Χίο, ενώ δεσμεύθηκε να εξεταστεί η ένταξη και των καυσίμων στο μεταφορικό ισοδύναμο, που θα εφαρμοστεί πιλοτικά από 1ης Ιουλίου. Επέκρινε επίσης τις προσπάθειες που έγιναν τις τελευταίες ημέρες για να εμποδίσουν την παρουσία του στο νησί και επανέλαβε την ανάγκη ενός ουσιαστικού διαλόγου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Θέλουμε σύμμαχο τον λαό και όχι τους ολιγάρχες

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αιχμές περί προσπαθειών δημιουργίας κλίματος έντασης.

«Κάποιοι εδώ και αρκετές μέρες επιδίωξαν να μην είμαι εδώ σήμερα το βράδυ. Κάποιοι επιδίωξαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης τρομοκρατίας» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις ειλικρινείς αγωνίες των κατοίκων αυτού του ιστορικού νησιού, για να σπείρουν πόλωση και μίσος και να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες. Αλλά δεν τους κάναμε τη χάρη. Δεν φυγομαχήσαμε και δεν αποδράσαμε» είπε.

«Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε αλλά και να ακούσουμε ιδέες, προβληματισμούς και προτάσεις. Ακόμη και εκείνους που αποφάσισαν να μην είναι παρόντες και παρούσες, εμείς και τους θέλουμε και τους χρειαζόμαστε. Θέλουμε να ακούσουμε την κριτική τους, ακόμη κι αν ήταν αυστηρή» τόνισε και προσθέτοντας ότι όσοι επέλεξαν την αποχή δεν έχουν λύσεις γι’ αυτό και διάλεξαν το δρόμο της φυγής απ’ το τραπέζι του διαλόγου.

«Όταν ο Πρόεδρος Γιούνκερ μιλά για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, όταν ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ μιλάει για άθλο του ελληνικού λαού και για χώρα πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις, τι νόημα έχει εμείς να αναλώνουμε χρόνο και φαιά ουσία σε άγονες αντιπαραθέσεις, μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις;» διερωτήθηκε.

«Όσες δυνάμεις κι αν συσπειρώσει κανείς, όσα κατεστημένα οικονομικά συμφέροντα, εκδοτικά συγκροτήματα και εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, όση παραγωγή μαύρης προπαγάνδας και ψευδών ειδήσεων και να καταφέρουν, η πραγματικότητα δεν αλλάζει», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «αν η αντιπολίτευση επιθυμεί για λόγους εντυπωσιασμού να πείσει ότι η πραγματικότητα είναι άλλη, επειδή δε ταιριάζει με τις επιθυμίες της, ας το κάνει. Εγώ δε θα την ακολουθήσω. Δεν με αφορά μια σκιαμαχία χαρακωμάτων».

Με την πραγματικότητα θα αναμετρηθούμε όλοι, παλεύοντας καθημερινά με πρωτοφανείς δυσκολίες, για την οικονομική κρίση, την προσφυγική κρίση, την αποσταθεροποίηση στη γειτονιά μας, είπε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως σύμμαχο σ’ αυτή την προσπάθεια, «δεν θελήσαμε ποτέ να έχουμε ολιγάρχες, ανθρώπους της νύχτας ή των σαλονιών, διαπλεκόμενους εκδότες, ή κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που νομίζουν ότι τους χρωστάει η χώρα και οι πολίτες. Σύμμαχο μας θέλουμε τον ελληνικό λαό, τους ανθρώπους του μόχθου», σημείωσε.

Έργα υποδομών και παροχές στους νησιώτες που σήκωσαν το βάρος του Προσφυγικού

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό πρόγραμμα, είπε πως εστιάζει σε έργα υποδομής αλλά και παροχές προς τους κατοίκους των νησιών που σήκωσαν το βάρος της προσφυγικής κρίσης, ανακοινώνοντας την θεσμοθέτηση άμεσα της παροχής αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας στη Λέσβο και του χωριού Χαλκειός στη Χίο.

Για το Προσφυγικό αναγνώρισε πως υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες και ελλείψεις και πως το βασικό πρόβλημα στην αντιμετώπιση του είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, κάτι που σημαίνει περισσότερους εργαζόμενους στην Πρώτη Υποδοχή, χειριστές στην εξέταση των αιτήσεων και διερμηνείς που θα διευκολύνουν την όλη διαδικασία.

 

Καμία ανοχή στους πολιτικούς απογόνους του ναζισμού

«Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά γίνεται τις ελλείψεις. Και να προσφέρουμε στους πολίτες το αίσθημα ασφάλειας που δικαιούνται να έχουν», είπε.

«Ταυτόχρονα δεν πρόκειται να ανεχθούμε την δολοφονική, επιθετική συμπεριφορά κατά των προσφύγων, και φαινόμενα όπως αυτό της προπερασμένης Κυριακής» είπε προσθέτοντας: «Όταν ελάχιστοι -ευτυχώς- εντός του νησιού, καθοδηγούμενοι από σκοτεινούς ακροδεξιούς κύκλους εκτός νησιού, επιχείρησαν να σπιλώσουν την ίδια την ιστορία αυτού του νησιού και να αμαυρώσουν τη σημαία της πατρίδας μας».

