Τε. Δεκ 6th, 2023

Διαβουλεύσεις στο Σκοπιανό: Δυσφορία της Αθήνας από τις δηλώσεις Νίμιτς (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αποτέλεσμα εικόνας για Σκοπιανό

Την έντονη ενόχληση της Αθήνας, έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες αναφορές του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό για τα εκκρεμή ζητήματα προς διαπραγμάτευση.

Σε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία, ο Νίκος Κοτζιάς, φρόντισε μάλιστα να διαμηνύσει -σε αυστηρό τόνο- στον Μάθιου Νίμιτς, την δυσφορία της ελληνικής πλευράς, υπενθυμίζοντας του παράλληλα, τον ρόλο του.

«Του υπογράμμισα με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποια είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο.

Με βάση την ενημέρωση που είχα για τις συζητήσεις που είχε o κ. Νίμιτς στα Σκόπια, διατύπωσα με την μέγιστη σαφήνεια ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός.

Άλλωστε, κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί» επεσήμανε ο κ. Κοτζιάς.

Ο Έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών, χαιρετίζει την ίδια ώρα την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών χαιρέτησε τη δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, λέγοντας ότι ανταποκρινόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας, απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το κρίσιμο και λεπτό θέμα ειρηνικά και με σύνεση.

Την δεδομένη και εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης να μπει ένα τέλος στη χρόνια εκκρεμότητα με τη γείτονα, υπενθυμίζει μέσω της REAL NEWS, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η κυβέρνηση προσέρχεται στη συζήτηση με δεδομένες αρχές που διαφυλάσσουν τα εθνικά συμφέροντα. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε εξωτερική πολιτική «εθνικών δικαίων» που αποτελεί τον μοναδικό σίγουρο δρόμο για ακόμη μια εθνική τραγωδία – η χώρα και ο λαός μας το έμαθαν αυτό μέσα από το δύσκολο δρόμο» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Μικροκομματική σκοπιμότητα χρεώνει στην κυβέρνηση ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ.

«Επέβαλε επί μήνες, πάλι σκόπιμα, αποκλεισμό ενημέρωσης στις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Λοιδόρησε την παραδοσιακή έκφραση εθνικών ευαισθησιών των Ελλήνων ταυτίζοντας την Εκκλησία και τις εκδηλώσεις των πολιτών με τα άκρα και τη Χρυσή Αυγή» σημείωσε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Αν πρέπει να διαφυλάξουμε κάτι είναι την εθνική μας ενότητα να βρούνε την πιο σωστή εθνική λύση» τόνισε στην ΕΡΤ αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Χρειάζεται λύση πακέτο. Αν θέλετε την άποψη μου δεν θα καταλήξουμε πουθενά» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι το κυριότερο είναι η διασφάλιση των σχέσεων ειρηνικής συνεργασίας, διασφάλισης του απαραβίαστου των συνόρων των δύο χωρών, αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, αποφυγή κάθε αλυτρωτικής προπαγάνδας.

«Μόνο έτσι μπορεί να ακυρωθεί όλη εκείνη η βάση που στηρίζει την ανιστόρητη θεωρία περί Μακεδονικού έθνους» τονίζει το ΚΚΕ

Η παρουσία του Ζάεφ στην ηγεσία της γείτονος είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε, εκτιμά ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Η λύση είναι οι γείτονες μας να υπογράψουν μια διεθνή συμφωνία που θα περιλαμβάνει αυτά που τούς ζητάμε και θα τούς δεσμεύει για αλλαγές στο Σύνταγμα τους. Κάτι τέτοιο άλλωστε έγινε και το 1995 με την Ενδιάμεση Συμφωνία που τους υποχρέωσε να κάνουν αρκετές αλλαγές στο Σύνταγμα τους. Δέχθηκαν, δηλαδή, ότι δεν ζητούν αλλαγή συνόρων και δεν διεκδικούν την ύπαρξη μειονότητας στην Ελλάδα».

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Κώστας Λασκαράτος

 ert.gr