«Τη σημαία της πατρίδας μας τη σήκωσαν ψηλά σε αυτόν τον τόπο οι παππούδες και οι γιαγιάδες πολλών Λέσβιων, όταν έφτασαν, κυνηγημένοι από τη φωτιά και την καταστροφή, με βάρκες από το Αϊβαλί, τη Σμύρνη, τον Τσεσμέ, για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους. Την ξανασήκωσαν ψηλά οι άνδρες και οι γυναίκες του ΕΑΜ, που ηγήθηκαν της απελευθέρωσης της Λέσβου από το ναζισμό. Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να ανεχθούμε να σπιλώνουν αυτή τη σημαία οι πολιτικοί απόγονοι του ναζισμού, εκμεταλλευόμενοι ακόμη και τη δίκαιη αγωνία πολλών κατοίκων του νησιού» τόνισε και συμπληρώνοντας πως η αστυνομία και η δικαιοσύνη προστατεύουν τα δικαιώματα και τιμωρούν τους παραβάτες.

Δέσμευση για το μεταφορικό ισοδύναμο

Για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου είπε ότι θα εφαρμοστεί πιλοτικά από 1ης Ιουλίου 2018 ενώ, δεσμεύθηκε να εξεταστούν οι προϋποθέσεις, κατόπιν αιτημάτων, για την ένταξη και των καυσίμων.

Όπως είπε, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι αναπτυξιακές δυνατότητες που είχαν παραμεληθεί στο παρελθόν, πρέπει τώρα να αξιοποιηθούν δυναμικά, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή, η απασχόληση και τα εισοδήματα συνολικά, μαζί με την φροντίδα του περιβάλλοντος, τις υποδομές και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Αυτές πρέπει να είναι οι κατευθύνσεις των παρεμβάσεων τόσο των κρατικών πολιτικών, όσο και της δραστηριότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης, 1ου και 2ου βαθμού.

Αναπτυξιακά προγράμματα για τη στήριξη των νησιών

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στον 1ο κύκλο του Αναπτυξιακού Νόμου έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνολικά 9 προτάσεις, εκ των οποίων οι 4 αφορούν ξενοδοχειακές επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, οι 3 τον τομέα της αγροτοδιατροφής και οι άλλες 2 τον τομέα των υπηρεσιών.

Επίσης, με το πρόγραμμα «Επιχειρούμε έξω» προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας.

-Ήδη 11 επιχειρήσεις στο Β. Αιγαίο έχουν αιτηθεί χρηματοδότηση ύψους 455.000 ευρώ.

-Με το πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» ενισχύεται η έρευνα και την καινοτομία και τη σύζευξή τους με την παραγωγή.

-Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αναπτύξουν την έρευνα στον τομέα τους, καθώς και συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βρίσκονται στο στάδιο της ένταξης 10 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού κοντά στα 2 εκατ. ευρώ.

Αναγνωρίζοντας της προκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα, αλλά και τις έκτακτες ανάγκες που δημιούργησαν οι αυξημένες προσφυγικές ροές, το υπουργείο Οικονομίας δημιούργησε το 2017 τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Νοτίου και Βορείου Αιγαίου για να στηριχθούν με στοχευμένο τρόπο τα νησιά μας, είπε ο πρωθυπουργός.

Ακόμα, τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα, που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους συνάντησαν μεγάλη επιτυχία:

-Στο Ειδικό αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου εντάσσονται 44 έργα συνολικού προϋπολογισμού 44 εκατ. ευρώ.

-Επιπλέον, 22 έργα συνολικού προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ που είχαν υποβληθεί στο Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου, εντάσσονται σε άλλα προγράμματα.

Έτσι, χρηματοδοτούνται έργα υποδομών σε όλους τους τομείς – στην ύδρευση, την αποχέτευση, τα λιμάνια και την οδοποιία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, την υγεία και την εκπαίδευση, αλλά και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

«Πρόκειται για κρίσιμες υποδομές που αναβαθμίζουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των νησιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών» σημείωσε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το είναι κρίσιμο είναι να υλοποιηθούν όσα εξαγγέλθηκαν σήμερα και στα 13 προηγούμενα συνέδρια, μέχρι τον Οκτώβριο του 2019. Για το λόγο αυτό έχει συσταθεί ειδική ομάδα παρακολούθησης για την υλοποίηση των δράσεων που έχουν εξαγγελθεί, σημειώνοντας παράλληλα, ότι σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγγελθέντων έχουν αρχίσει να υλοποιούνται. Τόνισε ότι οι ρυθμοί στα υπουργεία πρέπει να ανέβουν, αλλά, όπως είπε, αυτό δεν θα γίνει χωρίς την συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε ότι το υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο για το βόρειο Αιγαίο, θα επαναληφθεί σύντομα στην Αθήνα, όπως και επίσκεψη του ιδίου στη Λέσβο, αλλά και στα άλλα νησιά.

Πριν την ομιλία του στο 14ο Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση των Νησιών του Βορείου Αιγαίου με θέμα «Στο Πλευρό των Νησιών – Στο Ύψος των Ανθρώπων» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε σύσκεψη με τους υπουργούς που συμμετέχουν στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση των Νησιών του Βορείου Αιγαίου και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 
Prime Minister GR

 

@PrimeministerGR

 

 
 

Σύσκεψη με τους Υπουργούς που συμμετέχουν στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση των Νησιών του Βορείου Αιγαίου και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.